Πολεμίστρες στη Στέγη: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο το Παλαιό Φάληρο των δεκαετιών του ‘30, του ΄40 και του ‘50
Το πρώτο βιβλίο της Νότιας συγγραφέως Πολύμνιας Ρέγκου κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική και η ιστορία του διαδραματίζεται στο Παλαιό Φάληρο -και σε άλλες περιοχές των νοτίων προαστίων- τα χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γερμανική Κατοχή.
- 19/08/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Πολύμνια Ρέγκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο. Φοίτησε στο 1ο Γενικό Λύκειο, το λεγόμενο «Στρογγυλό». Τα τελευταία 15 χρόνια ζει στο Παλαιό Φάληρο. «Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως η ιστορία που έγραψα διαδραματίζεται στη Δάφνη (Κατσιπόδι), το Φάληρο, το Μπραχάμι και το Ελληνικό (Χασάνι)» λέει η ίδια στο NouPou σχετικά με το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημα με τίτλο «Πολεμίστρες στη Στέγη» που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική.
«Το βιβλίο μιλά για μια οικογένεια που δημιουργήθηκε το 1936 και φτάνει μέχρι το 1954. Τα ιστορικά γεγονότα είναι τεκμηριωμένα από έγκυρες πηγές. Θέλησα μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, να θυμίσω στον αναγνώστη παλιές ονομασίες, γειτονιές, κτίρια και τη γενικότερη ιστορία της εποχής. Είναι στο χέρι μας να θυμίζουμε στους νέους μας, πως δεκάδες χρόνια πριν, άνθρωποι με όνειρα, φόβους και ελπίδες, έζησαν και θυσιάστηκαν. Είναι χρέος μας να κρατούμε ζωντανές τις μνήμες. Αν καταφέρω έστω και έναν αναγνώστη, να ενδιαφερθεί για την ιστορία του τόπου μας, θα είναι για μένα μεγάλη επιτυχία» συνεχίζει η συγγραφέας.
Πολεμίστρες στη Στέγη: Λίγα λόγια για το βιβλίο
1936: Η νέα χρονιά φέρνει κοντά τους ήρωες. Οι ζωές τους μπλέκονται σε καταστάσεις και περιπέτειες που στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα της εποχής. Κινούνται μέσα σε γειτονιές και κτίρια που υπήρχαν πραγματικά. Το Κατσιπόδι, το Δουργούτι και το Χασάνι αποτελούν το σκηνικό για τη δράση τους. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο σπίτι του Αναστάση και της Χρυσούλας, που μοιάζει με μικρό κάστρο. Τοξωτά παράθυρα, κάγκελα με γρύπες, κι αντί για κεραμίδια, πολεμίστρες στη στέγη. Η ιδιαίτερη αυτή οδοντωτή κατασκευή, που θυμίζει μεσαιωνικό παραπέτο, το κάνει να ξεχωρίζει από μακριά.
Οι ήρωες ταξιδεύουν στα Κύθηρα, στα Ιωάννινα, στην Αλεξάνδρεια, αλλά πάντα γυρίζουν στον τόπο τους, το Παλαιό Φάληρο.
Ο σεβασμός στο πρόσωπο της μάνας, η κακοποίηση, η εκμετάλλευση των αδυνάτων, η κερδοσκοπία, τα χρόνια της Αντίστασης, οι εκτελέσεις στην Καισαριανή, οι χώροι και ο τρόπος διασκέδασης της εποχής, το αντιπροσωπευτικό προφίλ ανδρών και γυναικών, η μετανάστευση για καλύτερες συνθήκες ζωής, η φυγάδευση, η ανιδιοτελής αγάπη, η δύναμη του χρήματος συνιστούν ορισμένα μόνο από τα θέματα που ξεδιπλώνονται. Ο φόνος, τέλος, οδηγεί στην υπέρτατη αμαρτία ή μήπως φέρνει τη λύτρωση;
Φιλολογική επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη | Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας