Κώστας Κορακάκης: «Γιατί δεν έχει ακόμα η Γλυφάδα ένα skatepark διεθνών προδιαγραφών;»
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΟ Κώστας Κορακάκης είναι ένας από τους παλιούς νότιους που έχουν κάνει προσωπικό αγώνα για τη δημιουργία ενός skatepark υψηλών / διεθνών προδιαγραφών στη Γλυφάδα. Ο ίδιος αρθρογραφεί στο NouPou εξηγώντας την ανάγκη για ένα τέτοιο έργο, αλλά και τα πολλά πλεονεκτήματά του για την πόλη και τους κατοίκους της.
- 07/03/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έζησα όπως έπρεπε τη δεκαετία του ‘80 και ‘90 ως παιδί και έφηβος στη Γλυφάδα. Όλα μα όλα ήταν διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα και αρκετά πιο ελεύθερα μπορώ να πω ως προς το παιχνίδι εκτός σπιτιού.
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν πάνω σε δύο ή τέσσερις ρόδες. Έχω περάσει από τα περισσότερα αθλήματα δρόμου, τα επονομαζόμενα action sports αλλά εκείνη την εποχή την καρδιά μου κέρδισε το bmx. Δεν υπήρξε μέρα που να μην είμαι με την παρέα μου στο δρόμο ή στην πλατεία Χαρίτων (για τους παλιούς «παιδότοπος») και να εξασκούμαστε σε κόλπα. Βέβαια με την απουσία των social media και του youtube, ήταν αρκετά δυσκολότερο από ό,τι σήμερα να μάθει κανείς κόλπα στο bmx καθότι όλα γύρω από το αγαπημένο μας άθλημα το μαθαίναμε από τα περιοδικά Go BMX και BMX Plus που έφερνε ο Κυριάκος (περιπτεράς της Γλυφάδας).
Το στενάχωρο και ιδιαίτερα ανησυχητικό για μένα ως δημότης, τουλάχιστον από την οπτική που βλέπω εγώ τα πράγματα, είναι ότι από τότε έχουν περάσει περίπου 35 χρόνια και δυστυχώς η αγαπημένη μας Γλυφάδα είναι στο ίδιο σημείο ως προς τους χώρους άθλησης για τα extreme sports. Δεν μπορώ να χωρέσω στο νου μου ότι μια πόλη με τόσες πολλές οικονομικές δυνατότητες, με αυτή την υπέροχη ακτογραμμή, με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες και τους τόσους πολλούς δημότες, δεν έχει ακόμα να επιδείξει ένα skatepark διεθνών προδιαγραφών.
Αλήθεια, μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι δεν έχουμε ακόμα μπει στον χάρτη με τις πολιτισμένες πόλεις που διαθέτουν επαγγελματικού επιπέδου skateparks και το μόνο που έχουμε να επιδείξουμε είναι το μαρμάρινο terrain στην πλατεία Χαρίτων που για τα σημερινά δεδομένα και την εξέλιξη των αθλημάτων (Skateboarding, Scootering, ΒΜΧ, Roller skating, Surf Skating) μόνο skatepark δεν θεωρείται. Πιστεύω πως αν η Γλυφάδα θέλει, μπορεί. Αν κρίνω από τα υπόλοιπα έργα που κάνουν τα τελευταία 10 χρόνια, όχι μόνο μπορεί αλλά και πολύ καλά μάλιστα. Το θέμα είναι θέλει;
Εγώ πιστεύω ότι οφείλει να θέλει – και αν δεν θέλει, πρέπει να εξετάσει το όλο θέμα από διαφορετική σκοπιά. Ένα skatepark εκτός του ότι αποτελεί έναν ελκυστικό τόπο συγκέντρωσης που βοηθά στη δόμηση κοινωνικών δεξιοτήτων ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι και ένα πολύ σημαντικό asset.
Ως πατέρας δύο υπερδραστήριων παιδιών, όλη τους την νηπιακή και παιδική ηλικία την περάσαμε στις ράμπες της Βούλας, στο μικρό skatepark της Ηλιούπολης, στο OAKA και στο πανέμορφο skatepark Γαλατσίου. Τα παιδιά μου έμαθαν μέσα από τα αθλήματα αυτά να αλληλεπιδρούν και να δημιουργούν φιλίες. Έμαθαν να περιμένουν τη σειρά τους για να κατέβουν την quarter pipe και να προσέχουν τα μικρότερα παιδιά. Έμαθαν να συνεργάζονται, να εναλλάσσονται και να παίρνουν ευθύνη για τον χώρο τους. Με βοήθησαν αυτοί οι χώροι να περάσω ευκολότερα στα παιδιά μου την αξία της αρμονικής συνύπαρξης με τους συνανθρώπους μας.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι όταν μια πόλη διαθέτει τέτοιο χώρο άθλησης, μειώνονται οι ζημιές στην ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Λόγω της δουλειάς μου συχνά διαβάζω διεθνή τύπο, ιδιαίτερα όταν η θεματολογία είναι τα skateparks και τα αθλήματα δράσης και θυμάμαι μια φράση που είχε πει ο Δήμαρχος Dwight C. Jones όταν εγκαινίασε το Carter Jones Park στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών: «Αν η πόλη μας δεν έχει ένα skatepark, τότε θα γίνει αυτή skatepark». Και είναι γεγονός πως, αν δεν υπάρχει κάποιος χώρος, τα παιδιά που κάνουν bmx, skateboard, scooter, θα το κάνουν τελικά όπου βρουν θέτωντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.
Και , τέλος, από εμπορικής άποψης ένας τέτοιος χώρος, εφόσον κατασκευαστεί σωστά και έχει μια αξιόλογη χωρητικότητα που να μπορούν να τον χρησιμοποιούν ταυτοχρόνως αρκετά άτομα, θα αποτελέσει πολύ σημαντικό πόλο έλξης για επενδυτές, για διοργάνωση αγώνων και κατά συνέπεια μεγαλύτερη εισροή τουρισμού και περισσότερη δουλειά για όλους (καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.)
Ο Κώστας Κορακάκης είναι ιδρυτής του καταστήματος RideOnShop και παθιασμένος λάτρης των action sports δρόμου και συγκεκριμένα του BMX. Στη «χρυσή» για το άθλημα δεκαετία του ‘90 το εξασκούσε καθημερινά με την παρέα του στους δρόμους της παλιάς Γλυφάδας και στις γύρω περιοχές, και στο μοναδικό για την εποχή πάρκο της πλατείας Χαρίτων (για τους locals “παιδότοπος”).