Fine Dining: Καλοκαίρι 2025
The Summer Times
Μερικά από τα πιο εκλεκτά γαστρονομικά spots της Αθήνας βρίσκονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: διακριτικά, κομψά και αφιερωμένα στην απόλαυση της αυθεντικής γεύσης.
- 18/07/2025, 14:59
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Delta
Το Delta δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: είναι το μόνο εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας στην Αθήνα, το οποίο κατέχει δύο αστέρια Michelin.
Δημιουργήθηκε από το Δειπνοσοφιστήριον τον Ιούλιο του 2021, με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό αντάξιο των υψηλών προδιαγραφών του ΚΠΙΣΝ.

Η επιβλητική σάλα του, με τον αιωρούμενο κήπο και το χρυσό μπαρ, κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ η νατουραλιστική γαστρονομία του chef Γιώργου Παπαζαχαρία βρίσκει εδώ την απόλυτη έκφρασή της: οι κιτρινόμαυρες μέλισσες με τα διάφανα φτερά, ακουμπισμένες σε άνθη, σε φυλλώματα ή στο «χώμα», είναι στην πραγματικότητα ένα πιάτο με βάση τον αστακό. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το επιδόρπιο «Τραγανός ηλίανθος», με κρέμα ψημένης σφολιάτας και πραλίνα από κάστανο.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
(5ος όροφος, κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Τηλ.: 6986657553
Beefbar
Αν μιλάμε για premium κρεατοφαγία στα Νότια Προάστια, τότε το μυαλό πάει κατευθείαν εδώ: στο μαγευτικό spot, εντός της επικράτειας του Four Seasons. Το concept συνδυάζει το fine dining με την comfort αίσθηση και εδώ θα βρεις κορυφαία steaks από όλο τον κόσμο.

Στις αγαπημένες επιλογές περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά street food πιάτα του εστιατορίου, όπως τα εκρηκτικά Lobster Tacos και τα παιχνιδιάρικα mini Big K Burgers με kobe beef και τραγανό μπέικον, ενώ από τα comfort main dishes του μενού θα λατρέψεις το Black Angus striploin, το stir-fried Pepper Beef, αλλά και τον σολομό Unagi με αρωματικά ασιατικά αρώματα — έτσι κι αλλιώς, όλα φλερτάρουν με την ουσία της ανεπιτήδευτης γαστρονομίας. Μην ξεχνάς πως εδώ, τα σαββατοκύριακα θα δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα brunch της πόλης.
Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, Τηλ.: 2109670700
Captain’s House Lagonissi
Σ’ ένα μοναδικό, φυσικό περιβάλλον και με ένα ξύλινο deck που μοιάζει να ίπταται κυριολεκτικά πάνω από το νερό, το συγκεκριμένο εστιατόριο αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο να μπεις στο αυτοκίνητο και να κάνεις μια μικρή «εκδρομή» μέχρι το Λαγονήσι. Αν μάλιστα προλάβεις το ηλιοβασίλεμα, τότε θα νιώσεις διπλά ευτυχισμένος και πλήρης.

Το μενού αποτελεί μια ωδή τόσο στη στεριά όσο και στους θησαυρούς της θάλασσας. Η καραβίδα με καμένο καλαμπόκι, ζωμό dashi και passion fruit είναι πιάτο με ωραίες εντάσεις, το spaghetti grossi με καβούρι, τρούφα, miso και καπνιστό αυγό εντυπωσιάζει με τη βαθιά umami γεύση του, ενώ αν θέλεις να παραγγείλεις κάτι σε κρέας, το wagyu Kagoshima A5 με dumplings, άγρια μανιτάρια και χουρμάδες θα σε ικανοποιήσει πλήρως. Η πληθωρική wine list, που έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Σαλίβερος, είναι αντάξια των επιλογών του καταλόγου.
Ξεν. «Grand Resort Lagonissi», 40ό χλμ. Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, Tηλ.: 2291076000
Papaioannou Restaurant Vouliagmeni
Εδώ, μιλάμε για τον top προορισμό όσων λατρεύουν τις κορυφαίες ψαριές, έχουν εμμονή με την πρώτη ύλη — όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπαϊωάννου — και δεν μπορούν με τίποτα να αντισταθούν στα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.
Αν δειπνήσεις στα μίνιμαλ, στρωμένα με λινά τραπέζια, πάνω στο ξύλινο deck, θα καταλάβεις αμέσως τι εννοούμε. Η ψαριέρα, ανάλογα με τον καιρό που συναντούν τα καΐκια, άλλοτε ξεχειλίζει και κάποιες φορές είναι λιτή. Πάντα όμως, ό,τι θα βρεις, θα είναι πρώτης ποιότητας.

Άψογα κομμένα και ολόφρεσκα ωμά, πληθωρικές μακαρονάδες θαλασσινών δεμένες αριστοτεχνικά, μεγάλα ψάρια ψημένα στη σχάρα, αλλά και ο διάσημος αχνιστός ροφός είναι οι προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσεις.
Η λίστα κρασιών με διαμάντια του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα, που έχει επιμεληθεί η έμπειρη σομελιέ Βασιλική Γιάνναρου, θα σου μείνει αλησμόνητη. Όπως και η περιποίηση που θα σε καλομάθει.
Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, Τηλ.: 2111001117
Pelagos
Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος chef Luca Piscazzi κατάφερε από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του να κάνει αστεράτο αυτό το κοσμοπολίτικο εστιατόριο.

Πέρα από την απίστευτα κομψή σάλα στους τόνους του τιρκουάζ που κλέβει καρδιές και βλέμματα, ή τη βεράντα με την πανοραμική θέα στη θάλασσα, η κουζίνα εδώ διατηρείται πάντα σε υψηλό επίπεδο και είναι ο βασικός λόγος για να κλείσεις τραπέζι.

Από το μενού θα σου μείνουν για πάντα στη μνήμη η signature κρύα caviar pasta και το surf n’ turf κουνέλι με αστακό. Κι όχι μόνο. Το έμπειρο wine pairing από μια έξοχη λίστα και η επαγγελματική συμπεριφορά από το χαμογελαστό προσωπικό θα σε ενθουσιάσουν το ίδιο.
Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, Τηλ.: 2108901192
Beastalis
Το high-end steak house της Γλυφάδας, που στεγάζεται στην κομψή μονοκατοικία που χρονολογείται περίπου στο 1930, ανήκει στον Γιάννη Μπασταλή. Ο τελευταίος έχει τελειοποιήσει το ασάδο, την αργεντίνικη τεχνική αργού ψησίματος με όρθιες σχάρες, με το κρέας να είναι κρεμασμένο σε τσιγκέλια πάνω από τη φωτιά.

Οι σπεσιαλιτέ που θα σου κλέψουν την καρδιά είναι το ταρτάρ μοσχαριού, σερβιρισμένο μαζί με το μεδούλι μέσα στο ψημένο, ανοιγμένο στα δύο κόκκαλο, το ζουμερό burger, το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος και το rib eye, που καπνίζεται πάνω από τη φωτιά για ώρες και στη συνέχεια ολοκληρώνεται στη σχάρα.
Το εστιατόριο λειτουργεί από τις 18:30, ενώ πέρα από την κυρίως σάλα και τον κήπο, μια πριβέ αίθουσα με μοναστηριακό τραπέζι μπορεί να φιλοξενήσει έως και 14 άτομα για private dining, εταιρικά events, γευσιγνωσία και wine pairing.
Κύπρου 9, Γλυφάδα (DINNER ONLY), Τηλ.: 6947217771
Abra Ovata
Η Λίμνη Βουλιαγμένη επιτέλους φιλοξενεί στην αγκαλιά της ένα εστιατόριο που συμβαδίζει απόλυτα με τα vibes της. Ο χαρισματικός σεφ John Skotidas έχει αναλάβει την κουζίνα από την αρχή και πλέον μπορεί να περηφανεύεται ότι τα πράγματα διανύουν την καλύτερη φάση τους. Το fusion μενού ισορροπεί έξυπνα ανάμεσα στη Μεσόγειο, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη και δεν φοβάται τον κοσμοπολιτισμό.

Χωρίζεται στις ενότητες Land, Sea και Farm και περιλαμβάνει προτάσεις όπως η καπνιστή μελιτζάνα με γιαούρτι και sofrito miso, το καλαμάρι με αγιολί, εστραγκόν και togarashi, ο τόνος με ελαιόλαδο, yuzu και χαλαπένιο και η umami porterhouse με πιπεριές padrón και μεδούλι.
Οι πόρτες του ανοίγουν από νωρίς το πρωί με snack menu και εμπνευσμένα finger foods, ενώ το πιο «κινηματογραφικό» σκηνικό θα το απολαύσεις το σούρουπο με το early dinner. Σέρβις, κρασί και cocktails θα σε ικανοποιήσουν απόλυτα.
Λίμνη Βουλιαγμένης, Αθήνα, Τηλ.: 2108962220
The C Beach

Θεωρείται δικαίως το ιδανικό spot για summer gathering και ξεχωρίζει χάρη στη μινιμαλιστική αισθητική του. Και όχι μόνο, καθώς και σε θέματα γεύσης αναδεικνύεται σε δυνατό παίχτη. Κι αυτό χάρη στους σεφ Λάζαρο Σταμούλη και Ντορίνα Ντέμαϊ που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επενδύουν σε ένα μενού με μεσογειακό χαρακτήρα. Δυνατό τους χαρτί τα ωμά και ειδικά το ψάρι σε μορφή sashimi. Μην διστάσεις επίσης να παραγγείλεις τη signature φάβα με chutney κάπαρης και την calamarata με φρέσκο ψάρι ημέρας. Η λίστα κρασιών του είναι προσεκτικά δομημένη, ενώ αν επιθυμείς cocktail, τόσο η δροσερή Garden Paloma με αρώματα από πράσινο μήλο και καρπούζι, όσο και το Filoxenia Highball, με βότκα, μαστίχα, σιρόπι από θυμάρι και fig leaf soda, έχουν φτιαχτεί για σένα. Εννοείται ότι θα βρεις πολλές επιλογές σε πρωινό, smoothies και χυμούς.
Α’ Ακτή Βούλας, Τηλ.: 2102202890
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.