Γνωρίσαμε τη Familia των Amigos, που φέτος γιορτάζουν τα 30 χρόνια τους
The Summer Times
Το Amigos θεωρείται πλέον ένα από τα «κλασικά» στέκια των Νοτίων, με 30 χρόνια ιστορίας! TexMex γεύσεις, tequileria που σε κάνει να «διψάς» κι αυθεντική ατμόσφαιρα «mi casa es su casa», είναι η χρυσή συνταγή της Familia, την οποία γνωρίσαμε λίγο καλύτερα αυτήν τη φορά.
- 23/07/2025, 12:08
- Κείμενο: Αλεξία Ζερβούδη
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Το πραγματικό όνομα του Dinos είναι Κωνσταντίνος Μαλτεζάκης και με τον αδερφό του, Γιώργο Μαλτεζάκη – για τους amigos απλώς Jorge – άνοιξαν το πρώτο μεξικάνικο εστιατόριο στη Γλυφάδα, το 1995. Το Amigos άνοιξε σε έναν μικρό χώρο, με έναν μικρό κατάλογο, αλλά γρήγορα αγαπήθηκε από τους Γλυφαδιώτες, οπότε μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο «σπίτι», εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. «Όραμά μας ήταν και παραμένει να δημιουργήσουμε έναν αυθεντικό και φιλόξενο χώρο, αφιερωμένο στη μεξικάνικη κουλτούρα και να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας με ένα ζεστό χαμόγελο», σημειώνει ο Dinos.
En pocas palabras (με λίγα λόγια ή αλλιώς, long story short)
Το 2007, το Amigos απέκτησε ένα μικρότερο «αδερφάκι» στη Νέα Σμύρνη, διατηρώντας ακριβώς την ίδια φιλοσοφία και γνωρίζοντας επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από τους κατοίκους της ιστορικής συνοικίας αλλά και των γύρω περιοχών. «Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια και μετά από αλλεπάλληλα ταξίδια στο Μεξικό εμπλουτίζαμε τις γνώσεις και τον κατάλογό μας με μεγαλύτερη ποικιλία σε TexMex γεύσεις αλλά και ετικέτες Tequila. Επιστέγασμα αυτού του διαρκούς πάρε-δώσε με το Μεξικό ήταν και η δημιουργία της πρώτης Tequileria το 2012 στη Γλυφάδα, ενώ έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε και η Νέα Σμύρνη».

Σήμερα, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ζωής, τα Amigos Mexican Bar Restaurant αποτελούν το δεύτερο σπίτι για χιλιάδες Γλυφαδιώτες και κατοίκους του λεκανοπεδίου αφού ως γνωστόν στα Amigos ισχύει το “Mi Casa es su Casa” (δηλαδή «το σπίτι μου είναι και δικό σου») που ενσαρκώνει τη μοναδική εμπειρία φιλοξενίας και απόλαυσης.
Amigos, δηλαδή φίλοι, ήταν το όνομα που ο Dinos και ο Jorge, επέλεξαν για τους επισκέπτες τους. «Για εμάς, Amigos ήταν και είναι η πιο αυθεντική ονομασία, γιατί πραγματικά οι περισσότεροι από τους τότε πελάτες μας έγιναν με τα χρόνια φίλοι μας. Τους περισσότερους τους γνωρίσαμε πριν από 30 χρόνια, ανύπαντρους όπως ήμασταν και εμείς τότε, και σήμερα έρχονται με τα παιδιά τους, κάποιοι και με τα εγγόνια τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τους φροντίζουμε όπως θα φροντίζαμε φίλους στο σπίτι μας! Είναι αυτή η σχέση οικειότητας, εμπιστοσύνης και συνέπειας που κάνει το Amigos κάτι πολύ περισσότερο από ένα εστιατόριο. Είναι μια κοινότητα και αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε».

Τα δύο αδέλφια, ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμερική. Όπως αναφέρουν, το μεξικάνικο φαγητό ήταν κάτι καθημερινό για εκείνους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη απουσία τέτοιων γεύσεων στην Αττική και ιδιαίτερα στην περιοχή της Γλυφάδας. «Στην περιοχή της Γλυφάδας παλαιότερα υπήρχε η Αμερικάνικη Βάση που είχε περισσότερους δεσμούς με την Tex–Mex κουζίνα. Κρίναμε λοιπόν ότι υπήρχε χώρος – και ανάγκη – για να φέρουμε κάτι διαφορετικό στα νότια προάστια: αυθεντική μεξικανική κουζίνα, με φρέσκα υλικά και όλη τη φιλοσοφία που τη συνοδεύει. Και, όπως έδειξε η πορεία μας, είχαμε απόλυτο δίκιο. Ο κόσμος αγκάλιασε το Amigos και το έκανε δικό του».
Η συνταγή της επιτυχίας των Amigos ήταν και παραμένει διαχρονικά η ίδια. Όπως την αντιλαμβάνεται ο Jorge, είναι «να βάζουμε πάντα σε προτεραιότητα τις ανάγκες και τα “θέλω” των επισκεπτών μας και να προσφέρουμε μια συνολική εμπειρία διασκέδασης η οποία προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε περιόδου, μέσω μιας δεμένης ομάδας προσωπικού που “καλωσορίζει” καθημερινά τους amigos τους, στη δική τους Casa».

«Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία έχει παίξει και η συνεχής εξέλιξη της εμπειρίας που προσφέρουμε, χάρη στα απανωτά μας ταξίδια στη χώρα της Tequila και των Mariachi αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, για να αναζητήσουμε καινούργιες τάσεις και φρέσκιες ιδέες πάνω στη μεξικάνικη κουλτούρα και γαστρονομία».
Μεξικάνικο στο Μεξικό VS μεξικάνικο στην Ελλάδα
Είναι το αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό κοντά στην ελληνική πραγματικότητα «μεξικάνικου εστιατορίου»; Η απάντηση των αδελφών Μαλτεζάκη είναι ναι! «Όπως είπε και ο Γιώργος, προσπαθούμε κάθε δύο χρόνια να κάνουμε τουλάχιστον ένα ταξίδι στο Μεξικό. Μετά από τόσες επισκέψεις έχουμε δημιουργήσει φιλίες και σχέσεις με ανθρώπους που μας περιμένουν για να μας δείξουν ό,τι πιο καινούργιο έχει να προσφέρει η τοπική γαστρονομία και κουλτούρα. Κάθε φορά που επιστρέφουμε, ερχόμαστε γεμάτοι έμπνευση και νέες ιδέες.

Αλλά δεν σταματάμε μόνο εκεί. Συχνά μας επισκέπτονται φίλοι και συνεργάτες από το Μεξικό. Πιο πρόσφατα, φιλοξενήσαμε chefs από την περιοχή του Yucatán, μέσω της μεξικανικής πρεσβείας, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για να προωθήσουν τις γεύσεις του τόπου τους. Η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των πρώτων υλών μας και από το πόσο πιστά αποδίδουμε τις αυθεντικές συνταγές, οπότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που εσείς ονομάζετε αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό, για εμάς και για όλους όσοι μας επισκέπτονται είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας».
«Η μεξικάνικη κουζίνα, όπως τη ζήσαμε εκεί, είναι βαθιά δεμένη με την παράδοση, το συναίσθημα και τη χαρά. Οι Μεξικάνοι είναι λαός χαμογελαστός, που τραγουδά στον δρόμο, που γιορτάζει τη ζωή. Αυτό το πνεύμα προσπαθούμε να μεταφέρουμε και στην εμπειρία του επισκέπτη στο Amigos – όχι μόνο μέσα από το φαγητό, αλλά και μέσα από τη φιλοξενία, την αλέγκρα ατμόσφαιρα, τη μουσική και φυσικά την tequila».

Chili sauce «Near Death»
Για όποιον αγαπά πραγματικά τα καυτερά φαγητά, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο challenge. Στο Amigos, αν ζητήσεις «πολύ καυτερή σάλτσα», δεν παίζουνε. Σου σερβίρουν ακριβώς όσο καυτερή τη θες (#becarefulwhatyouwishfor). Ίσως σου φανεί παράξενο, που ο σερβιτόρος θα επιμείνει να σε ρωτάει «δηλαδή πόσο», αλλά, έχει τους λόγους του. «Προσωπικά, μου αρέσει πολύ η πικάντικη γεύση, ωστόσο η αδυναμία μου είναι στις καυτερές πιπεριές και όχι στα μπαχαρικά. Η διαδικασία δημιουργίας σάλτσας chili βασισμένης πάνω σε χρωματιστές καυτερές Μεξικάνικες πιπεριές, δίνει μια πολύ ιδιαίτερη καυστικότητα σε οποιοδήποτε φαγητό που συνοδεύει. Για αυτό άλλωστε περιλαμβάνουμε στο μενού μας ένα extensive salsa bar με 6 διαφορετικές chili sauces με κλίμακα από απλώς καυτερή μέχρι που πεθαίνεις. “Near Death” την έχουμε ονομάσει κυριολεκτικά», λέει γελώντας ο Jorge.
Must try πιάτα στο Amigos
Ο Άρης Μαλετζάκης, ο γιος του Dino, που εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά των Amigos, προτείνει τρία πιάτα must try, που αποτελούν τη βάση του Mexican comfort food και είναι αυτά που θα σου προτείνει, αν επισκέπτεσαι τα Amigos για πρώτη φορά. «Οι fajitas, τα soft tacos και το chili con carne είναι η βάση του Mexican comfort food. Οι fajitas σερβίρονται σε καυτό μαντέμι με ποικιλία βάσης και συνοδεύονται με guacamole, pico de gallo, sour cream και tortillas – είναι εμπειρία ιδαίτερα θεατρική και γευστική συγχρόνως καθώς το μαντέμι τσιγαρίζει και οι επισκέπτες μας τις φτιάχνουν όπως τους αρέσει. Τα soft tacos είναι μαλακές αλευρίσιες tortillas με επιλογή από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαρίδες και λαχανικά – ιδανικά για να γευτείς διαφορετικές γεύσεις χωρίς να δεσμευτείς σε ένα κυρίως πιάτο. Το chili con carne, τέλος, είναι η καρδιά της μεξικάνικης κουζίνας: πικάντικο και πλούσιο. Η βάση του είναι μοσχαρίσιος κιμάς με μεξικάνικες πιπεριές, φασόλια και sour cream για όσους θέλουν έντονη, μεξικάνικη γεύση».

Guacamolive κάθε Τρίτη
Μια ακόμη αυθεντική και βιωματική εμπειρία που θα ζήσεις στο Amigos είναι το «Guacamolive». Όπως εξηγεί ο Amigo Aris πρόκειται για τη «ζωντανή» παρασκευή guacamole μπροστά στα μάτια μας. «Το Guacamolive, όπως το έχουμε βαφτίσει, έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό γιατί προσφέρει μια αυθεντική, βιωματική εμπειρία που σε συνδέει άμεσα με την κουλτούρα του Μεξικού. Είναι ένα μικρό “ταξίδι” στις ρίζες της μεξικανικής φιλοξενίας που ενισχύει τον δεσμό του επισκέπτη με το brand μας. Ο κόσμος το αγαπάει γιατί βλέπει το guacamole να φτιάχνεται μπροστά του, με φρέσκα υλικά και βιρτουόζικη τεχνική. Νιώθει ότι συμμετέχει σε κάτι ξεχωριστό και προσωπικό. Γεύεται ένα προϊόν που διαφέρει εντελώς από τα συνηθισμένα – πιο πλούσιο, πιο φρέσκο, πιο Μεξικό!».
Ο Amigo Jorge συμπληρώνει: «Η ιδέα γεννήθηκε έπειτα από ένα μας ταξίδι στη Γουαδαλαχάρα, όπου ανακαλύψαμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής guacamole από έναν Μεξικανό μάγειρα μπροστά στα μάτια μας. Αυτήν την εμπειρία είπαμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να τη φέρουμε στους amigos μας και κάπως έτσι δημιουργήσουμε το Guacamolive, ένα διαδραστικό event που γίνεται κάθε Τρίτη στα εστιατόριά μας, με αβοκάντο άριστης ποιότητας αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη μέρα».

Kids Friendly restaurant
Δεν είναι καθόλου δεδομένο, αναφέρω ως γονιός, ότι σε ένα εστιατόριο, θα νιώσεις πως τα παιδιά σου είναι καλοδεχούμενα, τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους επισκέπτες. Το Amigos είναι από τις αγαπημένες μου επιλογές για οικογενειακή έξοδο, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Ο Jorge σχολιάζει την παρατήρησή μου. «Στα Amigos, όπως ανέφερα και νωρίτερα, η προτεραιότητά μας είναι πάντα ο επισκέπτης, ανεξαρτήτου ηλικίας. Τα παιδιά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των amigos μας και προσπαθούμε να παρέχουμε μία όσο το δυνατόν super kids–friendly εμπειρία για όλες τις οικογένειες. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελούν την επόμενη γενιά των επισκεπτών μας και ότι ένα ικανοποιημένο και χαρούμενο παιδί σχεδόν πάντα ισοδυναμεί και με έναν ικανοποιημένο και χαρούμενο γονιό!».
Η απόλυτη εμπειρία της Tequileria
Στα Amigos, η Tequileria είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μπαρ με τεκίλες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας. «Η πρώτη tequileria άνοιξε το 2012 στη Γλυφάδα και μεταμόρφωσε όλο τον χώρο όχι μόνο σε επίπεδο διαρρύθμισης, αλλά και σε επίπεδο ατμόσφαιρας. Πλέον, υπάρχουν πολλοί που έρχονται μόνο και μόνο για να απολαύσουν μια exclusive tequila από την πάντα ενημερωμένη συλλογή μας ή για να απολαύσουν ένα signature cocktail με tequila ή Mescal. Γιατί… τις λέμε Tequileria αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι Cockteilerias ή Mescalerias!», εξηγεί γελώντας ο Άρης.

Ο Dinos προσθέτει: «Άν και οι Έλληνες αγαπούν περισσότερο τη μαργαρίτα σε κάθε μορφή της, βλέπουμε πλέον ολοένα και περισσότερους να δοκιμάζουν tequila σκέτη – ειδικά όταν μαθαίνουν ότι το μπλε agave χρειάζεται τουλάχιστον 6 χρόνια για να ωριμάσει, που σημαίνει αποτέλεσμα μακροχρόνιας φροντίδας και υπομονής και ότι η αυθεντική tequila πίνεται όπως ένα εκλεκτό ουίσκι. Μέσα από τη γνώση, η απόλαυση γίνεται πολύ πιο ουσιαστική».
Signature Cocktails
Η παραδοσιακή μαργαρίτα παραμένει σταθερά το πιο δημοφιλές cocktail στο Amigos, αλλά αμέσως μετά στη 2η θέση έρχεται η Paloma Tradicional, ένα απόλυτα μεξικάνικο και εξαιρετικά δροσιστικό cocktail που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Για φέτος το καλοκαίρι, οι Amigos μάς προτείνουν τη frozen μαργαρίτα με γεύση καρπούζι, ενώ ο Head Mixologist Γιώργος Στάυρου έχει συνθέσει 6 μοναδικά signature summer cocktails που αξίζει να δοκιμάσετε. Είναι όλα τους φτιαγμένα με φρέσκα φρούτα, χειροποίητα σιρόπια, premium agave spirits και φροντίδα στη λεπτομέρεια.

30 χρόνια και η συνέχεια της ιστορίας…
Φέτος τα Amigos κλείνουν αισίως 30 χρόνια ζωής – και τους ευχόμαστε να τα εκατοστήσουν. Τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς τους amigos του Amigo; O Dinos απαντά: «Σημαίνει ότι η ζωή δεν έχει νόημα χωρίς τους amigos σου, χωρίς την παρέα σου και ότι μετά από 30 χρόνια μαζί δεν είμαστε απλά amigos αλλά βέροι Amigos. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να το γιορτάσουμε δεόντως με πολλά happenings και εκπλήξεις όπως μόνο οι Amigos ξέρουν να κάνουν». Ο Jorge αποκαλύπτει ότι έρχεται ένα εκπληκτικό event στις 23 & 24 Ιουλίου σε συνεργασία με τη Jose Cuervo, αλλά το αποκορύφωμα του εορτασμού έρχεται τον Οκτώβριο, με ένα party έκπληξη, όπου μεταξύ άλλων, θα κληρώσουν ένα μεγάλο δώρο! Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Άρης επισημαίνει: «Stay tuned και μην ξεχνάτε ότι Life has no Flavour without your Amigos!».
Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, 210 9332220
Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, 210 8983167