Μετράμε παγωτά ως το καλοκαίρι: «Μάντολα Κεφαλονιάς» στο Prodromos Pies & Pastries
Μετράμε τα παγωτά του καλοκαιριού
Με ρίζες που κρατούν από το 1960 και με νέες, ευφάνταστες γεύσεις gelato, ο Πρόδρομος είναι το αγαπημένο μας «κρυμμένο» ζαχαροπλαστείο της Νέας Σμύρνης που παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργικότητα.
- 05/06/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Το Prodromos Bakery, από το 1960 γέμιζε με μυρωδιές μηλόπιτας και lemon pie όχι μόνο τη Νέα Σμύρνη, αλλά και ολόκληρη την Αθήνα. Αυτές ήταν οι σπεσιαλιτέ του παππού Προδρόμου, και μετά από μια παύση μερικών χρόνων, το 2021 πια, η νέα γενιά, δηλαδή ο συνονώματος εγγονός του, αποφάσισε να μας τις προσφέρει ξανά, στην ίδια ακριβώς γωνιά όπου δραστηριοποιούταν ο παππούς του, διατηρώντας ατόφιες τις συνταγές.

Τώρα πια, εκτός από τις πίτες ειναι γνωστοί για το New York style cheesecake, το οποίο πέρα από την κλασική γεύση το βγάζουν σε σοκολάτα, αλατισμένη καραμέλα, φιστίκι Αιγίνης, και μύρτιλο. Ωστόσο οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούντιαι και στο Prodromos θα βρεις αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι, βουτήματα, τρουφάκια και πάστες με νοσταλγική διάθεση αλλά και σε φρέσκιες εκδοχές.
Το καλοκαίρι, όμως, η προσοχή στρέφεται πάντα στο παγωτό. Συγκεκριμένα στο gelato με κρεμώδη υφή που θα βρεις σε πολλές και ιδιαίτερες γεύσεις, που παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο του Prodromos με φρέσκο αγελαδινό γάλα (το καϊμάκι, πιστοί στην παράδοση, το φτιάχνουν με πρόβειο). Έτσι, σε στιλ gelato artigianale, φέτος έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ευφάνταστες γεύσεις όπως: Pina colada (sorbet ανανά με γάλα καρύδας και ρούμι), Flan de queso (κρέμα με ανθότυρο και cream cheese με σάλτσα καραμέλας), Gianduja, φιστίκι από τη Σικελία, και παγωτό μανούρι με ανθότυρο, σάλτα από φρούτα του δάσους και φιστίκι Αιγίνης – ακούγεται περίεργο το μανούρι στο παγωτό, αλλά εμπιστεύσου μας και δοκίμασέ το, είναι ανάλαφρο, δροσερό και πάρα πολύ νόστιμο!
Φυσικά στο Prodromos θα βρεις και τις πιο κλασικές γεύσεις (σοκολάτα bitter, cookies, sorbet φράουλα), όμως εμάς μας αρέσουν τα «δημιουργικά». Έτσι για φέτος επιλέγουμε «μάντολα Κεφαλονιάς», εμπνευσμένο από τη γυναίκα του Προδρόμου (του εγγονού), που είναι Κεφαλονίτισσα. Καβουρδισμένο αμύγδαλο, που καραμελώνει στο καζάνι και αποκτά μια χαρακτηριστική κρούστα σαν κουφέτο, ενσωματώνεται πολύ λεπτά τριμμένο μέσα σε ένα κρεμώδες gelato και του χαρίζει βάθος υφής – δεν είναι τραγανό, αλλά έχει αυτή τη διακριτική, σχεδόν «απτική» αίσθηση στο στόμα. Το τριαντάφυλλο παράλληλα δίνει μια ήπια γεύση κι ένα φίνο άρωμα, όπως επίσης και το υπέροχο χρώμα του σε αυτό το πραγματικά σπάνιο παγωτό, το οποίο πιθανότατα δεν θα βρεις πουθενά αλλού, ούτε καν στην Κεφαλλονιά!