Η παραλία της εβδομάδας: Θυμάρι

Μικροί και μεγάλοι κολπίσκοι συνθέτουν μία περιοχή που μπορεί να περηφανεύεται ότι στις ακτές της διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα.
- 21/06/2020
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Πώς θα φτάσεις
Το Θυμάρι είναι αρκετά μακριά οπότε ξέχνα για λίγο τη συγκοινωνία. Αμάξι ή μηχανή μπορεί να σε οδηγήσει εκεί. Μόλις περνάς την τρύπα του Καραμανλή στην Αγία Μαρίνα αρχίζει ένα πανέμορφο σερί περιοχών και παραλιών. Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος με τη σειρά, σου προσφέρουν μορφολογικά, παραλιακά και σε επίπεδο χαρακτήρα διαφορετικές γεύσεις. Αμέσως μετά είναι το Θυμάρι που μόλις το δεις θα το αγαπήσεις αμέσως.
Από πού θα πάρεις καφέ
Εξαρτάται από το αν θες καφέ από τη διαδρομή ή καφέ μόλις αράξεις στην παραλία. Στην διαδρομή θα βρεις αρκετά καφέ από τη Βάρκιζα με τον Σαβάλα, μέχρι το Daily Coffee στο Λαγονήσι. Όμως το Θυμάρι διαθέτει τρία από τα πιο ενδιαφέροντα beach bars της Αττικής. Ο οικισμός ανοίγει με το Thymari con gusto που σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι στα Κουφονήσια, μετά ακολουθεί το Island beach που σε ταξιδεύει προς Νάξο. Και το Castus έχει γίνει Baja.
Τι θα κάνεις εκεί
Μικροί και μεγάλοι κολπίσκοι οι οποίοι δίνουν και οργανωμένες αλλά και ελεύθερες επιλογές. Στο Thymari con gusto θα αράξεις στις μαξιλάρες, θα τρελαθείς με το ηλιοβασίλεμα από το deck και θα νιώσεις την ανάγκη ενός cocktail για να το πιεις αγναντεύοντας από ψηλά. Στο Island θα σαπίσεις στην ξαπλώστρα, θα πάρεις το club για να κόψεις την λιγούρα σου και θα παίξεις ρακέτες μέχρι να πονέσουν τα χέρια σου. Αν τώρα είσαι τύπος που θέλει απλά να απλώσει την πετσέτα του και να έχει ηρεμία τριγύρω, τότε ενδιάμεσα από το τα beach bars θα βρεις φανερούς αλλά και κρυφούς κολπίσκους για να κάνεις το μπάνιο σου όπως εσύ επιθυμείς.
Τι να φας μετά
Μιας και είσαι στο Θυμάρι επιβάλλεται να φας στο Απόμερο που είναι λίγο πιο πάνω. Αλλά μιας και είσαι στο Θυμάρι πρέπει επίσης να επισκεφτείς τη Μαρίδα και τον Σταμάτη στα Λεγραινά όπως και τον Θοδωρή και την Ελένη στην ίδια περιοχή. Αν θες να φας κάτω από το Σούνιο τότε πήγαινε στο Ακρογιάλι. Όλα τους έχουν πολύ καλό και φρέσκο ψάρι. Για παγωτάκι κάνε μια στάση στην Παλαιά Φώκαια στο “Και στην κορυφή σιρόπι” για να σου μείνει γλυκιά επίγευση.
Η σημαντική πληροφορία της παραλίας
Πήρε το όνομά του ο οικισμός από τα αμέτρητα θυμάρια που υπάρχουν στις πλαγιές και σε μερικά σημεία φτάνουν μέχρι την παραλία. Οι πρώτοι -περιοδικοί- κάτοικοί του ήταν οι Σαρακατσάνοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι διατηρούσαν τα εκτροφεία τους ενώ μετέπειτα οι Φωκιανοί πρόσφυγες αποτέλεσαν τους πρώτους μόνιμους κατοίκους. Όλα άλλαξαν όταν κατασκευάστηκε ο παραλιακός δρόμος και έφερε τις γύρω περιοχές πιο κοντά στην Αθήνα και τους κατοίκους της. Έτσι, από το 1965 κατασκευάστηκαν οι πρώτες παραθεριστικές κατοικίες.