Οι ιστορικοί αθλητικοί σύλλογοι της Γλυφάδας (και οι άνθρωποι πίσω από αυτούς)
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΟι ιστορικοί αθλητικοί σύλλογοι της Γλυφάδας είναι η επιτομή του ρομαντισμού και της αγάπης για τα σπορ. Προσφέρουν, παράλληλα, μια μεγάλη γκάμα επιλογών -από μπάσκετ, ποδόσφαιρο και τένις, μέχρι κολύμβηση, πόλο, στίβο και ρυθμική γυμναστική.
- 13/05/2024
- Κείμενο: Ηλίας Καλλονάς
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων Ελλήνων. Από τα μικράτα μέχρι τα βαθιά γεράματα βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με ένα ή περισσότερα σπορ, είτε ως αθλητές σε νεαρότερη ηλικία είτε ως θεατές στο πέρασμα των ετών. Θα έλεγε κανείς πως ο αθλητισμός είναι στο DNA μας.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιοχές που όχι μόνο έχουν καταφέρει να αφήσουν το αποτύπωμά τους στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά εξελίσσονται διαρκώς, επενδύοντας στο αθλητικό στοιχείο και προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες στους κατοίκους της πόλης.
Μία τέτοια περίπτωση είναι, δίχως αμφιβολία, η Γλυφάδα. Οι Γλυφαδιώτες λατρεύουν τον αθλητισμό και προσπαθούν μέσω αυτού να βελτιώσουν και να εξελίξουν την ποιότητα της ζωής των παιδιών τους, αλλά και των ίδιων.
Απόδειξη της σημασίας που έχει ο αθλητισμός για τους κατοίκους της περιοχής είναι το γεγονός ότι ο δήμος Γλυφάδας τα τελευταία χρόνια επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση και των υποδομών, ενώ στα γήπεδα της πόλης έχουν φιλοξενηθεί σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις.
Η περίπτωση του Στέφανου Τσιτσιπά, του κορυφαίου Έλληνα τενίστα στην ιστορία, ο οποίος άρχισε την καριέρα του από τον όμιλο της Γλυφάδας, αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα για όσα έχουν πετύχει οι άνθρωποι της Γλυφάδας όλα αυτά τα χρόνια.
Άλλωστε, η αγάπη των κατοίκων της Γλυφάδας για τα σπορ δεν είναι τωρινή, καθώς μετρά πάνω από 70 έτη ιστορίας. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι η ευρεία γκάμα επιλογών που προσφέρει η πόλη στους κατοίκους της όσον αφορά στην ενασχόληση με τα σπορ. Από το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το τένις, μέχρι την κολύμβηση, το πόλο και τον στίβο.
Βέβαια, τίποτα από όσα αναφέρουμε δεν θα ίσχυε αν δεν υπήρχαν οι υπέρμαχοι και οι υπερασπιστές των αθλητικών ιδανικών της περιοχής. Ο λόγος προφανώς για τους αθλητικούς συλλόγους της Γλυφάδας, οι οποίοι και είναι μπροστάρηδες του εγχειρήματος. Σύλλογοι που έχουν γράψει τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία όχι μόνο στη Γλυφάδα, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Η ιστορικότητά τους, αλλά και η συνέπεια είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά και μετατρέπουν τη Γλυφάδα σε έναν αθλητικό παράδεισο για μικρούς και μεγάλους.
Ο δήμος της Γλυφάδας απαριθμεί πάνω από 45 συλλόγους διαφορετικών αθλημάτων. Με ένα κοινό στοιχείο: την αγάπη για τον αθλητισμό. Το NouPou ξεχώρισε και παρουσιάζει πέντε απ’ τους ιστορικότερους συλλόγους της περιοχής.
ΑΝΟΓ (Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας)
Κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καλλιτεχνική κολύμβηση, ιστιοπλοΐα, τένις, ακόμα και baby swimming. Ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας δεν είναι απλά ο ιστορικότερος της περιοχής, αλλά κι εκείνος που μπορεί να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος επιλογών στους κατοίκους της πόλης.
Λένε πως οι ομάδες είναι οι άνθρωποί τους. Και στην περίπτωση του ΑΝΟΓ δεν είναι απλά μία κοινοτοπία, αλλά η πραγματικότητα. Απ’ το 1946, όταν και ιδρύθηκε ο σύλλογος (αρχικά ως ΑΟΓ), έως και σήμερα, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά και καταφέρνουν να έχουν το σωματείο σε ρόλο πρωταγωνιστή στα περισσότερα αθλήματα, προεξάρχουσας της υδατοσφαίρισης. Πρόκειται, άλλωστε, για τον τέταρτο πιο επιτυχημένο σύλλογο στην ελληνική υδατοσφαίριση και μόλις έναν εκ των τεσσάρων που έχουν πανηγυρίσει ευρωπαϊκό τίτλο. Συγκεκριμένα, το τμήμα γυναικών έχει κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 2000 και το 2003, γράφοντας ξεχωριστή ιστορία.
Και μπορεί οι ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών, οι οποίες αγωνίζονται στην κορυφαία τη τάξει εθνική κατηγορία, να αποτελούν προφανώς τους σημαιοφόρους της προσπάθειας, αλλά από πίσω έρχονται με αργά, αλλά σταθερά βήματα και τα υπόλοιπα αθλήματα.
«Η διαφορά του ΑΝΟΓ με τους υπόλοιπους αθλητικούς συλλόγους είναι η ιστορία του -καθώς μετράει πάνω από 73 χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο -, η οργάνωση και οι επιτυχίες του. Ο ΑΝΟΓ είχε πολλές επιτυχίες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο» λέει στο NouPou o πρόεδρος του ΑΝΟΓ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης.
«Η ιστορία του ΑΝΟΓ είναι μεγάλη. Έχουν περάσει πολλοί αθλητές με τεράστιες επιτυχίες τόσο αθλητικές όσο και προσωπικές. Έχουμε Ολυμπιακούς, Πανευρωπαϊκούς, Πανελλήνιους και Παγκόσμιους πρωταθλητές. Δεν τους γνωρίζω προσωπικά όλους, αλλά στα 14 χρόνια που ήμουν αθλητής και στα 18 που ασχολούμαι σε διοικητικό επίπεδο, έζησα από κοντά και ξεχωρίζω τους Νίκο Στέλιου και Κυριάκο Γιαννόπουλο. Αθληταράδες, δουλευταράδες, επικεντρωμένοι στον στόχο τους και επιτυχημένοι στη ζωή μετά τον αθλητισμό».
«Εγώ ήμουν 10-11 χρονών όταν βγήκαμε πρωταθλητές στην κολύμβηση. Θυμάμαι πως το χαρήκαμε πολύ, πανηγυρίσαμε, πέσαμε στην πισίνα με τους προπονητές. Είναι κάτι που δεν ξεχάσω ποτέ».
Την ίδια στιγμή, δεσπόζουσα θέση έχει ασφαλώς το κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών που έχει φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, διάφορα πρωταθλήματα πόλο, καθώς και κολυμβητικές ημερίδες. Περισσότεροι από 500 αθλητές όλων των ηλικιών προπονούνται καθημερινά στη δεξαμενή που κατασκευάστηκε το 2002 και συγκαταλέγεται στους πιο σύγχρονες του Λεκανοπεδίου.
Αντίστοιχα εξαιρετικές είναι οι εγκαταστάσεις τόσο της ιστιοπλοΐας όσο και του τένις, με τους ανθρώπους του ΑΝΟΓ να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά στάνταρ παντού. Σήμερα ο ΑΝΟΓ αναπτύσσει δημιουργικές συνεργασίες για την υποστήριξη και την προώθηση του αθλητισμού στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Για τον ΑΝΟΓ τα παιδιά είναι οι πολίτες ενός καλύτερου αύριο.
«Θέλουμε κοντά μας πολλά παιδιά. Να περνούν όμορφα, όπως πέρασα κι εγώ όταν ήμουν αθλητής και έκανα φίλους. Θέλουμε να μείνουν μακριά από τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η ηλικία. Ο πρωταθλητισμός έρχεται όταν υπάρχει η σωστή βάση. Δίνουμε, λοιπόν, βάση στις Ακαδημίες και στα μικρά παιδιά. Η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα είναι πάντα ο στόχος. Ό,τι κάνουμε σήμερα, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα είναι σωστό και αύριο», σχολιάζει ο κ. Μιτζάλης.
Γυμναστικός Σύλλογος Γλυφάδας
Ο ΓΣ Γλυφάδας μπορεί να μην είναι ο ιστορικότερος ή παλαιότερος σύλλογος της περιοχής, αφού μετράει μόλις 27 χρόνια ζωής, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αποτελεί τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο και άκρως επιτυχημένο στο κομμάτι του στίβου. Ιθύνων νους του εγχειρήματος ο Μανώλης Χάντζος, ο οποίος υπήρξε αθλητής στον Ολυμπιακό από το 1979 έως το 1995 και μέσα σε αυτά τα χρόνια αναδείχθηκε Βαλκανιονίκης Ανδρών στα 10km (1988, 1992), Εφήβων (1981), Πρωταθλητής Ελλάδας (1984-1985-1989-1992-1993), ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 στα 3km.
Η αγάπη του κ. Χάντζου για τον κλασικό αθλητισμό αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη προκειμένου να δημιουργηθεί ο Γυμναστικός Σύλλογος Γλυφάδας, ο οποίος χάρη στο μεράκι, τη γνώση και την εμπειρία των στελεχών του, κατάφερε να μετατραπεί σε ένα αθλητικό σωματείο-πρότυπο με πολλές επιτυχίες.
«Δεν πίστευα ότι ο κλασικός αθλητισμός και ο σύλλογός μας θα λάβουν τόση πολλή αγάπη και στήριξη από τον κόσμο. Στη Γλυφάδα εκείνη την εποχή υπήρχε κυρίως η κολύμβηση και το πόλο, το τένις, το μπάσκετ, το γκολφ. Με την παρουσία του Γυμναστικού Συλλόγου αυτό άλλαξε και ο στίβος ριζώθηκε εδώ στα νότια» λέει ο κ. Χάντζος, αποκαλύπτοντας πως το πρώτο διάστημα είχαν εγγραφεί μόλις δύο παιδιά στις ακαδημίες του συλλόγου. Ωστόσο, η σκληρή δουλειά, η επιμονή, η ομαδικότητα, αλλά και το όραμα, έκαναν γι’ ακόμη μία φορά τη διαφορά.
Πλέον, ο σύλλογος έχει στο δυναμικό του 100 αθλητές στις αγωνιστικές ή προ-αγωνιστικές κατηγορίες και περίπου 150-200 παιδιά στην Ακαδημία. Αυτό που αξίζει ωστόσο να αναφερθεί είναι ότι στις τάξεις του έχει και εξειδικευμένα τμήματα Special Olympics – ΑμεΑ, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά με αναπηρία να έρθουν σε επαφή με τον κλασικό αθλητισμό και -γιατί όχι- να διακριθούν και να αποσπάσουν τις δικές τους διακρίσεις στον χώρο.
«Στόχος του ΓΣ Γλυφάδας είναι να εξελίσσεται διαρκώς και να κάνει πρωταθλητισμό. Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια είναι μέσα στα 10 καλύτερα σωματεία του ΣΕΓΑΣ. Φτάσαμε έως την 4η θέση και πιστεύω ότι μέσα στο 2024 θα ανέβουμε ακόμα ψηλότερα. Αρχίσαμε πολύ καλά στο άθλημα του ανώμαλου δρόμου, κατακτώντας δύο χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια. Θεωρώ πως τη διαφορά την κάνει το μεράκι και η σκληρή δουλειά των προπονητών», δηλώνει στο NouPou ο προπονητής του συλλόγου, Γιάννης Περίφανος.
Κι επειδή αναφερόμαστε σε διακρίσεις, αξίζει να σταθούμε στα επιτεύγματα των αθλητών του ΓΣ Γλυφάδας όλα αυτά τα χρόνια. «Η ομάδα γυναικών έχει κατακτήσει τρεις φορές το πανελλήνιο πρωτάθλημα και αποτελεί μία ιστορική στιγμή για εμάς. Είχαμε και έχουμε στις τάξεις μας παιδιά που έχουν κάνει πανελλήνια ρεκόρ, όπως ο Θάνος Καλάκος που κατέχει το ρεκόρ στα 800 μέτρα στους Εφήβους. Υπάρχει επίσης η μαραθωνοδρόμος μας, Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία έχει συμμετάσχει δύο φορές σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και άλλη μία σε Πανευρωπαϊκό. Αποτελεί τα τελευταία οχτώ χρόνια την κορυφαία αθλήτρια του Μαραθωνίου και είμαστε πολύ περήφανοι που την έχουμε στις τάξεις μας», συμπληρώνει ο κ. Περίφανος.
Ουσιαστικά, λοιπόν, μιλάμε για το απόλυτο αθλητικό success story, αφού από ένα μικρό σωματείο μεταμορφώθηκε σε ένα brand name του κλασικού αθλητισμού. Και τα καλύτερα είναι μπροστά, σύμφωνα με τον κ. Χάντζο: «Η επιτυχία του ΓΣ Γλυφάδας μας έγκειται στο “Εμείς”. Διότι κάθε ένας που έχει περάσει από τον Σύλλογο έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη και την επιτυχημένη πορεία του. Με την προσπάθεια όλων, τα καταφέραμε. Φτάσαμε ακόμη πιο ψηλά από όσο ονειρευόμασταν».
Άρης Γλυφάδας
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 η Ελλάδα ζούσε στον αστερισμό των τεράστιων μπασκετικών επιτυχιών, με κορυφαία όλων την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από την Εθνική το 1987 στην Αθήνα. Το «κάθε γειτονιά και μπασκέτα» δεν ήταν απλά ένα σλόγκαν, αλλά η πραγματικότητα της εποχής. Το μπάσκετ έγινε το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων και η Εθνική η «επίσημη αγαπημένη».
Ωστόσο, πέρα από τις επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο, την ίδια εποχή υπήρχε και η σπουδαία ομάδα του Άρη, με μπροστάρηδες τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη.
Οι πόλεις της Ελλάδας ερήμωναν τα βράδια της Πέμπτης, όταν οι Κίτρινοι αγωνίζονταν στην Ευρώπη και ανάγκαζαν τους πάντες να βρίσκονται καρφωμένοι μπροστά από έναν τηλεοπτικό δέκτη, στα σπίτια ή τα καφενεία. Η παρέα των Γκάλη και Γιαννάκη ένωσε μία ολόκληρη χώρα. Κι όχι μόνο να ένωσε, αλλά και ενέπνευσε ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές της επικράτειας να δημιουργήσουν ομάδες και συλλόγους με… πορτοκαλί απόχρωση.
Μία τέτοια -ξεχωριστή είναι η αλήθεια- περίπτωση είναι και ο Άρης Γλυφάδας, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Άρη Θεσσαλονίκης και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1989 με στόχο την εκμάθηση του μπάσκετ στους μικρούς αθλητές της πόλης της Γλυφάδας και την ένταξή τους μέσα από ένα υγιές αθλητικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα ο Άρης Γλυφάδας αριθμεί περίπου 180 μικρά παιδιά στις ακαδημίες του, έχοντας και τμήματα τένις, εκτός από μπάσκετ.
«Ο Άρης Θεσσαλονίκης δεν ήταν μία απλή ομάδα, αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ακόμα και φίλαθλοι που δεν υποστήριζαν την ομάδα περίμεναν καρτερικά τους αγώνες του τα βράδια της Πέμπτης. Επομένως, είναι λογικό να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς συλλόγους της χώρας», λέει στο NouPou ο πρόεδρος του Άρη Γλυφάδας, Μίλτος Χανιώτης.
Μπορεί ο Άρης Γλυφάδας να μην έχει επιτυχίες σε εθνική κατηγορία, αλλά, όπως τονίζει και ο κ. Χανιώτης, έχει καταφέρει να βγάλει απ’ τα σπλάχνα του μερικούς εξαιρετικούς αθλητές και προπονητές που αγωνίστηκαν στο κορυφαίο επίπεδο και διακρίθηκαν τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ίαν Βουγιούκας, ο οποίος αναδείχθηκε από τις Ακαδημίες του Άρη Γλυφάδα και έφτασε να είναι αρχηγός του Παναθηναϊκού, αλλά και βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας. Επίσης, προϊόντα των Ακαδημιών του Άρη Γλυφάδας είναι κι οι Απόλλωνας Τσόχλας και Μιχάλης Παραγυιός με αξιοσημείωτη πορεία στις κορυφαίες κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ.
«Στην περίπτωση του Άρη Γλυφάδας υπάρχει μία ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τον σύλλογο, η οποία μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Δεν εστιάζουμε στην απόκτηση αθλητών από άλλες ομάδες, αλλά στην ανάδειξη παιδιών από την Ακαδημία μας. Γι’ αυτόν τον λόγο και έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε ταλέντα, όπως οι αδελφοί Βουγούκια, ο Μιχάλης και η Ελεάνα Παραγυιού, αλλά και ο Απόλλωνας Τσόχλας. Νομίζω πως δεν είναι εύκολο να βρει κανείς άλλη συνοικιακή ομάδα που έχει καταφέρει να αναδείξει τόσα πολλά ταλέντα σε βάθος χρόνου» λέει ο κ. Χανιώτης.
Αντίστοιχα τεράστιο παράσημο για τον σύλλογο της Γλυφάδας είναι το γεγονός ότι απ’ την ομάδα άρχισε την προπονητική καριέρα του ο Δημήτρης Πρίφτης. Ένας εκ των κορυφαίων προπονητών της γενιάς του, που έφτασε να προπονεί ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, αλλά και να έχει αξιολογότατη πορεία στο εξωτερικό καθοδηγώντας ομάδες όπως οι Ούνικς Καζάν, οι Τόφας και οι Ρέτζο Εμίλια.
«Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του συλλόγου μας είναι η ικανότητα να αναδεικνύει διαρκώς νέα ταλέντα, τα οποία τα παίρνουμε από το χέρι και τους λέμε να πάνε να αγωνιστούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν. Δεν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε έναν καλό παίκτη μόνο και μόνο για να κατακτήσουμε ένα τοπικό πρωτάθλημα. Και θεωρώ πως είναι κάτι που το αναγνωρίζει ο κόσμος, αλλά και οι αντίπαλοί μας».
«Νομίζω πως η μεγαλύτερη διαφήμιση για εμάς είναι η δουλειά μας. Κι όποιος έρχεται στην Ακαδημία τη νιώθει σαν ένα δεύτερο σπίτι. Δεν έρχονται απλώς για να παίξουν μπάσκετ ή να κερδίσουν έναν αγώνα, αλλά θέλουν πρώτα και πάνω απ’ όλα να περάσουν καλά, να κοινωνικοποιηθούν και αργότερα να γίνουν καλοί φίλαθλοι, καλοί κριτές, καλοί διαιτητές, από την στιγμή που δεν θα παίξουν όλοι επαγγελματικά μπάσκετ. Κυρίως όμως θέλουμε να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία».
«Για το μέλλον επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των Ακαδημιών μας. Και φυσικά μία σταθερή παρουσία στα πρωταθλήματα και τα τουρνουά όλων των ηλικιών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι πως η δημοτική αρχή μάς βοήθησε πολύ με τις νέες εγκαταστάσεις, οπότε προσβλέπουμε σε ένα ακόμα καλύτερο αύριο».
ΑΓΟΓ Ευρυάλη
Ο Αθλητικός Γυμναστικός Όμιλος Γλυφάδας «Ευρυάλη» είναι μία… οικογενειακή υπόθεση. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι του συλλόγου. Ο λόγος; Τα μέλη του σωματείου είναι κυρίως γονείς των αθλητών, εκλέγουν το διοικητικό συμβούλιο και έχουν ενεργό ρόλο τόσο στην κατάθεση προτάσεων όσο και συμμετοχή στην υλοποίηση τους.
«Το στοιχείο που μας κάνει να διαφέρουμε από τους υπόλοιπους συλλόγους της Γλυφάδας είναι η οικογενειακή σχέση που υπάρχει μεταξύ μας. Διαθέτουμε έμπειρους και καταρτισμένους προπονητές, αλλά πάνω απ’ όλα σωστούς ανθρώπους, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν τη γνώση στους αθλητές με τον κατάλληλο τρόπο», αναφέρει στο NouPou ο πρόεδρος της Ευρυάλης, Γιώργος Δημητρίου.
Η Ευρυάλη, όπως και ο ΑΝΟΓ, προσφέρει μία μεγάλη γκάμα επιλογών σε αθλήματα: οι μικροί και οι μεγάλοι φίλοι των σπορ μπορούν να ασχοληθούν με το μπάσκετ, τη ρυθμική γυμναστική, το τένις, αλλά και τη yoga, ενώ υπάρχουν επίσης τμήματα baseball και softball.
Τη δεδομένη στιγμή, η Ευρυάλη μετράει πάνω από 700 ενεργούς αθλητές. Συγκεκριμένα, 300 παιδιά αγωνίζονται στις Ακαδημίες του μπάσκετ, 230 στη ρυθμική γυμναστική και 150 στο τένις, έχοντας ως κύριο στόχο να ζήσουν τα μοναδικά συναισθήματα που τους προσφέρει ο αθλητισμός. Χωρίς να έχουν ως αυτοσκοπό τη νίκη, αλλά τη βελτίωση και την εξέλιξη μέσα από τους καταρτισμένους προπονητές της Ευρυάλης.
«Έχουμε ζήσει πολλές και έντονες στιγμές στην Ευρυάλη. Σίγουρα μία ιστορική στιγμή είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος ΕΣΚΑΝΑ από τους Παίδες το 2003, αλλά και η 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Ξυλόκαστρο την ίδια χρονιά», θυμάται ο κ. Δημητρίου, ενώ στέκεται και στους σπουδαίους αθλητές που έχει προσφέρει η Ευρυάλη στον ελληνικό αθλητισμό.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι σίγουρα η Βαρβάρα Μαγνησαλή που κατέλαβε, μεταξύ άλλων επιτυχιών, την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την εθνική ομάδα ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής. Αντίστοιχα ξεχωριστή παρουσία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είχαν οι Στεφανία Μήτσανα και Σταυρούκλα Καλλίγα.
«Θέλουμε να εξελίξουμε τις εγκαταστάσεις είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια του Δήμου Γλυφάδας. Όπως και να έχει, θα πρέπει να γίνει μία συμφωνία επειδή οι εγκαταστάσεις ανήκουν στον Δήμο. Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε πως ήδη ο σύλλογος έχει δικό του απινιδωτή για μία δύσκολη στιγμή, ενώ κάναμε πρόσφατα σεμινάρια σε γονείς, μέλη και αθλητές του συλλόγου για τον ορθό τρόπο χρήσης του. Ο στόχος μας γενικότερα είναι να εκπαιδεύσουμε πρώτα σωστούς ανθρώπους και στη συνέχεια καλούς αθλητές. Αυτό είναι το παν για εμάς και γι’ αυτό παλεύουμε καθημερινά» δηλώνει ο κ. Δημητρίου.
ΑΟ Τερψιθέας
Αν υπάρχει ένας σύλλογος στη Γλυφάδα που μπορεί να συνδυάσει αρμονικά τα δύο πιο λαοφιλή ομαδικά αθλήματα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Αθλητικός Όμιλος Τερψιθέας. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους παλαιότερους και ιστορικότερους συλλόγους της περιοχής, με πάνω από 600 παιδιά στις Ακαδημίες του. Συγκεκριμένα 250 παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και άλλα 350 με το μπάσκετ.
Υπάρχουν ξεχωριστές περιπτώσεις αθλητών που αποδεικνύουν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες του συλλόγου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο οποίος αγωνίστηκε από τα 16 έως τα 18 έτη στον ΑΟ Τερψιθέας, καταφέρνοντας να κληθεί και στις μικρές εθνικές ομάδες. Ένα σπουδαίο και σπάνιο επίτευγμα, βάσει κατηγορίας (η Τερψιθέα έπαιζε τότε στη Δ’ Εθνική) που αποδεικνύει και τη δυναμική της ομάδας.
Κι η πορεία του Τζαβέλλα δικαίωσε τους ανθρώπους της Τερψιθέας που του έδωσαν την ευκαιρία να ξεχωρίσει και να διακριθεί με τα χρώματά της. Απόδειξη, οι 50 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας, αλλά και η κατάκτηση του νταμπλ με την ΑΕΚ τη σεζόν 2022-23. Και δεν είναι μόνο αυτά τα κατορθώματα, αφού η πορεία του τόσο στο εξωτερικό (Άιντραχτ, Μονακό, Αλάνιασπορ) όσο και στην Ελλάδα (ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Κέρκυρα, Ατρόμητος) κρίνεται άκρως επιτυχημένη.
Παρ΄όλα αυτά οι επιτυχίες δεν είναι αυτοσκοπός. Οι υπεύθυνοι του σωματείου έχουν έναν και μοναδικό στόχο, μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια εντυπώσεων: Να βλέπουν τα νέα παιδιά στις προπονήσεις να ξεχνούν ό,τι τα προβληματίζει, να χαίρονται το παιχνίδι, να κάνουν φίλους και να αγαπούν όλα τα αθλήματα. «Θέλω να χτίσουμε ένα γερό σύνολο από παιδιά που θα αγαπήσουν την ομάδα. Θα με χαροποιούσε πιο πολύ αν καταφέρναμε να φέρουμε όλα τα παιδιά στον αθλητισμό, παρά αν θα κερδίζαμε ένα τρόπαιο» δήλωνε σε παλιότερη συνέντευξή του στο NouPou ο πρόεδρος της Τερψιθέας, Βασίλης Μουλακάκης.
Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό αυτό. Ωστόσο, για έναν σύλλογο που μετράει σχεδόν 70 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1958, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη Γλυφάδα τρέχει τώρα στο NouPou: Πρόσωπα, Stories, Ρεπορτάζ και ένας πλήρης Οδηγός Πόλης σε ένα δυναμικό αφιέρωμα που ανανεώνεται διαρκώς.