Το Nostima Baklava Cafe σερβίρει πολίτικο πρωινό και γλυκά στην καρδιά της Γλυφάδας
Αβγά, ελιές, μέλι με αυθεντικό καϊμάκι, καβουρμάς και σιμίτια, σε ένα αυθεντικό πολίτικο πρωινό. Και μετά, μπουκίτσες μπακλαβά, καζάν ντιπί και trileçe. Κι όλα αυτά στη Γλυφάδα.
- 22/11/2025, 08:55
- Κείμενο: Κλέλια Φατούρου
Τα γλυκά που μυρίζουν Μέση Ανατολή δεν είναι άγνωστα στην Αθήνα. Μπακλαβατζίδικα, λουκουματζίδικα και μικρά ζαχαροπλαστεία που σε ταξιδεύουν βρίσκεις παντού, από τις γειτονιές του κέντρου μέχρι τα νότια. Ωστόσο, το ολοκαίνουργιο Nostima Baklava στη Γλυφάδα καταφέρνει κάτι διαφορετικό: συνδυάζει αυθεντικό πρωινό από την Κωνσταντινούπολη με μια boutique εμπειρία ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας έναν χώρο που θέλεις πραγματικά να εξερευνήσεις.

Πρόκειται για το «αδερφάκι» του γνωστού Nostima Baklava της Πατησίων, που πλέον έχει παρουσία και στα νότια προάστια. Ο ιδιοκτήτης, ο Fazil, με καταγωγή από τη Σμύρνη, έχει μεταφέρει εδώ όλες τις γεύσεις και τις συνήθειες που αγαπάει ο ίδιος – και που αγαπούν πολλοί Τούρκοι που ζουν στη Γλυφάδα. Το μαγαζί έγινε από την πρώτη στιγμή talk of the town. Και όχι άδικα.
Το πρωινό του είναι η βασική αφορμή για να πας. Το κλασικό πολίτικο πρωινό έρχεται γεμάτο μικρά πιατάκια, και εδώ θα τα βρεις τουλάχιστον 20 επιλογές. Φρέσκιες ντομάτες και αγγουράκια, λευκό τυρί, αβγά, ελιές, μέλι με αυθεντικό καϊμάκι, καβουρμάς, σιμίτια και συνοδευτικά που θυμίζουν πρωινό σε σπίτι στη Σμύρνη. Όλα αυτά με το δυνατό, σκούρο τουρκικό τσάι να φτάνει διαρκώς στο τραπέζι.

Καζάν ντιπί, trileçe και μπακλαβαδάκια
Αλλά το Nostima Baklava είναι και ζαχαροπλαστείο. Και μάλιστα από αυτά που δεν μπορείς να μπεις χωρίς να παραγγείλεις κάτι, έστω για τον δρόμο. Οι μπακλαβάδες σε μπουκίτσες (όπως πρέπει) έρχονται με καρύδι, με φιστίκι ή ακόμα και με καϊμάκι. Το trileçe, το αγαπημένο αλβανικό γλυκό που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει fanbase και στην Ελλάδα, σερβίρεται εδώ σε τρεις εκδοχές. Θα βρεις επίσης κιουνεφέ, τόσο φρέσκο όσο και σε κατεψυγμένη μορφή, καθώς και γκιοζλεμέ με πατάτα ή με σπανάκι και τυρί, κάτι σαν τις δικές μας πίτες.


Η εμπειρία ολοκληρώνεται στα μικρά τραπεζάκια έξω, όπου το άρωμα του çay και ο ήχος από τα ψήγματα φιστικιού που σπάνε σε κάθε μπουκιά μπακλαβά σε βάζουν σε έναν μικρό, ανατολίτικο ρυθμό. Ή, αν βιάζεσαι, μπορείς να κάνεις μια γρήγορη στάση για παστάκια, σοκολατάκια ή τους κλασικούς κουραμπιέδες «Χρυσανθίδης».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Γλυφάδα απέκτησε το δικό της σημείο για αυθεντικό πολίτικο πρωινό και γλυκά με χαρακτήρα, και μάλλον θα γίνει από τις στάσεις που θα κάνεις ξανά και ξανά.