Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς: «Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης έχει να προσφέρει δυνατές εμπειρίες στον επισκέπτη»
Δεν αρκούν 10 χρόνια για να μάθεις τη νότια πλευρά της πόληςΗ Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου - Ζούλοβιτς αρθρογραφεί στο NouPou για το μέλλον της Αθηναϊκής Ριβιέρας και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν την εικόνα της οι μεγάλες επενδύσεις που αναπτύσσονται κατά μήκος της.
- 19/07/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Από την Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς
Θα αποκαλούσα την Αθηναϊκή Ριβιέρα ως «Top of the Τops» της αθηναϊκής τουριστικής πρότασης, που προσφέρει πρόσθετη αξία σε όλη την Αθήνα. Συνηθίζω να αναφέρομαι στην Αθήνα επί δυο δεκαετίες τουλάχιστον, ως την μόνη «παραθαλάσσια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», πιστεύοντας πως έτσι θα έπρεπε να προβάλλεται πλέον διεθνώς, αφού διαθέτει αυτό το απίστευτο θαλάσσιο μέτωπο των πολλών χιλιομέτρων, το γεμάτο από δαντελωτές παραλίες ιδανικές για μπάνιο σε απόσταση μόλις 20’ από το κέντρο της πόλης, εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών που συνεχώς ανανεώνεται, μαρίνες, εμπορικά κέντρα και φυσικά τα πανέμορφα νησάκια – στολίδια του Αργοσαρωνικού σε τόσο κοντινή απόσταση, κατάλληλα ως και για ημερήσιες αποδράσεις τους περισσότερους μήνες του χρόνου -με ιστιοπλοϊκό, με γιοτ, με ημερόπλοια, με πλοίο της γραμμής, με κάθε είδους πλωτό μέσο – και τόσα άλλα.
Με αφορμή δε, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όλοι διαπιστώσαμε πόσες πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες μπορεί να αγκαλιάσει ταυτόχρονα η Αθηναϊκή Ριβιέρα, συνδέοντας το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον πλάι στη θάλασσα με τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, κ.ά. Κτήρια όπως λ.χ. αυτό του Τae Kwon Do στο Φάληρο, οι άνθρωποι του Τουρισμού το οραματιστήκαμε -και επιμένουμε να το οραματιζόμαστε- ως ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο πολλών θέσεων που ακόμη (!) λείπει από την Αθήνα, παρά τις μεγάλες μας προσπάθειες να έρθει σε πρώτη προτεραιότητα στην τουριστική ατζέντα. Το δε Ελληνικό, η μεγάλη αυτή επένδυση σε συνδυασμό με τις ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών σε όλη την παραλιακή ζώνη, θα οδηγήσει προς ένα νέο μοντέλο ζωής, οικιστικής ανάπτυξης και τουριστικής δραστηριότητας – επιδρώντας καταλυτικά σε όλη την Αθήνα.
Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα σωστά, με σύνεση, με όραμα και με στρατηγική. Οι τάσεις – δηλαδή αυτή η σειρά σημαντικών και δύσκολων επενδύσεων αλλά και έργων πνοής που προχωρούν, δείχνουν τη μεγάλη δυναμική του προορισμού, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Όλα, ωστόσο, απαιτούν σωστό -επιτελικό- σχεδιασμό και σταδιακά, ό,τι προχωρά, ότι κλειδώνει ως νέα τουριστική πρόταση, θα πρέπει να δίδεται διεθνώς, να αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να συνδυάζεται και να συνδέεται στη πράξη και στα μάτια των επισκεπτών με όσα ήδη διαθέτουμε, αλλά με όσα φροντίζουμε να υπάρχουν στο μέλλον. Έχουμε πλέον την εμπειρία, έχουμε τους μηχανισμούς αλλά και τα εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω το εξής:
Σε μια πρόσφατη μελέτη μας περί «φέρουσας Ικανότητας της Αθήνας- Αττικής», την οποία υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ΙΤΕΠ και κοινοποιήσαμε σε φορείς και ΜΜΕ εντός του έτους, επιχειρήσαμε να εστιάσουμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ως προορισμός και να το διερευνήσουμε, ειδικά σε ότι αφορά στην δυναμικότητα σε τουριστικές κλίνες. Το νέο τοπίο σε μονάδες και προσφερόμενες κλίνες παντός είδους κατά την άποψή μας, αντικατοπτρίζει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της μελλοντικής προσφοράς, άρα και της μελλοντικής ζήτησης.
Επίσης, σαφώς, επιδρά και στο μέλλον των επενδύσεών μας. Αυτό λοιπόν που διαπιστώσαμε μεταξύ άλλων και αφορά σε όλους μας -επιχειρηματίες, πολίτες αλλά και την ίδια την Πολιτεία- είναι πως η καμπύλη της ανάπτυξης της Αθήνας -Αττικής βρίσκεται σε τέτοιο ακριβώς σημείο που από τις τωρινές επιλογές μας, τις τωρινές πρακτικές μας και από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε, θα εξαρτηθεί το αν η πορεία του προορισμού και της ζήτησης για την Αθήνα θα πάρει είτε την ανιούσα οδό, είτε την κατιούσα οδό τα επόμενα χρόνια. Αυτό, το αναφέρω μόνο και μόνο για να επισημάνω την σπουδαιότητα που φέρει η δεδομένη χρονική συγκυρία. Οφείλουμε να προχωρήσουμε προς το μέλλον συγκεντρωμένοι, συστρατευμένοι και με βήμα ταχύ εμπνεόμενοι από το όραμα που όλοι έχουμε για την ανάδειξη της Αθήνας, της παραλιακής ζώνης και των πανέμορφων νησιών μας.
Η άποψή μου είναι πως πρέπει να δούμε τον προορισμό ως ένα και ενιαίο σύνολο, να μην απομονώσουμε την Ριβιέρα από το Ιστορικό κέντρο ή το κέντρο της πόλης από τα νησιά και αντιστρόφως, αλλά να καταγράψουμε και να υποστηρίξουμε όλες τις δυνατές επί μέρους διαδρομές και τις τουριστικές προτάσεις – «πακέτα» που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε. Πρέπει, θα έλεγα πιο απλά, να καταστρώσουμε εγκαίρως τα σχέδιά μας και τις κινήσεις μας, εξίσου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας αλλά και σε συνεργασία μεταξύ μας, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, εστιάζοντας σε όλα τα αξιοθέατα και φυσικά, στην αναγκαία γενική και εξειδικευμένη υποδομή που θα υποστηρίξει τη συνολική αυτή πρόταση.
Με εξέχον κέντρο του προορισμού το Ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας με τον Παρθενώνα και «ακτινωτά» προς πάσα κατεύθυνση μέσω των βασικών οδικών αρτηριών (είτε π.χ. προς το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, είτε προς τον Πειραιά και τα νησιά, είτε προς το Σούνιο και τον Ναό του Ποσειδώνα, είτε και πιο μακριά προς την Ελευσίνα, τον Μαραθώνα, το Τατόϊ, κ.ο.κ.) αλλά και με γρήγορη πλέον τη σύνδεση με το Αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά, διαθέτουμε ένα μοναδικό και απολύτως ιδιαίτερο στο είδος του -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν, που με το κατάλληλο marketing μπορεί να δώσει στο στίγμα του παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, μόλις πλαισιωθεί και από τη ζωντάνια των νέων επενδύσεων -με την ολοκλήρωση και παράδοση των τεράστιων σε σημασία έργων που έχουν δρομολογηθεί σε σημεία – «κλειδιά» κατά μήκος όλης της ακτογραμμής- έχει να προσφέρει στον επισκέπτη πολύ δυνατές εμπειρίες, αλλά και στον πολίτη ένα νέο μοντέλο ζωής. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον εργαστούμε προς κοινή κατεύθυνση με ταχύτητα και συνέπεια, σε μια δεκαετία η ανάπτυξη πιστεύω πως θα ξεπεράσει όχι μόνο τις προβλέψεις μας, αλλά και το όραμά μας.