Γαλάζιες Σημαίες 2025: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα – Ποιες ακτές και μαρίνες των νοτίων ξεχώρισαν

Η Ελλάδα κατέκτησε και φέτος τη 2η θέση παγκοσμίως στον θεσμό της «Γαλάζιας Σημαίας» με 657 βραβεύσεις - Ποιες παραλίες και μαρινες των νοτίων βραβεύτηκαν
- 17/05/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Μαΐου 2025 στο Glyfada Golf Gardens στην Αττική. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης την προηγούμενη ημέρα 14 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκαν σε βραβευμένη ακτή της Γλυφάδας βιωματικά εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Γλυφάδας και της Βούλας. Τα παιδιά συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.) υπεύθυνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Γλυφάδας.
Πρώτος νομός στη χώρα αναδείχθηκε και φέτος η Χαλκιδική με 93 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί σταθερά την πρωτιά σε επίπεδο περιφέρειας, με 153 βραβεύσεις.
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί εγγύηση ποιότητας για παραλίες, μαρίνες και – τα τελευταία χρόνια – τουριστικά σκάφη. Ιδρύθηκε το 1987 από το Foundation for Environmental Education (FEE) και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), τον παλαιότερο περιβαλλοντικό φορέα της χώρας.
Η βράβευση μιας ακτής απαιτεί την εξαιρετική ποιότητα υδάτων, καθώς και την πλήρωση 33 επιπλέον κριτηρίων που αφορούν:
-
Καθαριότητα και οργάνωση
-
Ασφάλεια λουομένων
-
Περιβαλλοντική ενημέρωση
-
Προστασία του φυσικού πλούτου
Για τις μαρίνες, τα κριτήρια ανέρχονται σε 38, ενώ για τα τουριστικά σκάφη σε 51. Από το 2017, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στα σκάφη, με 17 τουριστικά σκάφη να λαμβάνουν φέτος τη Γαλάζια Σημαία.
Ποιες παραλίες και μαρίνες των νοτίων πήραν γαλάζια σημαία
Όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Μαραθώνα, Σπάτων, Μαρκοπούλου, Σαρωνικού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας, ήταν αυτοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη διάκριση για τις ακόλουθες παραλίες:
Δήμος Βάρης-ΒούλαςΒουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βούλα Α
Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
Γλυφάδα
Γλυφάδα Α
Γλυφάδα Β
Δήμος Μαραθώνος
Μπρεξίζα
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
Διασταύρωση
Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach
Όσον αφορά τις μαρίνες, 4 ήταν αυτές, της Αττικής, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη διάκριση, εκ των οποίων οι 3 στα νότια
Δήμος Λαυρεωτικής
Οlympic Μarine
Δήμος Αλίμου
Νέα Μαρίνα Αλίμου
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Μαρίνα Φλοίσβου
Δήμος Πειραιώς
D-Marin Μαρίνα Ζέας
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μαρίνα Αγίου Κοσμά σε αντίθεση με το 2024, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη γαλάζια σημαία για φέτος.