Πού θα φας λαχταριστές παραδοσιακές πίτες στα νότια προάστια

Χειροποίητο φύλλο, αγνά υλικά, γεύση και αρώματα. Βρήκαμε όλα τα σημεία στα νότια προάστια, όπου θα φας παραδοσιακές πίτες που θα ξυπνήσουν μνήμες από το χωριό.

Share this

Η ανάμνηση της γιαγιάς που βγάζει τη φρεσκοψημένη πίτα από τον φούρνο και το άρωμά της που σκορπίζεται σε όλο το σπίτι, είναι τόσο ωραία, όσο και η γεύση της ίδια της πίτας, που σε έκανε τότε να θέλεις να φας όλο το ταψί. Για παραδοσιακές πίτες στα νότια προάστια, τσέκαρε αυτή τη λίστα και, πίστεψέ μας, θα θέλεις πάλι να φας ένα ολόκληρο ταψί.

Ανθέων Πίτες, Άνω Γλυφάδα

Με ιστορία πάνω από 25 χρόνια, το γνωστό ως «τυροπιτάδικο» στην οδό Ανθέων στη Γλυφάδα, εξακολουθεί να φτιάχνει με τέχνη και αγάπη τις πίτες που όλοι αγαπήσαμε, αλλά και νέες συνταγές που εξελίχθηκαν μέσα στα χρόνια, με το κάθε τι που ξεφουρνίζουν να είναι σπιτικό και σχεδόν μαμαδίστικο. Εδώ θα δοκιμάσεις από κλασική τυρόπιτα με ζύμη κουρού μέχρι κιμαδόπιτα και πιπερόπιτα, όλες τους εξίσου απολαυστικές. Αν δεν το έχεις επισκεφθεί ήδη (αν δεν μένεις νότια δηλαδή, γιατί αλλιώς δεν γίνεται αυτό), να σου πούμε ότι το μαγαζί δεν έχει εμφανή ταμπέλα, αλλά σίγουρα θα το ξεχωρίσεις από τις γαργαλιστικές μυρωδιές που βγαίνουν μέχρι έξω στο δρόμο, αλλά και τα -πολλά- σταματημένα με alarm αυτοκίνητα απ’ έξω, ειδικά τις πρωινές ώρες.

Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα, Παλαιό Φάληρο

Σε μία γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου θα βρεις ένα μαγαζί που βγάζει καθημερινά φρέσκες χειροποίητες πίτες στις βιτρίνες του, το Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα. Ο ιδιοκτήτης, Νικόλας Αντωνόπουλος, Μυκονιάτης στην καταγωγή, μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα της γιαγιάς του, που έφτιαχνε τις πιο λαχταριστές πίτες στο νησί και χάρη σ’ αυτόν, αυτές οι συνταγές πλέον μπορούν να έρθουν στα χέρια μας. Δοκίμασε παραδοσιακές κρεμμυδόπιτες και μελόπιτες, όπως θα στις έφτιαχνε μια γνήσια Μυκονιάτισσα, ενώ στις προθήκες του μπορείς να βρεις πάνω από 20 συνταγές που καλύπτουν κάθε γούστο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φύλλο είναι χειροποίητο ενώ όλες οι πίτες ψήνονται μέσα σε γάστρες στη χόβολη. Σε πείσαμε;

Ο Νίκος, Νέα Σμύρνη

Αρκεί να πεις «Ο Νίκος» στη Νέα Σμύρνη, για να καταλάβουν όσοι μένουν ή κινούνται στην περιοχή για ποιο κατάστημα μιλάς. Το μαγαζί του Νίκου Κώστογλου, το γνωστό τυροπιτάδικο που βρίσκεται στην γωνία του Πανιωνίου εδώ και 40 χρόνια, είναι από τους «ναούς» της Νέας Σμύρνης. Πρωινή στάση για τυρόπιτα πριν τη δουλειά, μεσημεριανό με την περίφημη κρεατόπιτα, μπουγάτσα για γλυκό και κουβέντα για τα αγωνιστικά νέα του Πανιωνίου… Όποια ώρα και να πας, θα είναι εκεί και θα ζυμώνει τις πίτες του στον πάγκο. Ο Νίκος στη Νέα Σμύρνη, δεν είναι απλά «πιτάδικο», είναι εμπειρία.

Οι πίτες της Σοφίας, Παλαιό Φάληρο

Η Ματίνα Δελήτζα και ο αδερφός της, άνοιξαν πριν από 13 χρόνια ένα μαγαζί με στόχο να εξυμνεί τις σπιτικές πίτες που έφτιαχνε η μητέρας τους, Σοφία, που τόσο πολύ τους έλειπε. Έτσι, πάνω στην Αγίου Αλεξάνδρου, δυο τετράγωνα και κάτι από την Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο, βρίσκονται «Οι πίτες της Σοφίας». Λαχταριστές παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο, που συνδυάζουν τις συνταγές του παρελθόντος με σύγχρονες πινελιές. Σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, κασερόπιτα, vegan καθώς επίσης και γλυκιές όπως σοκολατόπιτα, παραδοσιακή γαλατόπιτα, μηλόπιτα, μπουγάτσα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές του. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν θα ξέρεις ποια να πάρεις κάθε φορά.

Ο Τάσος, Γλυφάδα

Υπάρχει Γλυφαδιώτης που να μην ξέρει τις τυρόπιτες του Τάσου; Μάλλον όχι. Αν υπάρχει, τότε εκείνος χάνει. Η τυρόπιτα του Τάσου σήμερα,  είναι η συνέχεια μίας όμορφης γευστικής ιστορίας που ξεκίνησε ο αρτοποιός  Αναστάσιος Κοιτίδης ( γνωστός ως κυρ’ Τάσος στους παλαιότερους), που με μεράκι μετέδωσε στον γιό του και εκείνος με τη σειρά του στον εγγονό του. Να ξέρεις, πως εκεί έχουν φάει οι πάντες, από τον Παπανδρέου και τον Καραμανλή, μέχρι ηθοποιοί και τραγουδιστές και η τυρόπιτά του, τους τρέλανε όλους. Αν την πετύχεις και την ώρα που βγαίνει από τον φούρνο δε, θα σε ενθουσιάσει.

Το Παραδοσιακόν - Γεύσεις από Καρπενήσι, Ελληνικό

Το Παραδοσιακόν στη Λεωφόρο Ιασωνίδου στο Ελληνικό είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει ακριβώς αυτό που ψάχνεις: παραδοσιακή πίτα και μάλιστα με συνταγή και υλικά από το Καρπενήσι. Για την ακρίβεια, φτιάχνονται στο οικογενειακό τους εργαστήριο στο Καρπενησίου, με έμφαση στις αγνές μεθόδους παρασκευής και προσφέρονται είτε στο χέρι σε κομμάτι, είτε σε ταψάκι μιας χρήσεως για να τις ψήσεις μόνος σου στο σπίτι. Όσο για τις γεύσεις; Όλες οι πίτες που περιέχουν τυρί, όπως τυρόπιτες, κασερόπιτες, σπανακοτυρόπιτες και κολοκυθόπιτα με τυρί, θεωρούνται best seller. Μην παραλείψεις ωστόσο να δοκιμάσεις και την γλυκιά κολοκυθόπιτα με σταφίδες, που δεν θα θέλεις να μοιραστείς με κανέναν!

Μουζίλο, Γλυφάδα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefanos Vasilopoulos (@mouzilo_pies)

Στις αρχές του 2022 το μικρό χωριό Μουζίλο της Ευρυτανίας έφτασε στην πλατεία της Γλυφάδας και γέμισε με οικείες μυρωδιές την οδό Δούσμανη και τη Μεταξά. Πρασόπιτα, μανιταρόπιτα, παραδοσιακή Μουζιλιώτικη τυρόπιτα και πολλές ακόμη, με διαλεκτά υλικά από την Ευρυτανία, σπιτικές συνταγές, φύλλο που ανοίγεται στον ανοικτό πάγκο του μαγαζιού, ενώ στη συνέχεια η πίτα ψήνεται επί τόπου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πας πρωί, γιατί όσο μεσημεριάζει, οι πίτες θα έχουν «εξαφανιστεί».

Kazarte, Γλυφάδα

Μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε το παραδοσιακό «πιτάδικο», αλλά αξίζει στο σημείο αυτό να κάνουμε μια εξαίρεση για τον φούρνο Kazarte. Και αυτό γιατί φτιάχνει καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία από πίτες και stromboli με χειροποίητη ζύμη, που ψήνονται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο και βγαίνουν λαχταριστά και ζεστά. Τι να δοκιμάσεις; Σίγουρα τυρόπιτα με 4 τυριά και ζαμπονοτυρόπιτα, αλλά και τις Πολίτικες πίτες του Kazarte ή αλλιώς κιμαδόπιτα και σπανακόπιτα με φέτα.