Νίκος Σκρέμπος: Ο bon viveur των μικρών, μεγάλων απολαύσεων
Στα Vibo Bistrot της Γλυφάδας και του Πειραιά, ο ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας Νίκος Σκρέμπος μας μυεί στη φιλοσοφία της Vita Bona – της τέχνης να ζεις την κάθε στιγμή μέσα από καθημερινές απολαύσεις και εμπειρίες που συνδέουν ανθρώπους.
- 29/07/2025, 13:18
- Κείμενο: NouPou.gr
Συνιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου με αστέρι Michelin, Hytra, ο Νίκος Σκρέμπος έχει μετατρέψει την «ειδική περίσταση» σε καθημερινή υπόθεση στα Vibo Bistrot της Γλυφάδας και του Πειραιά. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μοιράζεται τη φιλοσοφία πίσω από το “Vita Bona” concept, την τέχνη του να δημιουργείς all-day experiences και τη σημασία της τοπικής επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη εστίαση. Μια αφήγηση για χώρους που ζουν και αναπτύσσονται μαζί με τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται.
Ενώ στη Hytra, δημιουργούμε βραβευμένες γαστρονομικές στιγμές για ειδικές περιστάσεις, με το Vibo ήθελα να κάνω την «ειδική περίσταση» καθημερινή υπόθεση. «Vita Bona» είναι η τέχνη του να ζεις στο έπακρο την κάθε μέρα. Είναι το ποτήρι κρασί που γίνεται ανάμνηση, ο καφές που μετατρέπεται σε συζήτηση, το γεύμα που συνδέει ανθρώπους. Δημιούργησα τo Vibo ως ένα ημερολόγιο καθημερινών απολαύσεων που γράφεται μεταξύ φίλων.
Η τοπική επιχειρηματικότητα είναι ο ιστός που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον μιας πόλης, χωρίς να εξαλείφει την ιδιαίτερη ταυτότητά της. Όταν ένα εστιατόριο ανοίγει, δεν καταλαμβάνει απλώς έναν χώρο, συνομιλεί με μια γειτονιά. Στον Πειραιά δεν ήρθαμε ως ξένο σώμα, αλλά ως συνεχιστές μιας ιστορίας που γράφεται εδώ και αιώνες. Τα λιμάνια ήταν πάντα σημεία συνάντησης ιδεών και γεύσεων. Στη Γλυφάδα, ο παραθαλάσσιος χαρακτήρας που αιωρείται παντού στον αέρα, μας έδωσε την ελευθερία της δημιουργίας.

Αντί να διαχωρίζουμε την ημέρα σε στεγανά – πρωί για καφέ, μεσημέρι για φαγητό, βράδυ για ποτό – δημιουργούμε μια συνέχεια στην εμπειρία. Στις 8 το πρωί ο χώρος αναπνέει διαφορετικά από τις 6 το απόγευμα. Αντί για «μυστικά», έχουμε ενσυναίσθηση: αφουγκραζόμαστε τι σημαίνει για κάποιον η στιγμή που επέλεξε να μας επισκεφθεί. Η ισορροπία έρχεται όταν αναγνωρίζεις ότι ο χώρος σου ζει και αναπτύσσεται μαζί με τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται.
Το κρασί είναι ιστορία σε υγρή μορφή. Κάθε μπουκάλι είναι μια αφήγηση που ξεκινά από έναν αμπελώνα, περνά από τα χέρια ενός οινοποιού και καταλήγει στο τραπέζι μας. Τα Wine Stories γεννήθηκαν από τη συνειδητοποίηση ότι αυτές οι αφηγήσεις χάνονται συχνά στην απρόσωπη κατανάλωση. Όταν μοιράζεσαι ένα κρασί με την παρουσία του δημιουργού του, συμβαίνει κάτι μαγικό: ο οινοποιός γίνεται συνδαιτυμόνας, οι αρωματικές νότες αποκτούν φωνή και η γνώση μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία.
Για εμένα, τα μέλη της ομάδας είναι συνοδοιπόροι σε μια προσωπική περιπέτεια. Ο σεφ μάς διηγείται τη σχέση του με τη γαστρονομία. Ο bartender παίζει με τις αισθήσεις. Οι σερβιτόροι μεταδίδουν την ιστορία πίσω από κάθε γεύση. Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου, αλλά και συντονισμού ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αισθητική αντίληψη για το τι σημαίνει φιλοξενία.
Τα Νότια Προάστια είναι ένα παράδοξο που με μαγεύει – τόσο ελληνικά μα και τόσο κοσμοπολίτικα. Η έμπνευση, όμως, δεν έρχεται από την περιοχή αλλά από τους ανθρώπους της. Όταν λέω “inspired by you”, εννοώ τον απρόβλεπτο διάλογο με όσους μας επισκέπτονται. Κάθε σχόλιο, βλέμμα ικανοποίησης, ακόμα και παράπονο, μετατρέπεται σε στοιχείο εξέλιξης.
Στα case studies του Vibo μελετάμε κάθε γαστρονομική συνάντηση σαν ξεχωριστό γεγονός. Όταν φέρνουμε ένα οινοποιείο δημιουργούμε έναν χάρτη αισθήσεων. Ο τρόπος που τοποθετούμε τα κρασιά, η σειρά των γεύσεων, ακόμα και η μουσική που ντύνει το δρώμενο, αποτελούν σημειώσεις που μετατρέπονται σε γνώση για τις επόμενες εκδηλώσεις μας. Είναι η διαρκής μας εκπαίδευση στην τέχνη της εμπειρίας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.