Καλλιθέα: Πύραυλοι, κομήτες και αστεροειδείς σε ένα παιχνίδι ρόλων στο 20ο Δημοτικό – Ευάγγελος Γεωργής

Οι μαθητές του 20ού Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας έγιναν “μικροί επιστήμονες της NASA” και έζησαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία, συνδυάζοντας φαντασία, παιχνίδι και επιστήμη σε μια εκπαιδευτική αποστολή εμπνευσμένη από την πραγματική αποστολή DART.
- 27/05/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Πώς θα σώσουμε τη Γη από έναν απειλητικό κομήτη; Μήπως να κατασκευάσουμε έναν πύραυλο και να τον εκτοξεύσουμε εναντίον του; Αυτή η καθόλου απίθανη ερώτηση έγινε το έναυσμα για μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία που έζησαν οι μαθητές και μαθήτριες του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας- Ευάγγελος Γεωργής, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική και Δημόσια Κατανόηση των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών», του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.
Το σχολείο μετατράπηκε για μία ημέρα σε διαστημικό κέντρο, γεμάτο ενθουσιασμένους “DARTers”, που ήρθαν σε επαφή με έννοιες που φεύγουν από τα όρια του σχολικού βιβλίου και της σχολικής αίθουσας, ενισχύοντας την επιστημονική σκέψη, τη συνεργασία, την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Για μια ακόμα χρονιά η επιστήμη έδωσε χώρο στην πράξη μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι LARP (Live Action Role Play), εμπνευσμένο από την αποστολή DART της NASA όπου οι μαθητές μετατράπηκαν σε μικρούς DARTers.
Η δράση είχε ως βάση ένα διαδραστικό παιχνίδι εμπνευσμένο από την πραγματική αποστολή DART της NASA, την πρώτη απόπειρα εκτροπής αστεροειδούς με τη χρήση τεχνολογίας. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε με φαντασία και επιστημονική ακρίβεια από την υποψήφια διδάκτορα Ειρήνη Χατζαρά και τη διευθύντρια του σχολείου Χριστίνα Κουτουβέλη και υλοποιήθηκε από τους/τις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες του προγράμματος.
Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών που υποδύονταν τους εκπαιδευτές της NASA, ήρθαν σε επαφή με έννοιες της αστρονομίας, της φυσικής και της τεχνολογίας μέσα από παιχνίδι, πειράματα και συνεργασία. Κάθε τους βήμα, από την κατασκευή και εκτόξευση “πυραύλων” μέχρι την προσομοίωση της σύγκρουσης με τον κομήτη και τη δημιουργία κρατήρων αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία βιωματικής μάθησης.
Οι φοιτήτριες και φοιτητές που συμμετείχαν στη δράση, Κωνσταντίνα Χατζαρά, Μαρία Πετώνη, Ελένη Δεγαΐτη, Στέφανος Πλεξίδας, Μαρία Ντερτιλή και Αλίκη-Μαρία Τζίτζικα, επέδειξαν επαγγελματισμό, δημιουργικότητα καθώς και γνήσια αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά.
H δράση υποστηρίχθηκε από τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, καθότι για άλλη μια χρονιά άνοιξαν τις πόρτες τους σε καινοτόμες μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης.
Αξιοποιώντας τη φαντασία, την επιστήμη και το παιχνίδι, η επαφή των παιδιών με τις φυσικές επιστήμες απέκτησε νέα δυναμική. Αφού οι μαθητές κατάφεραν να εκπαιδευτούν με επιτυχία σε αυτή την αποστολή, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη;