Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – με θέα φυσικά τη θάλασσα. Αλλά τι να πρωτοδιαλέξεις; Στα δίνουμε στο πιάτο!
Η ψαροφαγία είναι σχεδόν τέχνη. Το να διαλέξεις ένα καλό ψάρι, ή να εκτιμήσεις τα φρέσκα θαλασσινά σου, θέλει πείρα και πραγματική αγάπη για το φαγητό. Ίσως οι άνθρωποι που αγαπούν αυτή τη διατροφή, να έχουν λίγο πιο ευαίσθητους γευστικούς κάλυκες, ίσως να είναι πιο επιλεκτικοί έως και απαιτητικοί. Τρεις διαφορετικές προτάσεις για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στα Νότια Προάστια, με φόντο τη θάλασσα – η κάθε μια με το δικό της διαφορετικό στιλ.
Labros Restaurant στη Βουλιαγμένη
We love Vouliagmeni και γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, από το 1889, το Labros Restaurant σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα. Σε μια τοποθεσία που μαγεύει με την ομορφιά και την αύρα της, με θέα τον Σαρωνικό, για περισσότερο από έναν αιώνα, το ιστορικό εστιατόριο τιμά την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, με έμφαση στη φρεσκάδα, την ποιότητα και την εποχικότητα, χωρίς να λείπουν οι σύγχρονες πινελιές.
Η φιλοσοφία του Labros στηρίζεται στα ψάρια ημέρας: καθημερινά από ντόπιους ψαράδες, απευθείας στη βιτρίνα τους. Σεβίτσε λαβράκι, καρπάτσιο τσιπούρας, μαγιάτικο. Οι ωμές δημιουργίες με φρέσκα ψάρια ημέρας αποδεικνύουν ότι η απλότητα έχει τη δική της δύναμη. Πριν το ψάρι ημέρας, που διαλέγεις εσύ και έρχεται ψημένο στην εντέλεια, στα must γευστικής δοκιμής για καλή αρχή θα βάλω και την ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και για το τέλος προφιτερόλ με σουδάκια -έκπληξη (μέσα τους κρύβεται το παγωτό!).
Καστελόριζο στη Βάρκιζα
Στην αρχή της περατζάδας της Βάρκιζας θα συναντήσεις το «Καστελόριζο». Η Βάρκιζα είναι ό,τι πιο κοντινό σε «ψαροχώρι» στα Νότια Προάστια, διατηρώντας μέχρι σήμερα μια αύρα από καλοκαίρι άλλης εποχής. Με θέα που ξεκινά από το κύμα και φτάνει στον απέραντο θαλασσινό ορίζοντα, στο «Καστελόριζο» θα απολαύσεις ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Οι συνταγές κλασικές, νησιωτικές και πάντα νόστιμες. Στις top επιλογές του guide μας η καπνιστή μελιτζάνα με φέτα Ελληνικού Αρκαδίας και βαλσάμικο κι ο ταραμάς με flakes αμυγδάλου. Αν σου αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, δοκίμασε τον χταποδομεζέ (το ουζάκι είναι extra bonus, δηλαδή αν όχι με αυτό, τότε με ποιο;).
Last but not least, το αρωματικό ριζότο με γαρίδες, τζίντζερ και μοσχολέμονο – από την περιγραφή και μόνο, μπορείς να το μυρίσεις. Για το τέλος, ένα σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό, επισφραγίζει την απόλυτη γευστική εμπειρία σου.
Νικόλας της Σχοινούσας στη Γλυφάδα
Στην παραλία της Γλυφάδας, ο Νικόλας της Σχοινούσας γράφει τη δική του ιστορία στους θαλασσομεζέδες. Όπως μαρτυρά το όνομά του, το εστιατόριο φέρει τις ρίζες του από το μικρό νησί των Κυκλάδων, τη Σχοινούσα, από όπου ξεκίνησε να σερβίρει ψάρι και θαλασσινά. Ερχόμενος στη Γλυφάδα, ο Νικόλας της Σχοινούσας παραμένει πιστός στην αιγιοπελαγίτικη ταυτότητά του, παραδοσιακά μεν, αλλά with a twist.
Το καλοκαιράκι, μπορείς να καθίσεις στη βεράντα και να απολαύσεις το φαγητό σου σε απόσταση αναπνοής από το κύμα. Στον Νικόλα της Σχοινούσας θα δοκιμάσεις από λαχταριστά θαλασσινά όστρακα σε πάγο και δροσερή σαλάτα κινόας με γαρίδες, έως χόρτα εποχής και φρέσκο ψάρι με λαδολέμονο.