Taverna 37: Η πιο elegant ταβέρνα του φετινού χειμώνα στα νότια
Η ταβέρνα του Four Seasons Astir Palace άφησε την ακροθαλασσιά και μεταφέρθηκε εντός του Arion, συστήνοντας ένα χειμερινό pop up concept που τιμάει τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.
- 20/01/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Η Taverna 37 δεν είναι μια νέα άφιξη στα νότια, αφού και άλλα καλοκαίρια οι επισκέπτες του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθηναϊκής Ριβιέρας, είχαν την ευκαιρία να πιάσουν τραπέζι στην ακροθαλασσιά και να απολαύσουν μεζέδες πλάι στο κύμα. Τον φετινό χειμώνα ωστόσο, το Four Seasons Astir Palace αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτή την Taverna 37, δίνοντας μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις σε χειμωνιάτικο σκηνικό.
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο Arion, με έναν πράσινο κήπο μπροστά και άπλετη θέα στη θάλασσα από τις μεγάλες τζαμαρίες, η Taverna 37 μας υποδέχεται και τους χειμερινούς μήνες. Η διακόσμηση θα σου θυμίσει ταβέρνα στην πιο προσεγμένη εκδοχή της, ενώ στο βάθος μία γωνία με τσίπουρα, ξύλινα βαρελάκια κρασιού, χόβολη και διαφημιστικές αφίσες εποχής, δίνουν τη δική τους χαρακτηριστική πινελιά. Στην κουζίνα, ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς, μεγάλος θαυμαστής της ελληνικής κουζίνας, εμπνέεται από τα χειμερινά υλικά και δημιουργεί παραδοσιακά πιάτα, με μικρές παραλλαγές που κάνουν τη διαφορά.
Το γεύμα εδώ ξεκινάει με την παραδοσιακή «παραμάνα» ή αλλιώς έναν ξύλινο δίσκο με λογιών- λογιών μεζέδες και αλοιφές, για να επιλέξεις τα πρώτα που θα σε βάλουν για τα καλά στο πνεύμα του μενού. Εδώ δοκιμάσαμε μία άψογη αθηναϊκή σαλάτα με σφυρίδα, ωραία αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και μία καπνιστή τυροκαυτερή που απλώθηκε σε γενναιόδωρες ποσότητες πάνω στα ψωμάκια. Από την παραμάνα επιλέξαμε επίσης παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί και γαύρο μαρινάτο, που συνοδεύσαμε με τσίπουρο από την ενδιαφέρουσα συλλογή αποσταγμάτων της ταβέρνας.
Οι μεζέδες της παραμάνας βέβαια, δεν είναι τα μόνα ορεκτικά στο μενού. Αξίζει σίγουρα να επιλέξεις χταποδάκι με φέτα και πικάντικο σιρόπι ντομάτας, ενώ για να κάνεις μια αλλαγή από τα θαλασσινά που κυριαρχούν στο μενού, σου προτείνουμε και το υποδειγματικό μοσχαρίσιο ταρτάρ, που είναι μια κρύα εκδοχή του κεμπάπ γιαουρτλού και το οποίο έχει όλη τη γεύση του παραδοσιακού πιάτου σε μια ενδιαφέρουσα, διαφορετική εκδοχή -οι μικρές παραλλαγές του σεφ, που προαναφέραμε. Στις σαλάτες, ξεχωρίζει η ρόκα που τιμάει την ιδιαίτερη πατρίδα του σεφ, την Κέρκυρα, περιλαμβάνοντας νούμπουλο, το οποίο συνδυάζεται με τσαλαφούτι και μια μαρμελάδα από χειμωνιάτικα φρούτα.
Στα κυρίως, το φιλεταρισμένο μπαρμπούνι με ταραμά και πούδρα αυγοτάραχου, αλλά και τα γιουβαρλάκια θαλασσινών με αγκινάρες αβγολέμονο κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ωστόσο, για τους meatlovers θα προτείναμε σίγουρα το πληθωρικό σε γεύση στιφάδο με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και καπνιστό κρεμμύδι, αλλά και το ψητό στα κάρβουνα αρνί που ο σεφ σερβίρει με ασπρομύτικα φασόλια.
Κλείσαμε το γεύμα μας επιλέγοντας -με μεγάλη δυσκολία μεταξύ των λαχταριστών γλυκών της Taverna 37-, το μωσαϊκό. Μια σοκολατένια πανδαισία με μπισκότα, φιστίκια και φουντούκια που κάνουν σαν σαλάμι και στη συνέχεια, το κόβουν σε παχουλές φέτες και το σερβίρουν με σαντιγί. Αναμφίβολα ο πιο ωραίος επίλογος.
Στα μεγάλα ατού της Taverna 37, πρέπει να συμπεριλάβουμε το άψογο και άμεσο σέρβις, αλλά και την ενημερωμένη wine list με μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα και αποστάγματα.
Σημειώνεται ότι το χειμερινό pop up της Taverna 37 θα τρέχει έως και τον Μάρτιο. Η ταβέρνα λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή από τις 13:00, ενώ δέχεται την τελευταία παραγγελία στις 19:00.