Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο – Παιδικός Σταθμός: Γνωρίσαμε την ομάδα της «μικρής» Λεοντείου

Το Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός της Λεοντείου Σχολής στη Νέα Σμύρνη δεν βραβεύτηκε άδικα ως ένα από τα Καλύτερα Σχολικά Κτίρια. Όμως, πίσω από κάθε γωνιά του πανέμορφου αυτού σχολείου, βρίσκονται επίσης άνθρωποι που δεν αρκούνται στο «σωστό», αλλά επιλέγουν το ουσιαστικό.
- 10/06/2025
- Κείμενο: Κλέλια Φατούρου
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Ένα σχολείο γεμάτο φως και χρώμα. Αυτή είναι η περιγραφή που θα δεις στην ιστοσελίδα του Διαμαντίδειου Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού της Λεοντείου Σχολής, αλλά είναι και αυτό που αντικρίζεις όταν φτάνεις στις εγκαταστάσεις του, στη Νέα Σμύρνη. Ακούγονται παιδικές χαρούμενες φωνές που παίζουν, βλέπεις χρώματα, πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και την ηρεμία που αποπνέουν οι άνθρωποι πίσω από το Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό.
Το Διαμαντίδειο άνοιξε τις πόρτες του το 2021 και έγινε η πιο πρόσφατη προσθήκη της οικογένειας της Λεοντείου, παίρνοντας μάλιστα και βραβείο Καλύτερου Σχολικού Κτιρίου. «Όλοι οι χώροι είναι υπερσύγχρονοι, με κλιματισμό, προστατευτικά, αεραγωγούς που καθαρίζουν τους χώρους, αρχιτεκτονική και φωτισμό που προσαρμόζονται στην καλή ψυχολογία παιδιών και εκπαιδευτικών», τονίζει η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, Παναγιώτα Δημόκα. Πήρε το όνομά του από τον απόφοιτο του σχολείου Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος και χρηματοδότησε ένα μεγάλο μέρος από το κόστος ανέγερσης του κτιρίου.
Η συνεργασία παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου
Τα δύο σχολεία συστεγάζονται, συνεπώς υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δασκάλων. «Τα παιδιά ανεβοκατεβαίνουν, αλληλεπιδρούν και βλέπουν πώς είναι τα επόμενα στάδια. Αυτό συμβαίνει και με το Δημοτικό σχολείο, το οποίο επισκέπτονται τα παιδιά του νηπιαγωγείου τρεις φορές τον χρόνο».
Το Διαμαντίδειο δέχεται παιδιά από την ηλικία των δυόμισι ετών, στα τέσσερα έτη περνούν στο νηπιαγωγείο και έναν χρόνο μετά μπαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Λεοντείου (όπου έχουν και προτεραιότητα για την εξασφάλιση μιας θέσης). Υπάρχει όμως σύνδεση μεταξύ όλων των σχολικών βαθμίδων, έτσι ώστε να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών τους.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχολείου, από τη γένεσή του, είναι η ψυχοπαιδαγωγική ομάδα, που αποτελείται από την ψυχολόγο και τη λογοπεδικό. Συνεργάζονται άμεσα με τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. «Η διαδικασία επιλογής των παιδιών ξεκινά από την πρώτη γνωριμία, όπου είναι παρούσα και η ψυχοπαιδαγωγική ομάδα και είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ένταξη του παιδιού. Είναι όμως εκεί σε καθημερινή βάση για τη στήριξη των γνωστικών, γλωσσικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών».
Μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο και παιχνίδι
Κεντρικός άξονας του Διαμαντίδειου είναι η βιωματική μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι ο πυρήνας, αλλά οι μικροί μαθητές ακολουθούν το πρόγραμμα. Από κηπουρική, μουσική, εικαστικά, φυσική αγωγή μέχρι δανειστική βιβλιοθήκη, κουκλοθέατρο και ρομποτική. «Συμμετέχουμε εδώ και δύο χρονιές στο φεστιβάλ STEM και έχουμε κατακτήσει 4 βραβεία συμμετοχών».
Όλα γίνονται βιωματικά, ακολουθώντας βέβαια πάντα το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό είναι που επισημαίνει και η Διευθύντρια του Παιδικού Σταθμού, Πέγκυ Δέδε. «Τα παιδιά στις ηλικίες των δυόμισι έως τεσσάρων ετών αναπτύσσονται και συναισθηματικά και κοινωνικά και αυτό διαρκεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, μέσα από τις δράσεις. Από το μεταξύ τους ελεύθερο παιχνίδι μέχρι το πότε θα φάμε αλλά και πώς λειτουργούμε σαν ομάδα. Σε αυτές τις ηλικίες, δεν είναι τόσο ότι τους μιλάς όσο ότι τους δείχνεις. Μαθαίνουν μέσα από το δικό μας παράδειγμα. Θέλουμε τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Η γνώση έπεται σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ, και αυτό γίνεται μέσα από το βιωματικό παιχνίδι αλλά και το περιβάλλον, που είναι εξάλλου ο τρίτος τους δάσκαλος», τονίζει η ειδικός.
Αντίστοιχα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα αγγλικά και τα γαλλικά μέσω της φωνολογικής ενημερότητας, ξεκινούν δηλαδή να «γνωρίζουν» τις ξένες γλώσσες όχι μέσα από λέξεις και γραμματική, αλλά μέσα από τους ήχους τους. Η φωνολογική ενημερότητα είναι ουσιαστικά η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς και να χειρίζεται τους ήχους της γλώσσας – π.χ. να ξεχωρίζει τις συλλαβές, τα φωνήματα κλπ. Έτσι, με την επιστημονική κατεύθυνση της λογοπεδικού, τα παιδιά μαθαίνουν προφορικά και κατανοούν αυτό που ακούνε, ενώ όλα γίνονται με διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο: παίζουν με ήχους, μαθαίνουν πώς «ακούγεται» η κάθε γλώσσα, μιμούνται, τραγουδούν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καλλιεργούν την ακουστική τους εξοικείωση με τη συγκεκριμένη γλώσσα.
Το Διαμαντίδειο εκδίδει μάλιστα το δικό του βιβλίο που περιλαμβάνει φωνολογικές ασκήσεις. «Αυτό το βιβλίο είναι δουλειά ενός έτους που δεν υπάρχει στο εμπόριο και δεν μπορεί να γίνει αν το παιδί δεν έχει κατακτήσει αυτό το αναγνωστικό και φωνολογικό επίπεδο» επισημαίνει η κ. Δέδε.
Συνεχής επικοινωνία με τους γονείς
Εκτός από την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση για οτιδήποτε προκύπτει στο σχολείο, οι γονείς καλούνται να συμμετέχουν σε δράσεις, χτίζοντας μία καλή σχέση με έναν κοινό στόχο. «Να είμαστε συνοδοιπόροι στο να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά».
Γιατί όμως να επιλέξει ένας γονέας το Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο; «Γιατί πέρα από την ασφάλεια και τον ιδανικό χώρο για αυτές τις ηλικίες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι δημιουργούν ένα περιβάλλον χαράς, δημιουργίας και απέραντης αγάπης για το παιδί. Θα δείτε παντού χαμόγελα, σε μία εποχή όπου οι ρυθμοί είναι εξωφρενικά γρήγοροι. Αυτό που λέω στους γονείς είναι ότι έρχονται στο Διαμαντίδειο, που είναι το διαμάντι των νοτίων προαστίων. Γι αυτό και αποκαλούμε τα παιδιά “διαμαντάκια”», εξηγεί η κ. Δέδε.
Σύμφωνα με τη νηπιαγωγό Παναγιώτα Μπελιά, η συνολική εμπειρία της διδασκαλίας στο Διαμαντίδειο είναι πολύ θετική. «Όλες οι βαθμίδες είναι ενωμένες και αυτό δημιουργεί ένα εξαιρετικό κλίμα. Το σχολείο θέλει να συνδεόμαστε μεταξύ μας και είναι ένας από τους λόγους που με κάνουν να θέλω να μείνω εδώ για καιρό. Περνάμε πολύ όμορφα». Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για έναν εκπαιδευτικό είναι το να νιώθει ότι ακούγεται η άποψή του και ότι μπορεί να γίνει δημιουργικός. «Είναι ένας χώρος όπου ακουγόμαστε και ξέρουμε ότι δεν είναι αυτονόητο, αν και θα έπρεπε. Αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν λάθη γιατί μόνο έτσι μαθαίνουν και αυτό που τονίζουμε και στα ίδια είναι ότι είναι πιο σημαντικό να ρωτάς από το να απαντάς. Όσο ρωτάς, σημαίνει ότι έχεις περιέργεια για το τι συμβαίνει στον κόσμο», συμπληρώνει.
Η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη
Το όραμα του ιδρυτή του τάγματος των Μαριανών Εκπαιδευτηρίων είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο αγάπης, στήριξης, φροντίδας και αλληλοσεβασμού μέσα από παιχνίδια και δράσεις όλου του σχολείου. Η καλλιέργεια της κοινωνικής ευσυνειδησίας και της προσφοράς είναι εξίσου σημαντική με την εκπαίδευση και αυτό αποτυπώνεται μέσα από τις δράσεις και τα βραβεία που έχει η Λεόντειος στην κατοχή της.
«Αυτό καλλιεργείται από τον παιδικό σταθμό και εξελίσσεται πάντα σύμφωνα με την ηλικία. Αισθανόμαστε πραγματικά ότι είμαστε μία οικογένεια. Από την καθαριότητα μέχρι τη γενική διεύθυνση, το νιώθουμε όλοι. Όλοι εξάλλου εμπνέονται από τη ρήση του Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat, ιδρυτή του Σχολείου: “Για να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τα παιδιά, πρέπει να τα αγαπάμε και να τα αγαπάμε όλα εξίσου”».