Ο Pitoulis είναι το σουβλάκι που συνδυάζει την παράδοση με το vibe της νέας γενιάς
Ο Pitoulis στην Αργυρούπολη δεν είναι απλώς ένα ψητοπωλείο. Είναι το σημείο συνάντησης όπου το παλιό, καλό σουβλάκι ξαναβρίσκει την ταυτότητά του σε έναν χώρο που «φωνάζει» νεανικότητα. Ο ιδιοκτήτης, Βασίλης Πιτούλης, μας εξήγησε γιατί, τελικά, το επώνυμό του ήταν «καρμικό».
- 04/12/2025, 10:31
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Η ιδέα πίσω από το ψητοπωλείο Pitoulis γεννήθηκε πολύ πριν αυτό ανοίξει τις πόρτες του στις 5 Δεκεμβρίου του 2022. Όπως μας λέει ο Βασίλης Πιτούλης, το όραμα υπήρχε εδώ και 15 χρόνια, από τότε που ο ίδιος ξεκίνησε να δουλεύει στον χώρο. «Μου είχε καρφωθεί η ιδέα να κάνω έναν δικό μου χώρο όπως τον θέλω εγώ».

Το σχέδιό του ήταν απλό αλλά φιλόδοξο: να συνδυάσει το παραδοσιακό σουβλάκι με ταυτότητα αλλά με όρους του σήμερα, σε έναν νεανικό χώρο που θα τραβήξει ξανά τη νέα γενιά σε αυτή την κατηγορία γρήγορου φαγητού. «Κάποια συγκεκριμένη ιστορία πίσω απ’ το όνομα Pitoulis δεν υπάρχει», εξηγεί γελώντας. «Αυτό που άκουγα από μικρός είναι ότι είμαι γεννημένος σουβλατζής με αυτό το επίθετο. Ίσως ήταν καρμικό να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Μπορώ να πω ότι το αγάπησα και απ’ την αρχή έδειξα ότι βάζω πολύ μεράκι σε αυτήν τη δουλειά».

Αυθεντικό σουβλάκι, χειροποίητος γύρος και κρέας στα κάρβουνα
Η φιλοσοφία περιλαμβάνει λίγες επιλογές και απόλυτη ποιότητα. «Αυτό που μας κάνει διαφορετικούς, πιστεύω, είναι ότι είμαστε ένα νέο σουβλατζίδικο με αυθεντικότητα. Δεν έχω πολλούς κωδικούς στο μενού, δεν θέλω να μπερδέψω τον πελάτη», τονίζει ο Βασίλης. Στο ψητοπωλείο του Pitouli, ο πελάτης ξέρει ότι θα φάει ένα ωραίο, καθαρό, αυθεντικό σουβλάκι με χειροποίητο γύρο όπως θα έτρωγε παλιά. Η λέξη-κλειδί είναι το «χειροποίητο», καθώς όλα τα κρέατα εδώ είναι χειροποίητα και η επεξεργασία γίνεται στο μαγαζί.
Η πρώτη ύλη, άλλωστε, είναι η βάση. «Ό,τι και να κάνεις, αν δεν έχεις σωστά υλικά, ο πελάτης θα το καταλάβει. Η ποιότητα για εμάς είναι το παν μιας και εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι εδώ τρώμε», αποκαλύπτει ο ιδιοκτήτης. Για τον λόγο αυτό, η πίτα είναι χειροποίητη, αφράτη και ψήνεται με λαδάκι σε πλατό «όπως έκαναν παλιά», ενώ τα κρέατα ψήνονται μόνο στα κάρβουνα. Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά την εμπειρία ποιοτική είναι το self service. «Θα έρθεις, θα παραγγείλεις, θα δεις το φαγητό σου να ετοιμάζεται μπροστά σου, δεν κρύβουμε τίποτα».

Οι signature «πατάτες Pitoulis» και η νεανική ατμόσφαιρα
Αν και ο Βασίλης δυσκολεύεται να ξεχωρίσει κάποιο πιάτο, το καλύτερο feedback είναι οι δίσκοι που επιστρέφουν άδειοι από τα τραπέζια. Υπάρχει, ωστόσο, μια «ιδιαίτερη πινελιά» που έκανε τη διαφορά εντελώς τυχαία, οι «πατάτες Pitoulis». Πρόκειται για τηγανητές πατάτες με σως, τυρί και χοιρινό γύρο, μια ιδέα που προέκυψε για πλάκα σε πειραματισμούς με φίλους, αλλά «ο κόσμος τις τιμάει» με την ψήφο εμπιστοσύνης του.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με έναν νεανικό και χαλαρό χώρο και ωραία μουσική που σου φτιάχνει τη διάθεση καθιστούν τον Pitouli μια ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση της καθημερινότητας. Στην αρχή, μάλιστα, το μπέρδευαν με μπεργκεράδικο μέχρι να δουν τους γύρους. Η πελατεία είναι πλέον μία μεγάλη παρέα, από παιδιά που επισκέπτονται το ψητοπωλείο μετά το σχολείο μέχρι ηλικιωμένους που, αν και καχύποπτοι με το self service, στην πρώτη μπουκιά άλλαξαν γνώμη.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η γειτονιά αγκάλιασε το εγχείρημα από την αρχή. «Πλέον, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, έχω γίνει καθημερινότητά τους, είμαστε σημείο αναφοράς», επισημαίνει ο Βασίλης Πιτούλης, που φροντίζει το μαγαζί να παραμένει πάντα πεντακάθαρο σαν καινούργιο.
Μεράκι, οικογένεια και… Κυριακή κλειστά
Σε μια δύσκολη εποχή για τις τιμές, το ψητοπωλείο παραμένει προσιτό και ανταγωνιστικό. Άλλωστε, η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη βασίζεται στο ότι, «δεν θα βγάλουμε λεφτά σε ένα βράδυ. Δεν θέλω απλά να κάνω μια αρπαχτή. Μ’ αρέσει αυτό που κάνω, βάζω όλη μου την αγάπη και το μεράκι και γι’ αυτό η πινακίδα έχει το επίθετό μου». Για όσους επιλέγουν delivery, μια τηλεφωνική παραγγελία είναι 15% πιο οικονομική από τις πλατφόρμες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας του μαγαζιού είναι οι άνθρωποί του. «Χωρίς τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί δεν θα κατάφερνα τίποτα, διανομείς, τυλιχτές, ψήστες όλοι είμαστε μια οικογένεια». Η ομάδα περιλαμβάνει την κοπέλα του, τη μητέρα του, η οποία κρατάει το μαγαζί πεντακάθαρο λες και είναι σπίτι της, και τον πατέρα του που φέρνει τη μαναβική. Πρόκειται για μια οικογενειακή υπόθεση, καθώς όλοι άφησαν πίσω τα δικά τους επαγγέλματα για να συμβάλλουν στο όραμα του Πιτούλη.
Γι’ αυτό η ανταμοιβή για τον ιδιοκτήτη του είναι μεγάλη, ακόμα και αν ο ρυθμός είναι εξαντλητικός. «Δεν είμαι ένα αφεντικό που κάθεται, είμαι σουβλατζής, έρχομαι στις 8 το πρωί στο μαγαζί και φεύγω στη 1 το βράδυ. Δεν κουράζομαι λοιπόν, γιατί κάνω αυτό που αγαπάω», επιβεβαιώνει ο ίδιος.

Κι εσείς που ψάχνετε ένα γευστικό καταφύγιο τις χαλαρές σας Κυριακές, η απάντηση είναι η πιο τρυφερή όλων: «Πολλοί μου λένε γιατί κλείνω το μαγαζί τις Κυριακές. Τους απαντάω, ότι κι εμείς άνθρωποι είμαστε και θέλουμε να περάσουμε χρόνο με τους δικούς μας, δεν θα γίνω πλούσιος με μια μέρα παραπάνω».
Ο Pitoulis είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ποιότητα, το μεράκι και η οικογενειακή φροντίδα μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό σουβλάκι σε αληθινό σημείο αναφοράς της πόλης. Ο Βασίλης Πιτούλης και η ομάδα του απέδειξαν ότι για να ξεχωρίσεις, χρειάζεται μόνο να βάλεις την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις. Τώρα ξέρετε την ιστορία, τη φιλοσοφία και το μυστικό.