Τι γνώμη έχουν οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Ελληνικό
Η νέα εποχή της Εκπαίδευσης
Η μεγάλη έρευνα του NouPou για την Εκπαίδευση στα Νότια Προάστια ανέδειξε αυτά που πραγματικά σκέφτονται οι κάτοικοι της περιοχής για ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.
- 10/02/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Η μεγάλη έρευνα του NouPou για την Εκπαίδευση στα Νότια Προάστια ανέδειξε αυτά που πραγματικά σκέφτονται οι κάτοικοι της περιοχής για ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Τα επιμέρους ευρήματα, τα οποία σκιαγραφούν πώς αξιολογούνται οι παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι δομές και το σύστημα, είχαν ιδιαίτερο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού επί τάπητος τέθηκαν μεταξύ άλλων οι διαφορές μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, το μεγάλο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας αλλά και η στάση του εξεταζόμενου κοινού απέναντι στην προοπτική της ίδρυσης πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών δομών στην περιοχή του Ελληνικού.
Τι πιστεύουν οι νέοι των νοτίων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Ελληνικό
Η προοπτική δημιουργίας πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών δομών στην περιοχή του Ελληνικού φαίνεται να αντιμετωπίζεται γενικώς θετικά από τους ερωτηθέντες. Η πλειοψηφία (58% στο γενικό σύνολο) θεωρεί πως η δημιουργία τους θα έχει θετική επίδραση (είτε σημαντική είτε περιορισμένη) στην τοπική κοινωνία σε ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν (για το άθροισμα των δύο εν λόγω απαντήσεων) το 60% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες ερωτηθέντων.
Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής συναντάται στους νέους από 17 έως 24 ετών. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι η ίδρυση πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών δομών στην περιοχή του Ελληνικού θα έχει θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία και στις υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές της περιοχής;», το 23% απάντησε πως η βελτίωση θα είναι σημαντική, το 21% θεωρεί πως η βελτίωση θα είναι υπαρκτή αλλά περιορισμένη, 23% απάντησε πως δεν θα υπάρξει καμία επίδραση και ένα επιπλέον 23% πιστεύει πως η επίδραση θα είναι αρνητική. Βλέπουμε δηλαδή μια θετική στάση σε ποσοστό 44% των ερωτηθέντων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, το χαμηλότερο μεταξύ των επιμέρους age groups.
Σημειώνεται ωστόσο ότι πολύ διαφορετική είναι η εικόνα για την αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των 25-34 ετών, η οποία κατά πλειοψηφία και με ποσοστό 67% (το ψηλότερο μεταξύ των groups) πιστεύει πως θα υπάρξει είτε σημαντική είτε περιορισμένη θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία από την εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο Ελληνικό.
Πιστεύετε ότι η ίδρυση πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών δομών στην περιοχή του Ελληνικού θα έχει θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία και στις υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές της περιοχής;
Τι πιστεύουν οι μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Ελληνικό
Στις ηλικιακές ομάδες 35-44 και 45-54, η εικόνα είναι παρόμοια: Σε ποσοστά 64% και 63% αντίστοιχα, βλέπουν θετικά την προοπτική της ίδρυσης πανεπιστημιακών δομών ενώ οι ουδέτερες ή αρνητικές απαντήσεις περιορίζονται αθροιστικά στο 35% και για τις δύο ομάδες.
Η θετική αποδοχή συνεχίζεται με 57% στο group 55-64 και πέφτει στο 52% στις ηλικίες 65+.
Στο γενικό σύνολο, από τα ευρήματα διαφαίνεται πως οι κάτοικοι των νοτίων αντιμετωπίζουν την επικείμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο Ελληνικό θετικά (κατά ποσοστό 58%) ή πως έχουν μια ουδέτερη αντιμετώπιση (“δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα” σε ποσοστό 25%), ενώ μόλις το 10% των ερωτηθέντων προέβαλε ισχυρή αρνητική γνώμη απέναντι στην προοπτική.
Τι πιστεύουν οι γονείς για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Στο διάγραμμα με βάση το σχολείο φοίτησης των παιδιών τους, οι ερωτηθέντες (που είναι γονείς) εμφανίζονται να έχουν μια θετική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ερώτημα, ανεξαρτήτως αν για την εκπαίδευση των παιδιών τους έχουν επιλέξει δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, περισσότερο θετικά διακείμμενοι προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι οι γονείς που έχουν ήδη επιλέξει την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους, με το 40% να προβλέπει πως η εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει σημαντική θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία και το 35% περιορισμένα θετική. Βλέπουμε δηλαδή ένα συνολικό ποσοστό 75% των ερωτηθέντων που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο να αντιμετωπίζει την εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο Ελληνικό θετικά. 17% πιστεύουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, ενώ μόλις το 6% βλέπουν την προοπτική αρνητικά.
Σημαντικό, όμως, είναι και το ποσοστό των γονιών που έχουν επιλέξει τη δημόσια εκπαίδευση για τα παιδιά τους και αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο ιδιωτικών πανεπιστημίων στο Ελληνικό: Το συνολικό ποσοστό ανέρχεται σε 58% (33% θετική επίδραση, 25% περιορισμένα θετική επίδραση), ενώ στη συγκεκριμένη κατηγορία μεγαλώνει το ποσοστό ουδέτερης στάσης (“δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα” απαντά το 33%). Το ποσοστό αρνητικής στάσης μένει το ίδιο με την προηγούμενη ομάδα, δηλαδή 6%.
Το συγκεκριμένο διάγραμμα, όπως και ολόκληρη την έρευνα του NouPou για την εκπαίδευση μπορείτε να τα δείτε κατεβάζοντας το πλήρες αρχείο της σε μορφή PDF.