Το κρασί στα Nou Pou
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος εξηγεί γιατί, παρότι τα νότια προάστια δεν παράγουν ούτε ρώγα σταφυλιού, έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο ζωντανές και απαιτητικές οινικές σκηνές της Αθήνας - από τη fine dining εστίαση και τις κορυφαίες wine lists, μέχρι τις κάβες, τα cozy bistro και τον θαλάσσιο τουρισμό που καταναλώνει κρασί επιπέδου.
- 24/11/2025, 11:59
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Εντάξει, τα νότια προάστια δεν παράγουν κρασί –θα πρέπει να κατευθυνθεί κανείς στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του νομού για να βρει αμπελώνες!- αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να το απολαμβάνουν. Και όχι μόνο το κάνουν, αλλά το καταφέρνουν και με αξιώσεις οι οποίες ολοένα και ενισχύονται με τη διαμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και τη δημιουργία υποδομών που προσελκύουν ένα κοινό υψηλών απαιτήσεων, είτε αυτό έρχεται ως κάτοικοι είτε ως επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.
Η αλήθεια είναι ότι συχνά τα νότια προάστια έχουν κατηγορηθεί για έλλειψη γαστρονομικής (και κατ’ επέκταση οινικής) παιδείας, κυρίως λόγω της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό και της αντίστοιχης κουλτούρας με την οποία αυτή «μπόλιασε» όλη της ευρύτερη περιοχή ήδη από την δεκαετία του 50.
Όμως η εν λόγω εγκατάσταση ανήκει εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια στην ιστορία, ενώ το ίδιο ισχύει και για την φράση «τα νότια προάστια δεν …σηκώνουν καλό κρασί και καλό φαί». Ίσα-ίσα που η ευρύτερη ζώνη όχι μόνο δεν είναι κομπάρσος αλλά διαχρονικά έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επανάσταση της ελληνικής εστίασης ξεκινώντας από το Fenice του αείμνηστου Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι στη Γλυφάδα, ενώ σήμερα διαθέτει τα 3 από τα 11 ελληνικά εστιατόρια με αστέρι Michelin. Τα Pelagos, Patio και Delta προσφέρουν fine dining εμπειρίες για τις οποίες καυχιέται όλη η Αθήνα, με το τελευταίο μάλιστα να είναι το μόνο εγχώριο που έχει διακριθεί με 2 αστέρια!
Η παρουσία εστίασης αυτού του επιπέδου, η οποία ενισχύεται και από άλλα εξαιρετικά εστιατόρια όπως τα Papaioannou, Bungalow 7, Matsuhisa Athens και Ora, προσδίδει στο κρασί μια μοναδική δυναμική ανοίγοντας δρόμους για ανεξάντλητα «παιχνίδια» στο food & wine pairing. Η στελέχωσή της μάλιστα με κορυφαίους sommeliers αλλά και το επίπεδο της πελατείας της έχουν συμβάλει στη δημιουργία εντυπωσιακών wine lists και την προσφορά menu degustation, με οινικές προτάσεις παγκόσμιου επιπέδου.
Οι οινόφιλοι που κατοικούν εδώ ή επισκέπτονται τα νότια προάστια μπορούν επίσης να απολαύσουν υπέροχα κρασιά και σε πιο cozy, προσιτούς χώρους όπως τα Vibo Bistrot, Villa Grigio και Warehouse Edge. Ακόμα πάντως και αν δεν ανήκετε στους petrol head αλλά στους… wine head θα βρείτε στα νότια αληθινά «ιερά» εστιασμένα στο κρασί όπως τα Cava Vegera και Faidon’s Athens. Προορισμοί που όχι μόνο μπορούν να σας προσφέρουν μοναδικές οινικές συγκινήσεις αλλά και μέσα από τη λειτουργία τους ως κάβες να φέρουν στη θαλπωρή του σπιτιού σας σπουδαία κρασιά από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Ένας ακόμη τομέας που ενδυναμώνει τον οινικό ρόλο των νοτίων προαστίων είναι το yachting service. Ίσως δεν γίνεται συχνά λόγος για αυτό, όμως θα μείνει κανείς με το στόμα ανοιχτό αν μάθει για τον όγκο και το επίπεδο των κρασιών που καταναλώνονται σε σκάφη, θαλαμηγούς και γενικά στον θαλάσσιο τουρισμό. Και εδώ προφανώς τα νότια προάστια δεν έχουν αντίπαλο αφού διαθέτουν ένα μοναδικό αριθμό μαρίνων στις πανέμορφες ακτές τους.
Τέλος, δεν θα πρέπει να υποτιμήσει κανείς τα bar και το premium drinking αφού όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι, η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί αγαπημένο προορισμό νυχτερινής διασκέδασης. Η ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των κρασιών στη δημιουργία premium cocktail σημαίνει ότι δεν θα στερηθείτε το αγαπημένο σας κρασί ούτε σε ένα ποτήρι Highball ή Martini· και εμβληματικοί προορισμοί όπως το Island, το Avra Bar ή το Ace Hotel θα φροντίσουν για αυτό!
Γεμάτα κρασί είναι επομένως τα νότια προάστια, ικανοποιώντας με όλους τους τρόπους όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να απολαύσουν το μοναδικό καλειδοσκόπιο χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων που αυτά προσφέρουν. Και αν το παρόν είναι απόλυτα ελκυστικό, το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αφού με την περάτωση του The Ellinikon και των άλλων σημαντικών έργων της Αθηναϊκής Riviera το κρασί των νοτίων προαστίων αναμένεται να βρεθεί στην …κορυφή του κύματος!