Μανώλης Μούτσος: Καθιερώνοντας την all-day διασκέδαση
Ο Μανώλης Μούτσος, επιχειρηματίας και βασικός ιδρυτής του Momentum Group, βρίσκεται πίσω από εμβληματικά στέκια των Νοτίων Προαστίων, όπως τα Akanthus, Nalu, Ιστιοπλοϊκός, Posidonio και Romeo Club, που εδώ και χρόνια διαμορφώνουν το “beat” της νυχτερινής διασκέδασης.
- 29/07/2025, 12:16
- Κείμενο: NouPou.gr
Πριν το «all day» γίνει τάση, ο Μανώλης Μούτσος και οι συνεργάτες του το είχαν ήδη καθιερώσει. Ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες που μετέτρεψαν χώρους εστίασης σε club μετά τα μεσάνυχτα, δίνοντας νέα διάσταση στην αθηναϊκή διασκέδαση. «Βλέπαμε ότι ο κόσμος, το ζητούσε», μας λέει. Νότιος στην καταγωγή και στην ψυχή, με αφετηρία το μπάσκετ στο Παλαιό Φάληρο και πρώτο «γήπεδό» του το Akanthus, κατάφερε να συνδέσει την καθημερινότητα με τη νυχτερινή ζωή, προσφέροντας εμπειρία που κρατά από τον πρώτο καφέ της ημέρας, μέχρι το τελευταίο ποτό της νύχτας. Μιλά σε πρώτο πρόσωπο στο “White Paper” για τη διαδρομή του και τις συνήθειες των Νοτίων Προαστίων – αυτά που δεν βλέπει κανείς πίσω από κάθε γεμάτο τραπέζι.
• Τα νότια προάστια είναι το «σπίτι» μου. Ήμουν μπασκετμπολίστας στο Παλαιό Φάληρο, αλλά λόγω κάποιων τραυματισμών και δύο χειρουργείων, σταμάτησα να παίζω επαγγελματικά. Αυτή η αλλαγή στάθηκε η αφορμή για να στραφώ στην εστίαση, σε μια συγκυρία που αποδείχθηκε καθοριστική. Έτυχε να γνωρίσω τους μελλοντικούς συνεταίρους μου και μαζί ανοίξαμε το Akanthus. Έτσι, ξεκίνησε η πορεία μου. Η εστίαση έγινε το πάθος μου.

• Σε κάποια σημεία υπερτερούμε σε σχέση με άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και το Μαϊάμι, ενώ σε άλλους έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, τα απαραίτητα στοιχεία – οι υψηλού επιπέδου επενδύσεις, η ποιότητα υπηρεσιών και ο συνεχής καλός καιρός – είναι ήδη εδώ, προσφέροντας ισχυρή βάση για να αναπτυχθεί περαιτέρω.
• Ο αθλητισμός και η εστίαση συνδέονται μέσα από βασικές αξίες: πειθαρχία και συνεργασία. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ τους, καθώς μέσω του αθλητισμού γνωρίζεις πολύ κόσμο, κάτι που βοηθάει στο να προσελκύσεις κόσμο στην εστίαση.
• Η επιτυχία του Momentum Group στηρίζεται στην ισορροπία των διαφορετικών concepts – από εστιατόρια και clubs μέχρι μπουζούκια – που επιτυγχάνεται με την επιλογή πολύ ικανών συνεργατών. Επαγγελματίες αφοσιωμένοι εξ ολοκλήρου στον κάθε χώρο, επιδεικνύοντας εμπειρία και ευελιξία. Παρότι οι τύποι των χώρων διαφέρουν, η βάση της εστίασης παραμένει αδιαπραγμάτευτη: η άριστη εξυπηρέτηση του πελάτη – από την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, το καταρτισμένο και ευγενικό προσωπικό έως τη συνολική εμπειρία που θα προσφέρεις.
• Μετά την πανδημία, ο τρόπος που διασκεδάζει ο Έλληνας άλλαξε σημαντικά. Το φαγητό στα εστιατόρια σημειώνει μεγάλη άνοδο, ενώ η διασκέδαση στα clubs έχει μειωθεί αισθητά. Όταν το Akanthus «μετακόμισε» στη παραλιακή, υπήρχαν δώδεκα clubs – σήμερα έχουν μείνει μόλις δύο. Ωστόσο, δεν επηρεαστήκαμε, γιατί ενώ η νυχτερινή ζωή στα clubs περιορίστηκε, τα μπουζούκια τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.