Οι νέες αφίξεις για φαγητό και ποτό στα Νότια που ξεχωρίσαμε τον Οκτώβριο
Από old-school πίτσες και viral γλυκά μέχρι μοντέρνους μεζέδες και all day στέκια, τα Νότια συνεχίζουν να υποδέχονται νέες και νόστιμες αφίξεις. Δες τι ξεχωρίσαμε τον Οκτώβριο.
- 31/10/2025, 14:16
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Νέα εστιατόρια, καφέ και bars κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στον γαστρονομικό χάρτη των νοτίων, χαρίζοντάς μας όλο και περισσότερες επιλογές για τις εξόδους μας. Επιλέγουμε τις νέες αφίξεις που ξεχωρίσαμε τον τελευταίο μήνα.
Ξεκινώντας από τη Νέα Σμύρνη, πριν από λίγες εβδομάδες εμφανίστηκε στα social ένα κουτί με την επιγραφή «Αγαπίτσα». Κι ύστερα, ένα δεύτερο. Και μετά ένα τρίτο. Λες και όλη η πλατεία είχε συνεννοηθεί να παραγγείλει από τη νέα πιτσαρία που μόλις άνοιξε στην οδό Ιωνίας, μια ανάσα από την Εστία. Η Αγαπίτσα, όπως λέγεται η νέα άφιξη, είναι η τελευταία προσθήκη ενός brand που έχει ήδη φανατικό κοινό στην Ηλιούπολη και τον Βύρωνα, και τώρα κάνει την εμφάνισή του και στα πέριξ της Νέας Σμύρνης. Πίσω από την ιδέα βρίσκεται ο σεφ Σπύρος Ασίμης, γνωστός, μεταξύ άλλων, από το εμβληματικό «Ιθάκη» της Βουλιαγμένης. Εδώ, όμως, αφήνει την κοσμοπολίτικη κουζίνα για κάτι πιο απλό, αυθεντικό και οικείο: πίτσες που ψήνονται σε ταψί και θυμίζουν εκείνες τις σπιτικές που τρώγαμε στα παιδικά πάρτι μικροί. Το ζυμάρι ανοίγεται στο χέρι, είναι λεπτό και τραγανό, χωρίς υπερβολές, και οι επιλογές στον κατάλογο κινούνται ανάμεσα στα κλασικά – μαργαρίτα, σπέσιαλ, χωριάτικη, μπάρμπεκιου – όλα με εκείνη την old-school νοστιμιά που δύσκολα βρίσκεις πλέον.
Σε πολύ κοντινή απόσταση, στην κεντρική πλατεία, η Νέα Σμύρνη υποδέχτηκε ακόμη μία νέα άφιξη, αυτή τη φορά πιο γλυκιά και… TikTokική. Το Gellissimo Biscoto, γνωστό για τα viral lava bowls του και τη διάσημη πραλίνα φυστικιού που έγινε διαδικτυακό φαινόμενο, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στα Νότια στη θέση όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν το Mini Habits. Δημιούργημα του Steve Τούμπα, που ξεκίνησε το brand από τη Θεσσαλονίκη, το Gellissimo συνδυάζει τη λογική του παγωτού, των πραλινών και των toppings σε ένα format που μοιάζει περισσότερο με τελετουργία παρά με απλό επιδόρπιο. Αν αναζητάς κάτι εθιστικό, ξεκίνα με το Lava Bowl Φυστίκι με καραμελωμένο φυστίκι ή το Dubai Chocolate Speculoos με σοκολάτα Dubai και φράουλα – φωτογενή, απολαυστικά και σίγουρα αξέχαστα.
Μεταφερόμαστε στη Γλυφάδα, όπου στην οδό Δούσμανη 20Α άνοιξε πρόσφατα το Baklava Bakery & Coffee, το νέο εγχείρημα του Nostima Foods από την Πατησίων. Ο χώρος, φωτεινός και γεμάτος αρώματα βουτύρου και σιροπιού, είναι αφιερωμένος στα ανατολίτικα γλυκά, με πρωταγωνιστή – φυσικά – τον μπακλαβά. Από τον κλασικό με καρύδι ή φυστίκι μέχρι τον sobiyet με καϊμάκι ή τον μπακλαβά σε σχήμα μύδι, η βιτρίνα είναι ένας μικρός πειρασμός. Δίπλα τους, κανταΐφι, εκμέκ, κιουνεφέ, καζάν ντιπί, γαλακτομπούρεκο και cheesecake μπακλαβά γεμίζουν τον πάγκο με γεύσεις που ταξιδεύουν μέχρι την Ανατολή. Αν πάλι προτιμάς κάτι αλμυρό, το Baklava Bakery & Coffee προτείνει borek, gozleme, pogaca και simit – ένα street breakfast που σε μεταφέρει νοητά στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Ηλιούπολη, το The Greek Tapas έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που απολαμβάνουμε τον ελληνικό μεζέ. Δεν πρόκειται για ένα «κλασικό» μεζεδοπωλείο, αλλά για μια σύγχρονη εκδοχή του, εμπνευσμένη από τη λογική των ισπανικών tapas: μικρά, καλοφτιαγμένα πιάτα για μοίρασμα, που παίζουν με τη θερμοκρασία, την υφή και τη φρεσκάδα των υλικών. Στο μενού θα βρεις από ντολμαδάκια tempura και πολίτικα κεμπάπ με γιαούρτι μέχρι vegan μπρουσκέτες με παντζάρι, αβοκάντο και πλευρώτους, καθώς και παναρισμένα ρολάκια γεμιστά με κοτόπουλο. Ο χώρος είναι φωτεινός και προσεγμένος, με χαλαρή ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο ύφος ενός σύγχρονου μεζεδοπωλείου -και ενδείκνυται για μεγάλες παρέες και to share καταστάσεις.
Τέλος, στον Άλιμο, το Sunnteiz μπορεί να άνοιξε πριν από μερικούς μήνες, όμως έχει πλέον κερδίσει τη θέση του στα νέα, πιο ζωντανά all day spots της περιοχής. Με μοντέρνα αισθητική, φωτεινό εσωτερικό και αυλή που γεμίζει από το πρωί ως το βράδυ, είναι από εκείνα τα μέρη που δύσκολα δεν θα περάσεις έστω για έναν καφέ. Το μενού κινείται από comfort brunch επιλογές – αβγά, pancakes, φρέσκοι χυμοί – μέχρι πιάτα για μοίρασμα όπως pinsa και tacos με γαρίδα, ενώ όσο βραδιάζει, το Sunnteiz μεταμορφώνεται σε ένα χαλαρό bar με cocktails και ωραία μουσική. Ένας χώρος που κάνει τα πρωινά πιο ήρεμα και τα βράδια λίγο πιο ζωηρά.