Ώρα για απεριτίβο: Ατμοσφαιρικές spritzερίες για μετά τη δουλειά
Ο χειμώνας είναι εδώ και βραδιάζει από τις 6: Τι καλύτερο από after office drinks σε μια από τις σπριτσερίες της Αθήνας; Προτείνουμε τις αγαπημένες μας στα νότια αλλά και στο κέντρο.
- 02/12/2025, 14:13
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Τα τελευταία χρόνια, η ώρα και η τέχνη του απεριτίβο έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Παρέες από συναδέλφους αλλά και φίλους μαζεύονται μετά τη δουλειά για να πιουν ένα spritz, να τσιμπολογήσουν κάτι και να αφήσουν πίσω τους τον ρυθμό της ημέρας. Ειδικά τον χειμώνα, με το σκοτάδι να πέφτει νωρίς, αυτές οι μικρές after office συναντήσεις γίνονται κάτι σαν τελετουργία – μια ανάσα μέσα στη χειμωνιάτικη ρουτίνα.
Σε αυτό το mood, συγκεντρώσαμε ατμοσφαιρικές spritzερίες στα νότια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας: μέρη που μας υποδέχονται με ζεστασιά, ωραίο φωτισμό και signature ποτήρια που φτιάχνουν τέλεια την αρχή (ή τη συνέχεια) της βραδιάς.
Aperitivo: Πρώτα, λίγη ιστορία
Σύμφωνα με τους ιστορικούς της γαστρονομίας, το απεριτίβο έχει τις ρίζες του στη ρωμαϊκή εποχή, όταν εύποροι Ρωμαίοι, πριν το συμπόσιο, συνήθιζαν να απολαμβάνουν ένα gustatio – ένα ορεκτικό συνοδευόμενο από κρασί με μέλι. Από εκεί προήλθε και η λέξη aperitivo, που προέρχεται από το λατινικό aperire, δηλαδή «ανοίγω» – μια αναφορά στο άνοιγμα της όρεξης.
Το spritz, ως ποτό, εμφανίστηκε πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα, όταν οι Αυστριακοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Veneto συνήθιζαν να αραιώνουν το δυνατό κρασί με σόδα. Στο μεταξύ, το 1786, ο Αντόνιο Μπενεντέτο Καρπάνο είχε επινοήσει μια φόρμουλα που έμελλε να δημιουργήσει την κατηγορία των προϊόντων βερμούτ, συνδυάζοντας βότανα και μπαχαρικά με μοσχάτο κρασί.
Πολλά χρόνια αργότερα, το 1919, στην Πάντοβα, τα αδέλφια Λουίτζι και Σίλβιο Μπαρμπιέρι, μετά από χρόνια πειραματισμών, δημιούργησαν το Aperol. Διαφημίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και απευθύνθηκε σε όσους ήθελαν να απολαμβάνουν το ποτό τους χωρίς τις θερμίδες του αλκοόλ. Μάλιστα, το 1930 πλασαρίστηκε προς τις γυναίκες με το σλόγκαν «Signora! Το Aperol σας κρατάει αδύνατη». Πάντως, μέχρι τη δεκαετία του ’80, το Aperol παρέμενε κυρίως ένα τοπικό ποτό της Βόρειας Ιταλίας, δημοφιλές στην περιοχή του Veneto, όπου κάθε πόλη –και συχνά κάθε μπαρ– είχε τη δική της, ελαφρώς διαφορετική παραλλαγή του spritz.
Σιγά σιγά, η τέχνη του απεριτίβο άρχισε να ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας και να κατακτά διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Αυτό που κάνει το απεριτίβο τόσο δημοφιλές είναι η συνθήκη που δημιουργείται: η παρέα μαζεύεται, συνήθως μετά τη δουλειά, συζητά επί παντός επιστητού, απολαμβάνοντας ένα ποτό με χαμηλό αλκοόλ, συνοδεία μικρών ορεκτικών. Ίσα ίσα για να ανοίξει η όρεξη για το δείπνο.
Πού πίνουμε spritz στην Αθήνα
Drupes Spritzeria, Κουκάκι
Το Drupes είναι το μαγαζί που έκανε την αρχή, μοιράζοντας την αγάπη του για την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο. Στο στενό της Ζήτρου στο Κουκάκι, τίποτα δεν είναι στημένο, και η αλήθεια είναι πως οι θαμώνες του δεν δείχνουν να ενοχλούνται, ακόμα κι αν είναι κουρασμένοι από τη δουλειά. Όρθιοι ή καθισμένοι σε κασέλες, κρατούν πολύχρωμα spritz και τσιμπούν μια φέτα σαλάμι. La vita è bella…
Ζήτρου 20, Κουκάκι
Felicita, Ρουφ
Μία από τις ωραιότερες μπάρες της Αθήνας βρίσκεται στο Felicita, στη γειτονιά του Ρουφ. Εκεί, σε έναν χώρο που θυμίζει εσωτερική αυλή, απολαμβάνετε απεριτίβο που έχουν δημιουργηθεί με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Από τον κατάλογο, προτείνουμε να δοκιμάσετε το νεγκρόνι Felicita, το οποίο σερβίρουν με μια δική τους καραμέλα. Όσο για το τσίμπημα, που πάει πακέτο με το απεριτίβο, θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, από μπρουσκέτες μέχρι τηγανητές πίκλες.
Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ
Cicchetti, Γλυφάδα

Βενετσιάνικος αέρας πνέει στη Γλυφάδα, όπου το Cicchetti έχει γίνει πλέον στέκι. Οι κάτοικοι των νοτίων το αγάπησαν «με την πρώτη μπουκιά» και σπεύδουν κάθε απόγευμα να ζήσουν την τελετουργία του απεριτίβο, πίνοντας spritz και τσιμπολογώντας από πιάτα φρεσκοκομμένα αλλαντικά μέχρι pizza. Στο Cicchetti θα δοκιμάσετε spritz που φτιάχνεται με τη δική τους συνταγή, και φυσικά θα βάλετε στη μέση το tagliere gourmet, ένα πληθωρικό πλατό με εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και μπρουσκέτες.
Φοίβης 11, Γλυφάδα
Villa Grigio 46, Παλαιό Φάληρο

Συνεχίζοντας νότια, κάνουμε στάση στο Παλαιό Φάληρο και το Villa Grigio 46. Πρόκειται για μια σταθερή αξία, ένα κλασικό στέκι, ιδανικό από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το απόγευμα, στην αυλή του, κυκλοφορούν διάφορα σπριτζ και καλοφτιαγμένα νεγκρόνι σε άκρως ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Όμως και ο εσωτερικός χώρος είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός, με τους ιδιαίτερους πίνακες και τη νέον επιγραφή που υποδηλώνει την αγάπη του μαγαζιού στο συγκεκριμένο κοκτέιλ. Συνοδεύστε το απεριτίβο σας με μια pinsa με μορταδέλα, μασκαρπόνε, φυστίκι και λάδι τρούφας.
Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο
Vibo, Πειραιάς
Στον Πειραιά με τον μοναδικό του χαρακτήρα, στέκει το Vibo (που έχει βέβαια αδερφάκι και στη Γλυφάδα). Φινετσάτο και με βίντατζ ατμόσφαιρα, αυτό το μπιστρό θα σας ταξιδέψει στη Μεσόγειο μέσα από γεύσεις και κοκτέιλ. Στον κατάλογό του θα βρείτε εμπνευσμένα spritz για την ώρα του απεριτίβο. Το Mediterranean spritz ξεχειλίζει αρώματα, ενώ το νεγκρόνι τους είναι ακριβώς αυτό που θέλετε να πιείτε μετά τη δουλειά.
Ναυαρίνου 10, Πειραιάς
Θαmαί, Σύνταγμα
Το Θαmαί, στην πολύβουη Λέκκα, προσφέρει ένα διάλειμμα από τους ρυθμούς της πόλης, ακόμη κι αν βρίσκεστε στην «καρδιά» της. Καθίστε στα τραπεζάκια ή στα παγκάκια του, πιάστε μια θέση στη μπάρα του και απολαύστε spritz συνοδεία ποικιλίας τυριών και αλλαντικών. Το σέρβις είναι άκρως εξυπηρετικό και πρόθυμο να σας εξηγήσει τα πάντα. Ραντεβού στη Λέκκα, λοιπόν.
Λέκκα 19, Αθήνα
Amore, Νέος Κόσμος
Το μικροσκοπικό Amore ξεχειλίζει από νοσταλγική διάθεση. Θα μπορούσε άνετα να είναι το σκηνικό μιας ταινίας ή σειράς, όπου οι ήρωες ζουν το πρώτο τους ραντεβού, πίνοντας Aperol και Campari. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, ενσαρκώνοντας πλήρως τη φιλοσοφία του απεριτίβο. Βέβαια, το Amore martini τους είναι το κάτι άλλο – με ελιά, αντζούγια και πίκλα στο ποτήρι.
Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος
Ο Προφήτης, Παγκράτι
Last but not least, που λένε, ο Προφήτης είναι μια spritzeria που έκανε χαμό με το που εμφανίστηκε. Στο εσωτερικό, επικρατεί μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, με τη φλόγα από τα αναμμένα κεριά να τρεμοπαίζει, και το φως με τις σκιές να παιχνιδίζουν. Έξω βέβαια, η κατάσταση θυμίζει street party. Στον κατάλογο των spritz θα βρείτε κλασικά, όπως Aperol και Americano, αλλά και signature επιλογές που φέρουν τα ονόματα προφητών. Στο φάγειν, δοκιμάστε μπρουσκέτες με χειροποίητο προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης και γευστικούς συνδυασμούς φρεσκοκομμένων αλλαντικών και τυριών.
Πλατεία Προφήτη Ηλία 5, Παγκράτι