Βενέρης: Η ιστορία του φούρνου που για 40 χρόνια γέμιζε αρώματα και γεύσεις τη Βούλα

Ο φούρνος Βενέρη στη Βούλα υπήρξε για δεκαετίες σημείο αναφοράς για χιλιάδες κατοίκους και περαστικούς. Με την αυλαία να πέφτει οριστικά τον Μάρτιο του 2025, μία ιστορία γεμάτη παράδοση, μυρωδιές και αναμνήσεις φτάνει στο τέλος της – αφήνοντας πίσω της ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην τοπική κοινότητα.
- 14/05/2025
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Κάποιες δεκαετίες πριν, σε μία διαφήμιση των ζυμαρικών «Stella», ακουγόταν μία φράση που ενσωματώθηκε σε καθημερινές αναφορές των Ελλήνων, ως δείγμα εμπειρίας και συνέπειας στη διάρκεια του χρόνου. Στη συγκεκριμένη διαφήμιση ο πρωταγωνιστής ανέφερε με περηφάνεια: «40 χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει…» Ο ιστορικός φούρνος Βενέρη, ο οποίος δραστηριοποιούνταν για περίπου σαράντα χρόνια στη Βούλα και εξήντα χρόνια στο σύνολο της διαδρομής του, θα μπορούσε να συνδεθεί με μία τέτοια φράση, αν κανείς αντικαθιστούσε τα «40 χρόνια φούρναρης» με τα «60», όσα δηλαδή ήταν και τα χρόνια της συνολικής του πορείας.
Πριν από λίγο καιρό ο φούρνος της Βούλας ολοκλήρωσε τον κύκλο του, με τους ιδιοκτήτες του να αποφασίζουν να διακόψουν τη λειτουργία του. Μία επιχείρηση που είχε κάθε λόγο να υπερηφανεύεται όχι μόνο για τη μακρά πορεία της στον κλάδο της αρτοποιίας, αλλά και για τις πολυετείς σχέσεις εμπιστοσύνης που είχε αναπτύξει με τους πελάτες της. Πορεία που γεννά πολλές αναμνήσεις σε κατοίκους της περιοχής αλλά και σε πολλούς ακόμα περαστικούς, οι οποίοι έκαναν στάση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο αρτοποιείο της λεωφόρου Βουλιαγμένης 10, για να προμηθευτούν τα απαραίτητα και να ικανοποιήσουν τις γαστριμαργικές τους ανησυχίες.
Στο αποχαιρετιστήριο και συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα που θυροκόλλησε στην πόρτα του φούρνου η οικογένεια Βενέρη, ανέφερε: «Αγαπητοί μας πελάτες. Μετά από 60 χρόνια λειτουργίας, η οικογενειακή μας επιχείρηση αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής φτάνει στο τέλος της διαδρομής της. Εμείς και το προσωπικό μας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μας δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν τιμή μας να σας εξυπηρετήσουμε και να μοιραζόμαστε μαζί σας στιγμές γεμάτες γεύση και παράδοση. Οι αναμνήσεις που δημιουργήσαμε μαζί σας, θα μας συντροφεύουν για πάντα, αφήνοντας πίσω μία διαδρομή γεμάτη υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη».
Ο ιδρυτής και η πορεία από την Κρήτη στην Αμερική
Η Ελίνα Βενέρη, μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών της επιχείρησης, μίλησε στο NouPou για τη διαδρομή της από τη στιγμή που αυτή ιδρύθηκε στην Κρήτη, συνδέοντας με έναν τρόπο το χθες με το σήμερα. «Ιδρυτής ήταν ο Γεράσιμος Βενέρης. Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1924 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που παραδοσιακά διατηρούσε ενασχόληση στην αρτοποιία. Παντρεμένος με Αμερικανίδα, αποφάσισε κάποια στιγμή να φύγει από το νησί και να αναζητήσει την τύχη του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Εγκαταστάθηκε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εργάστηκε σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, τελειοποιώντας τις γνώσεις του. Ωστόσο η νοσταλγία για τον τόπο του παρέμεινε άσβεστη όλα εκείνα τα χρόνια που βρισκόταν μακριά από την Ελλάδα. Γι΄ αυτό και αποφάσισε να επιστρέψει με την οικογένεια του στην πατρίδα», αφηγείται η Ελίνα Βενέρη.
Η επιστροφή στην Ελλάδα και το πρώτο αρτοποιείο στην Κρήτη το 1964
Ο Γεράσιμος Βενέρης δημιούργησε το πρώτο του αρτοποιείο στην Κρήτη το 1964. Το 1972 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα και ο πρώτος φούρνος Βενέρη στην Αθήνα δημιουργήθηκε στην καρδιά της Νέας Σμύρνης. «Τα χειροποίητα προϊόντα, οι πρωτοποριακές συνταγές και πολλά από τα πρωτότυπα για την εποχή προϊόντα του, έγιναν σύντομα περιζήτητα. Η ζήτηση μεγάλωσε, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για την εύρεση ενός μεγαλύτερου χώρου. Το 1980 ξεκίνησε η κατασκευή και αργότερα η λειτουργία του ιστορικού φούρνου Βενέρης στη Βούλα, όπου έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή για περισσότερα από 40 χρόνια», λέει η κυρία Βενέρη.
Τα τελευταία χρόνια, επικεφαλής της επιχείρησης ήταν οι δύο γιοί του Γεράσιμου Βενέρη, ο Βασίλης με τη σύζυγό του, Ελίνα, και ο Χριστόφορος Βενέρης.
Σταθεροί πελάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν τρίτης γενιάς
Η Ελίνα Βενέρη περιγράφει με νοσταλγία μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μνήμες από τα χρόνια που βρέθηκε μαζί με τον σύζυγό της στο τιμόνι της επιχείρησης. «Αυτό που θα μείνει πιο έντονα χαραγμένο στη μνήμη όλων μας είναι ότι είχαμε πελάτες τρίτης γενιάς. Σταθεροί πελάτες που ήταν πιστοί σε εμάς και το προϊόν που τους προσφέραμε, και μας επισκέπτονταν ανελλιπώς. Τους περισσότερους τους γνωρίζαμε με το μικρό τους όνομα, ενώ υπήρχε μαζί τους προσωπική επαφή και επικοινωνία καθώς μοιραζόμαστε συχνά πολλά από τα νέα και της εξελίξεις της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Σε μία εποχή που πολλοί φούρνοι βιομηχανοποιήθηκαν και χάθηκε το χειροποίητο, ποιοτικό προϊόν, συνεχίσαμε απρόσκοπτα και διατηρήσαμε σταθερή την ποιότητά μας, και επιμείναμε στα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα».
Μακροχρόνιες ήταν όμως και οι σχέσεις της οικογένειας Βενέρη με το προσωπικό, «καθώς οι περισσότεροι εργάζονταν μαζί μας τα τελευταία τριάντα χρόνια», λέει η κυρία Βενέρη.
«Με τα χρόνια, η τέχνη και οι συνταγές μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, εξελίχθηκαν, εκσυγχρονίστηκαν και παρέμειναν περιζήτητες από τους πελάτες του Βενέρη. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα ήταν οι μυζηθρόπιτες, τα danish, το τσουρέκι και τα ιδιαίτερα croissant. Ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα πιροσκί, τα pretzel και το προζυμένιο ψωμί, τα κέικ και τα cookies. Παρασκευάσματα που πλημμύριζαν με μυρωδιές και γεύση την κάθε μέρα έως και τον Μάρτιο του 2025. Το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει και ελήφθη η απόφαση να κλείσουν οι πόρτες του αγαπημένου φούρνου της γειτονιάς μας».
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν σκέψεις για το επόμενο βήμα, η κυρία Βενέρη απαντά ότι «η διάθεσή μας – η δική μου και του συζύγου μου – παραμένει ζωντανή και έντονη, προκειμένου να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Το βέβαιο είναι πως η ζωή μας έχει συνδεθεί άρρηκτα τόσο επαγγελματικά όσο και δημιουργικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».