Medouli: Αλλαγή εποχής με cozy, σιγομαγειρεμένες γεύσεις
Το Medouli στην Αργυρούπολη ανανεώνει το χειμερινό του μενού με fire & slow cooked και comfort πιάτα, εποχιακές πρώτες ύλες και ζεστές γεύσεις. Δοκιμάσαμε μοσχαρίσια μάγουλα με μαφαλντίνες, κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές με μους φέτας και σάλτσα ντομάτας, ζεστή σαλάτα μαυρομάτικα, και σας προτείνουμε.
- 11/12/2025, 10:58
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Όταν τον Μάιο του ’24 εγκαινιάστηκε το Medouli στην Αργυρούπολη, η κατεύθυνσή του ήταν ποιοτικό κρέας, σε κάπως πιο street πιάτα και μερικές κοπές. Το εστιατόριο έγινε γρήγορα γνωστό για τις κοπές, ή ίσως αυτό ήταν που αναζητούσαν οι Αργυροπολίτες εκείνη την περίοδο, και έτσι εξελίχθηκε σε κάτι πιο κοντά σε chop house.

Όμως επιθυμία του head chef και ιδιοκτήτη Γιάννη Μουζακίτη είναι το εστιατόριο να αλλάζει, να εξελίσσεται. Έτσι, λοιπόν ο σεφ, εκτός από τις κοπές, τα ποιοτικά κρέατα και τα δύο στάδια ωρίμανσης που εφαρμόζει, πρώτα σε ξηρή ωρίμανση για 20 μέρες και έπειτα σε ωρίμανση σε κενό αέρος για άλλες 10 μέρες, έχει πλέον προσθέσει μια σειρά από γευστικά fire & slow cooked πιάτα. «Για πρώτη φορά, το φτάσαμε εκεί που το θέλουμε», λέει ο ίδιος. Γιατί, όσο καλό και σημαντικό κι αν είναι το ψητό, οι Έλληνες έχουμε στο γονιδίωμά μας να θέλουμε ζεστά, σπιτικά πιάτα με κρέας, ειδικά τώρα που κρυώνει ο καιρός και πλησιάζουν Χριστούγεννα.

Το νέο μενού
Οι εποχιακές επιλογές χαρακτηρίζουν όμως όλο το μενού στις λεπτομέρειες. Τα φρούτα στην πράσινη σαλάτα αλλάζουν ανά δυο-τρεις εβδομάδες, τα χόρτα επίσης ανά εποχή. Οι μαρμελάδες στα γλυκά είναι σπιτικές και προσαρμόζονται στα εποχιακά υλικά, δείχνοντας το μεράκι των σεφ αλλά και φροντίδα για τον επισκέπτη.
Το Medouli είναι ένας γήινος αισθητικά χώρος με αισθητική ελεβέ χασαποταβέρνας. Ξύλο, ζεστά χρώματα και ενδιαφέρουσες εικαστικές λεπτομέρειες, όπως ο μπρούτζος στις αλατιέρες και τα καλαίσθητα faux δερμάτινα σετ για τα ασημικά. Τα τραπέζια είναι σχετικά αραιά μεταξύ τους, δίνοντας στην κάθε παρέα τον προσωπικό της χώρο, και η ευθυγραμμισμένη αισθητική του προϊδεάζει πως εδώ τα πράγματα γίνονται με ακρίβεια (δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στις μπριζόλες και τις κοπές).
Γυρνώντας πίσω στα μαγειρευτά, δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές του σεφ, οπότε ας μιλήσουμε για γεύση.

Δοκιμάσαμε τη σαλάτα μαυρομάτικα, πλαισιωμένα με ό,τι θυμίζει χειμώνα: μπρόκολο, κρέμα κολοκύθα, κουνουπίδι, baby carrot και τριμμένο κάστανο. «Την είδα στον ύπνο μου», μου λέει ο σεφ. «Ήρθα να τη φτιάξω και αναρωτιόμουν αν θα πετύχει, αλλά από όταν έχει μπει στον κατάλογο έχει πάρει τα καλύτερα σχόλια». Μια ζεστή, όξινη σαλάτα με γλυκούς τόνους, που χρησιμοποιεί τον γήινο χαρακτήρα των προαναφερθέντων ζαρζαβατικών για να ισορροπήσει την ωραία λεμονάτη ιδιοσυγκρασία του dressing. Το ψητό κινέζικο λάχανο προσφέρει αυτή την ελαφριά «καρβουνιασμένη» αρωματική νότα, που μαζί με τα καρυκεύματα της κρέμας κολοκύθας δίνει στο πιάτο έναν ακόμη πιο cozy χαρακτήρα, αλλά και τον απαραίτητο γευστικό όγκο. Η συγκεκριμένη σαλάτα μπορεί να σταθεί σαν συνοδευτικό σε ένα ψητό κρέας, σαν ορεκτικό για ένα πληθωρικό γεύμα, αλλά πιθανώς και σαν κυρίως πιάτο για έναν vegan επισκέπτη.
Για ορεκτικό, δοκιμάσαμε τα κεφτεδάκια με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, μους φέτας και τηγανιτές πατάτες. Οι πατάτες έχουν τριπλομαγειρευτεί, ατμός-φριτέζα και πάλι φριτέζα, δίνοντας ένα πολύ τραγανό εξωτερικό σε ένα αρκετά συμπυκνωμένο εσωτερικό που θυμίζει περισσότερο πατάτες φούρνου στην υφή. Τα κεφτεδάκια είναι αρωματικά και νόστιμα, με έντονο ουμάμι, που υπενθυμίζει ότι στο Medouli, το κρέας είναι πάντα πρωταγωνιστής. Είναι κάπως σφιχτά σε σχέση με το παραδοσιακό κεφτεδάκι, αλλά αυτό κάνει την αίσθηση του κρέατος ακόμη πιο κυρίαρχη. Η σάλτσα ντομάτα είναι γλυκιά και φρέσκια, και η μους φέτας δίνει το αλμυρό στοιχείο που χρειαζόταν το πιάτο για να δέσει.

Πριν μιλήσουμε για τα κυρίως, κάτι που έχει αλλάξει στο Medouli είναι και η λίστα κρασιών. Ο σεφ Μουζακίτης εξερεύνησε πρόσφατα τον πολύπλοκο κόσμο του κρασιού, μέσα από φίλους, αλλά και ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα έχοντας ρίξει πολύ περισσότερο κόπο και ουσία στην σωστή επιλογή της λίστας, αποκλειστικά από ελληνικό αμπελώνα: «Βρισκόμασταν με φίλους, γνωστούς, πελάτες και επιλέγαμε όλοι μαζί. Δεν διάλεξα τι μου αρέσει, διάλεξα με γνώμονα το τι αρέσει σε όλους. Γιατί θέλω να καλύψω από αυτόν που θα χαρεί ένα φθηνότερο κρασί με τα κεφτεδάκια μια καθημερινή, ως και αυτόν που θα πάρει μια ακριβή κοπή και χρειάζεται το αντίστοιχο κρασί να τη συνοδεύσει».
Το κυρίως που απολαύσαμε ήταν τα σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα με μαφαλντίνες, που είναι το αγαπημένο πιάτο του ίδιου του σεφ. Όλη η γοητεία του πιάτου είναι ότι τα μάγουλα πρωταγωνιστούν μέσα από τις μαφαλντίνες. Να εξηγήσω: τα μάγουλα σιγοβράζουν σε ξινόμαυρο με γλυκά μπαχαρικά. Αυτό το jus έπειτα, χρησιμοποιείται για να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά, κάτι που γευστικά τα απογειώνει. Ωραία αλατισμένα, γεμάτα ουμάμι από το μοσχάρι, αρωματικά και βουτυράτα. Τα ίδια τα μάγουλα, αν και έχουν παραδώσει τη γευστική ψυχή τους στο jus, είναι μαλακά και αρωματικά, μιας και τα γλυκά μπαχαρικά και το κρασί έχουν διαπεράσει γευστικά το κρέας. Ένα πολύ νόστιμο, μαγειρευτό κυρίως.

Από τα προνόμια της δουλειάς μας είναι πως μας επιτρέπουν να δοκιμάζουμε και τους πειραματισμούς του κάθε εστιατορίου. Είχαμε την τύχη έτσι να γευτούμε την τάρτα σοκολάτας με μαρμελάδα φράουλα, που συνοδευόταν από ένα αρωματισμένο παλαιωμένο τσίπουρο να εντείνει την γλυκιά, ζουμερή οξύτητα του φρούτου. Έτσι, κλείνουμε με μια σοκολατένια, αρωματική επίγευση το χορταστικό, σπιτικό μας γεύμα, όπως του πάει. Άλλωστε υπάρχει καλύτερο κλείσιμο ενός γεύματος από ένα ωραίο παλαιωμένο απόσταγμα;