Τα καλύτερα smash burgers της Γλυφάδας: Δοκιμάσαμε και καταλήξαμε

Τα smash burgers της Γλυφάδας έχουν κατακτήσει τη γευστική σκηνή των Νοτίων. Με λεπτό, καραμελωμένο μπιφτέκι, αφράτο ψωμάκι και προσεγμένα υλικά, αποδεικνύουν ότι το street food μπορεί να γίνει πραγματική εμπειρία.

Share this

Τα smash burgers της Αθήνας είναι πολλά, αλλά είναι λίγα αυτά που μετατρέπουν το street food σε πραγματικά γαστρονομική εμπειρία. Αν, δε, μιλάμε για τα smash, υπάρχουν οι «μαέστροι» του είδους, που γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία του εκλεκτού κρέατος στο μπιφτέκι, που γίνεται σαν λεπτή φλίδα από το πάτημα στο ψήσιμο. Εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα των υπόλοιπων συστατικών, που σκοπό έχουν να αναδείξουν τους δύο πρωταγωνιστές. Το μπιφτέκι και το αφράτο ψωμάκι. 

Προσθέτεις τα υλικά που ολοκληρώνουν το smash (δηλαδή τυρί, μπέικον, κρεμμύδι, σος κλπ) και έχεις ένα burger που στάζει -κυριολεκτικά μιλώντας- στα χέρια σου ενώ το απολαμβάνεις.

Η Γλυφάδα θεωρείται πλέον η πρωτεύουσα των smash burgers και δεν είναι τυχαίο που έρχονται για αυτά από κάθε περιοχή της Αθήνας. Σε περίπτωση που δεν έχεις προλάβει ακόμα να τα δοκιμάσεις, το κάναμε εμείς για εσένα και τα μοιραζόμαστε μαζί σου. Εκεί που γυρνάμε ξανά και ξανά, όταν θέλουμε να φάμε κάτι που θα κάνει τη Δευτέρα να μοιάζει με Παρασκευή.

Epos Burgers

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη δει τον ροζ μικρό χώρο στη Γιαννιτσοπούλου, εκεί που η μυρωδιά του smash σε «αναγκάζει» να κάνεις μία στάση. Το ροζ χρώμα συνεχίζει και στο χάρτινο περιτύλιγμα και το περιεχόμενο του είναι Epos, όνομα και πράγμα.

Οι Θανάσης Πανουργιάς, Λέων Οικονομίδης, Γιάννης Σαπουντζής και Φιλιώ Μπούρνα γνωρίστηκαν στην Αντίπαρο. Στο αγαπημένο νησί, οι πρώτοι δύο έχουν το Bardot και οι υπόλοιποι το Epos, για το οποίο ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να το φέρουν και στη Γλυφάδα. Εδώ δεν θα χαθείς σε αμέτρητες επιλογές, αφού το smash burger βγαίνει σε δύο απλές, αλλά απογειωτικές εκδοχές. Το classic cheeseburger με κέτσαπ, μουστάρδα, onions, house pickles που χωράει στο ένα σου χέρι. Η γεύση του σε ταξιδεύει στα old school cheeseburgers, αλλά σε πολύ καλύτερη ποιότητα.

Η δεύτερη επιλογή είναι το House Special, με spicy mayo και pickle relish. Συνοδεύεις με πατάτες και δύο επιλογές σε σος (truffle mayo και sweet chili mayo). Παίρνεις και μία μπίρα και είσαι good to go.

Just Burgers

Το Just Burgers είναι ένα όνομα, μία ιστορία στη Γλυφάδα και φήμες λένε πως αν το δοκιμάσεις μια φορά, απευθείας τα κριτήριά σου στο burger γίνονται πολύ πιο απαιτητικά και είναι δύσκολο να μην επιστρέψεις.

Το μαγαζί άνοιξε τον Μάιο του 2012 στην καρδιά της Γλυφάδας, και σύντομα κέρδισε τις καρδιές των Νοτίων (και όχι μόνο). Όραμα των ιδιοκτητών είναι να προσφέρουν homemade burgers, χρησιμοποιώντας πάντα ποιοτικές πρώτες ύλες, φρέσκα υλικά, και φρέσκα χειροποίητα μπιφτέκια που (πια) έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν τους.

Εδώ, βρίσκεις smash burger σε έξι διαφορετικές προτάσεις, με black Angus μπιφτέκι και πατατόψωμο, αν κι εγώ δεν αλλάζω εύκολα το κλασικό just smash, με potato bun. double black angus, american cheese, pickles, grilled onions, iceberg και just smash sause, το οποίο συνοδεύω με crispy τηγανιτές γλυκοπατάτες. Συστήνω ανεπιφύλακτα και το cherry blossom smash, με brie, bacon, μανιτάρια shimeji με λάδι τρούφας, ρόκα, truffle mayo και μαρμελάδα κεράσι.

Ps: τα λαχταριστά smash του Just Burgers μπορείς να τα βρεις στο Posidonio και στο Romeo.

Munchy

Στην Άνω Γλυφάδα, βρίσκεται κρυμμένο ένα ghost μπεργκεράδικο που σε περιμένει να το δοκιμάσεις. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο, σεφ Παναγιώτης Γιακαλής, που γνωρίζουμε από το Margi Hotel, αποφάσισε ότι θέλει να μπει στα σπίτια του κόσμου, με φθηνότερο τρόπο, αλλά με τις τεχνικές που έμαθε στο fine dining. Και πιστεύει ότι είναι η καλύτερη απόφαση που έχει πάρει μέχρι σήμερα. Εδώ το κρεμμύδι ψήνεται μαζί με τον κιμά, δίνοντας έξτρα γεύση στο μπιφτέκι, ενώ το ομώνυμο burger (Munchy) έχει μπόλικη σος, πίκλα, τυρί και μπέικον. 

Θα βρεις και το κλασικό Cheeseburger, ενώ το ανατρεπτικό Korean Kimchi Burger με τραγανό κοτόπουλο, μπέικον, αυγό και maple syrup, σου δίνει κάτι που δεν έχεις συνηθίσει. Το πάντρεμα του comfort food με τη δημιουργικότητα και premium υλικά ήταν εξάλλου ο αρχικός στόχος του Munchy.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τις smashed fries με μπέικον, πίκλες και Munchy sauce, που έχουν ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό, ενώ οι extra επιλογές truffle, παρμεζάνα και bacon bits πηγαίνουν το smash experience στο επόμενο επίπεδο.

Starlight Burgers

Μετά την επιτυχία στο κέντρο της Αθήνας, οι 4 συνιδιοκτήτες Δημήτρης Τσάλας, Άγγελος Βάκρινος, Δημήτρης Μπίτσος και Στέλιος Σιόλας, αποφάσισαν να φέρουν την επιτυχία του Starlight και στη Γλυφάδα, σε μία περιοχή που ξέρει από καλό φαγητό. Το δυνατό vibe του μαγαζιού με μουσική, και με το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί, σχεδόν σου «φωνάζει» να μην το προσπεράσεις και να μπεις μέσα για μία δοκιμή. Αλλά το ίδιο κάνει και η μυρωδιά του κιμά, που κόβεται στο μαγαζί και δεν είναι έτοιμος από πριν.

Το smash του ξεχωρίζει σίγουρα γιατί εδώ το potato bun ξεκουράζεται σε ατμό, χωρίς να προστεθεί βούτυρο. Ένα ακόμη μυστικό του Starlight είναι οι ξιδάτες πίκλες που φτιάχνονται στο μαγαζί, σε ένα μίγμα από ζάχαρη, αλάτι, ξίδι, πιπέρι, λεμόνι και μυρωδικά.

Πρέπει να δοκιμάσεις το House Burger (ειτε με διπλό είτε με τριπλό μπιφτέκι) γιατί ενώ είναι απλό, με τυρί, πίκλες και σος, έχει τα ψητά κρεμμύδια που κάνουν κρατς και είναι αυτό το έξτρα που κάνει τη διαφορά. Θα σε προέτρεπα να αναζητάς το month burger, που αλλάζει κάθε πρώτη του μήνα και είναι πάντα μία έκπληξη. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, η truffle mayo που κυριολεκτικά στάζει από το burger, είναι αυτή η υπερβολή που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν. 

The Burger Joint

Ένα από τα πρώτα burgers της ενήλικης ζωής μου καταναλώθηκαν στο The Burger Joint. Έκτοτε δοκίμασα πολλά αλλά μετά πέρασα στην επόμενη πίστα, που ήταν το smash. Και πάλι όμως, οι πρώτοι που το έφεραν στην Ελλάδα, το 2019, ήταν τα αδέρφια Γιώργος, Φάνης και Θανάσης Παπακώστας του The Burger Joint.

Με κιμά 100% Black Angus, δικής τους εισαγωγής από Αμερική και Αυστραλία, η ποιότητα του κρέατος είναι αδιαπραγμάτευτη και το βασικό συστατικό της επιτυχίας τους. Ο σεφ Γιώργος Παπακώστας ήθελε να φέρει στην Αθήνα την πιο junk προσέγγιση που είχε ανακαλύψει στην Αμερική, χωρίς όμως να κάνει έκπτωση στην ποιότητα. Και τα κατάφερε.

Το μυστικό βρίσκεται στην τεχνική ψησίματος, έτσι ώστε να καραμελώνει η επιφάνεια, το ψωμάκι βουτυρώνεται και το smash cheeseburger γεμίζει με τυρί, πίκλα, ντομάτα, iceberg και μαγιονέζα. Μαζί με τα τσιπς πατάτας με smoked mayo είναι το πλήρες γεύμα που χρειάζεσαι. Στα καταστήματα της Γλυφάδας, της Νέας Σμύρνης και του Νέου Ψυχικού, θα βρεις 6 διαφορετικές επιλογές σε smash, αλλά και πολλά ακόμη πιάτα, όπως το brisket menu, που τρώγονται σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε αμερικάνικο diner.