Πλατεία Ντάβαρη: Ο Γρηγόρης Κίκης δημιουργεί τη νέα γαστρονομική πιάτσα της πόλης
Μια σχετικά άγνωστη πλατεία του Παλαιού Φαλήρου, μακριά από την πολυκοσμία του Φλοίσβου και τον θόρυβο της παραλιακής, γίνεται talk of the town. Menta, Upon και Hanky Panky μεταμορφώνουν την πλατεία Ντάβαρη και δημιουργούν ένα νέο hot spot που μπορεί κανείς να επισκεφτεί το πρωί για καφέ, το μεσημέρι για brunch και το βράδυ για τα πιο νόστιμα burgers.
- 22/08/2025, 14:39
- Κείμενο: Χριστίνα Δρούζα
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Τρία αγόρια μεγαλώνουν στο Παλαιό Φάληρο στις αρχές της νέας χιλιετίας. Γίνονται φίλοι, πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, στο ίδιο φροντιστήριο, κυκλοφορούν στις ίδιες πλατείες και στις ίδιες παραλίες. Μεγαλώνοντας ακολουθεί ο καθένας διαφορετικό επαγγελματικό δρόμο. Αυτό που μένει σταθερό είναι η φιλία τους και η αγάπη για τη γειτονιά τους στην οποία μένουν ακόμη. Και κάποια στιγμή αποφασίζουν να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την εστίαση. Ανοίγουν ένα καφέ, μετά ένα all day bistrot, μετά ένα street food και κάπως έτσι μεταμορφώνουν μια σχετικά άγνωστη πλατεία στο Παλαιό Φάληρο και την τοποθετούν στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.
Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ένας νέος πολυβραβευμένος σεφ. Ο Γρηγόρης Κίκης είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Επιτυχημένος σεφ, επιτυχημένος επιχειρηματίας, πολύ νέος, γεμάτος ενέργεια, ένας άνθρωπος που δεν σταματάει ποτέ να μαγειρεύει και να εξελίσσεται.

Το Μenta Café: Όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία για καλό καφέ
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της παρέας από το Παλαιό Φάληρο ξεκίνησε όταν αποφάσισαν να ανοίξουν ένα απλό καφέ, λίγο μετά την καραντίνα της πανδημίας. Το πρώτο μenta καφέ άνοιξε στην Πλατεία Ντάβαρη στις αρχές του 2021. Πώς όμως διάλεξαν την Πλατεία Ντάβαρη; Η ιδέα της πλατείας ήταν του Δημήτρη Δημήτσα κι ο λόγος ήταν πολύ απλός, έμενε εκεί. Μέχρι τότε στην πλατεία υπήρχαν ένας φούρνος και ένα μικρό καφέ που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά. «Ο Δημήτρης είδε τις δυνατότητες της πλατείας, είδε αυτό που έλειπε. Το σκεφτήκαμε, το ξανασκεφτήκαμε, θέλαμε να κάνουμε και κάτι κοντά στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, τελικά το τολμήσαμε» αναφέρει ο Γρηγόρης Κίκης.
Το μenta καφέ αγαπήθηκε αμέσως από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς έφερε έναν φρέσκο αέρα στην ήσυχη πλατεία. Το μenta έχει πολύ καλό καφέ, φρέσκα χειροποίητα προϊόντα, ευγενικό προσωπικό και πεντανόστιμα σάντουιτς που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά την μπαγκέτα με σαλάμι αέρος, κατσικίσιο τυρί και χειροποίητη μαγιονέζα με τρούφα ή εκείνη με το παστράμι και τη χειροποίητη μαγιονέζα ταρτάρ. Πέρα από τον καφέ μπορεί κανείς να αναζητήσει βιολογικό τσάι, φρέσκους χυμούς και smoothies, αλμυρά και γλυκά κρουασάν, superfood bowls, ακόμη και γιαούρτι με φιστικοβούτυρο και κομμάτια σοκολάτας. Το μenta café έγινε μια καθημερινή συνήθεια για τους Φαληριώτες (υπάρχει ένα ακόμη μenta στον κεντρικό δρόμο του Φαλήρου, στην Αγίου Αλεξάνδρου) κι έδωσε μια ξεχωριστή ποιότητα στο καθημερινό σνακ, προσφέροντας πιο εκλεπτυσμένα προϊόντα. Ίσως εκεί να κρύβεται και η επιτυχία του. Σε συνδυασμό πάντα με τον πολύ καλής ποιότητας καφέ, κάτι που ενώ θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, συχνά δεν είναι.
Το Upon: Ένα διαφορετικό bistrot
Το Upon άνοιξε τις πόρτες του δύο χρόνια μετά το πρώτο μenta, στην άλλη πλευρά της πλατείας Ντάβαρη. Το όνομα προέρχεται από τη γνωστή έκφραση «Once Upon a Time», ένα κλείσιμο ματιού στη φιλία των αγοριών και στην κοινή παιδική τους ηλικία. Το γεγονός ότι το Upon άνοιξε στο Παλαιό Φάληρο είναι απολύτως φυσικό. «Είμαστε παιδικοί φίλοι, αγαπάμε τη γειτονιά μας, θέλαμε να κάνουμε κάτι σημαντικό εδώ, κοντά στους φίλους και τους γνωστούς μας, τους δικούς μας ανθρώπους. Έχουμε ζήσει όλη μας τη ζωή στο Παλαιό Φάληρο, είμαστε πολύ δραστήριοι, συμμετέχουμε στη ζωή της πόλης μας» αναφέρει ο Γρηγόρης Κίκης που τον συναντήσαμε σε μια από τις καθημερινές του επισκέψεις στο Upon.
Πώς όμως ξεκίνησε το Upon ως project; «Επιθυμία μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν νέο χώρο που θα έφερνε κάτι το διαφορετικό. Το συζητούσαμε καιρό. Η απόφαση για το all day ήρθε περισσότερο επειδή είμαι μάγειρας. Ήθελα να δείξω τον χαρακτήρα μου στο φαγητό. Ήθελα ένα μαγαζί που θα έχει απλό φαγητό, πιάτα που τα ξέρει ο κόσμος, μια πατατοσαλάτα ή ακόμη και κεφτεδάκια, αλλά όλα να είναι high quality. Θέλαμε τα πιάτα να είναι απλά, αλλά να έχουν κάτι το ιδιαίτερο, να υπάρχει λόγος να έρθει κανείς εδώ για φαγητό. Όλα τα πιάτα του Upon είναι απλά, αλλά τα κάνουμε σε με μια πιο μοντέρνα εκδοχή, με πιο μοντέρνες τεχνικές μαγειρικής. Κι αυτό πιστεύω είναι που κάνει το Upon να ξεχωρίζει».
Η αλήθεια είναι το Upon έγινε πολύ γρήγορα στέκι και η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της γειτονιάς του Παλαιού Φαλήρου. Το μενού του είναι ελληνικό, με λοξές ματιές προς τη διεθνή κουζίνα. Τα πιάτα είναι πολύ προσεγμένα, συνδυάζουν διάφορες ιδέες και υλικά, όπως η πατατοσαλάτα με το χέλι και το chorizo, το ταρτάρ με τη γραβιέρα και την κάπαρη, το χταπόδι με τη λιαστή ντομάτα ή την κροκέτα μανιτάρι με τα ρεβύθια και το tandoori. Τα πιάτα του Upon βγάζουν μια οικειότητα, αλλά κάπως διαφορετική. Είναι πιάτα που θέλεις να δοκιμάσεις και να ξαναδοκιμάσεις.
Στα συν του μαγαζιού, πέρα από το προσεγμένο φαγητό, είναι η φροντισμένη λίστα κρασιών με πολλές επιλογές σε ποτήρι και τα καλοσερβιρισμένα κοκτέιλ. Γενικότερα το Upon είναι ένα μαγαζί που κάθε γειτονιά θα ήθελε να είχε, ένα μέρος που να μπορείς να απολαύσεις ένα νόστιμο φαγητό, να πιεις ένα καλό κρασί σε ποτήρι, να δοκιμάσεις ένα ωραίο κοκτέιλ. Κυρίως να είναι κοντά στο σπίτι σου, να συναντήσεις γνωστούς και φίλους και να περάσεις όμορφα.

Hanky Panky: Η απογείωση του Burger
Τo πρώτο Hanky Panky άνοιξε στα Πετράλωνα τον Απρίλιο του 2024 και ξεχώρισε αμέσως για τα πεντανόστιμα burgers του. Το γεγονός ότι πίσω από το concept βρισκόταν ένας από τους επιτυχημένους σεφ της χώρας δεν ήταν ευρύτερα γνωστό. Η καμπάνια εξάλλου δεν έδειχνε τον γνωστό σεφ, αλλά έναν αστροναύτη χαμένο στο διάστημα και το σλόγκαν έγραφε «Outer space burgers». Όσο για το παιχνιδιάρικο όνομα, Hanky Panky σημαίνει «φάσωμα», «χαμούρεμα» στην αγγλική αργκό. «Ψάχναμε καιρό ένα όνομα το οποίο θα χαρακτήριζε το φαγητό. Το φαγητό είναι street food, οπότε ψάχναμε κάτι παιχνιδιάρικο που να συνδέεται με το “βρόμικο”, που λέμε εμείς για το street food» εξηγεί ο σεφ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hanky Panky (@hankypankyath)
Ο Γρηγόρης Κίκης παραδέχεται ότι το Hanky Panky γεννήθηκε από την απλή επιθυμία να κάνει ένα ποιοτικό street food για να νιώσει πιο ολοκληρωμένος σαν μάγειρας. «Μου αρέσει το fine dining, αλλά δεν θέλω να με χαρακτηρίζει. Πάνω από όλα είμαι μάγειρας, ούτε σεφ ούτε επιχειρηματίας. Ως μάγειρας, λοιπόν, ήθελα να δείξω στο κοινό ότι δεν έχω μόνο μία εκδοχή, δεν είμαι μόνο γκουρμέ και αστέρια. Η μαγειρική είναι ατελείωτη. Αγαπώ πολύ το street food, οπότε μετά το μπιστρό η επιλογή ήρθε πολύ φυσικά».
Καθώς μιλάει επιβεβαιώνει κάτι που παραδέχονται πολλοί σεφ, ότι δηλαδή μετά τη δουλειά στην κουζίνα, αυτό που πραγματικά επιθυμούν να φάνε είναι ένα καλό μπέργκερ. «Όλα όσα σερβίρουμε στο Hanky Panky είναι παρασκευές που γίνονται στην κουζίνα, το ψωμί, οι σαλάτες, οι σάλτσες, όλα είναι χειροποίητα και με προσεχτικά διαλεγμένα υλικά». Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο κόσμος που αγαπάει το street food το αγάπησε πολύ γρήγορα.
Για εκείνους που έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Γρηγόρη Κίκη τα τελευταία χρόνια, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο το επόμενο Hanky Panky να ανοίξει στην γειτονιά του. Ωστόσο παραδέχεται ότι δεν ήταν στα σχέδια τους, απλώς δεχόντουσαν «πιέσεις» από φίλους και γνωστούς να ανοίξουν ένα Hanky Panky και στο Φάληρο. Το κατάστημα του Παλαιού Φαλήρου άνοιξε κι αυτό στην Πλατεία Ντάβαρη, χωρίς ωστόσο να το επιδιώξουν. «Τα πράγματα ήρθαν αβίαστα, από μόνα τους. Ακούσαμε ότι υπάρχει ένα μαγαζί στην πλατεία και καθώς το μenta και το Upon πήγαιναν καλά και είχε δημιουργηθεί μια πιάτσα στην περιοχή, αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε στο ίδιο μέρος». Κάποιες φορές τα πράγματα έρχονται μόνα τους και γίνονται ακριβώς όπως πρέπει να γίνουν.
Τα σχέδια για το μέλλον
Λίγο πριν τον αποχαιρετίσουμε τον ρωτάμε αν έχουν κάποιο άλλο πλάνο για την πλατεία Ντάβαρη. Παραδέχεται ότι θέλει να κάνει μια μικρή παύση. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε άλλο project αυτή τη στιγμή, δεν θα ανοίξουμε άλλο κατάστημα. Θέλω να πατήσω ένα pause και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο Upon και στο Hanky Panky. Το επόμενο βήμα είναι να μεγαλώσουμε το Hanky Panky, το πιστεύουμε πολύ σαν concept, έχει τρομερά νόστιμο φαγητό. Για αρχή λέμε να πάει στα βόρεια της Αθήνας και μετά να προχωρήσει κι άλλο».

Η παύση είναι ίσως μια σοφή κίνηση από την πλευρά του νεαρού σεφ-επιχειρηματία. «Δεν είναι καθόλου εύκολο να ανοίγεις συνέχεια μαγαζιά, όταν κάνεις παράλληλα κι άλλα πράγματα» παραδέχεται.
Σημειώνουμε ότι ο Γρηγόρης Κίκης εξακολουθεί να βρίσκεται κάθε βράδυ στο πάσο του εστιατορίου Hervé στα Πετράλωνα. Το Hervé είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον διεθνούς φήμης σεφ Hervé Pronzato, ένα fine dining εστιατόριο που έχει ήδη τιμηθεί με ένα αστέρι Michelin για την υψηλής ποιότητας κουζίνα του.
Στο Παλαιό Φάληρο πάντως περιμένουμε την επόμενη κίνηση της ομάδας της Πλατείας Ντάβαρη.