Kalipita: Για νόστιμο σουβλάκι with a twist στο Παλαιό Φάληρο και στον Πειραιά
Η Kalipita δεν είναι ένα κλασικό σουβλατζίδικο. Poke bowls, τυλιχτό παραδοσιακό ή σε tortilla, wraps, burritos, ακόμη και σε bun, φαντασία να υπάρχει και η γνώριμη γεύση κερδίζει εκ νέου το ενδιαφέρον σου.
- 14/11/2025, 11:00
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Η Kalipita άνοιξε αρχικά στον Πειραιά το 1995, από τον Γιάννη και τον Στέφανο Βολιανίτη, καθώς και τον πατέρα τους, Λεωνίδα. Σήμερα, την επιχείρηση συνεχίζουν τα δύο αδέλφια, πριν λίγα χρόνια άνοιξε υποκατάστημα και στο Παλαιό Φάληρο, όπου εξυπηρετεί μέσω πλατφορμών delivery μέχρι τη Γλυφάδα και σκοπεύουν να επεκταθούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό που ξεχώρισε το κατάστημα ήταν η ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί γεύσεων. Στην Kalipita θα βρεις το παραδοσιακό σουβλάκι, αλλά και το σουβλάκι «αλλιώς», καθώς και διαφορετικές προτάσεις για πλήρη καθημερινά γεύματα.

Οι παραλλαγές πολλές και επηρεασμένες από κουζίνες άλλων χωρών, ωστόσο οι άνθρωποι του μαγαζιού φροντίζουν να το προσαρμόζουν στα ελληνικά δεδομένα.

Η πίτα αλλιώς και σουβλάκι σε tortilla ή σε bun
Γύρο χοιρινό ή καλαμάκι, γύρο ή φιλέτο κοτόπουλο, γιαουρτλού, μπιφτέκι και άλλα, τυλίγονται, αν το επιλέξεις, σε tortilla. Η tortilla, καθότι είναι πιο λεπτό ζυμάρι από την παραδοσιακή πίτα, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις γεύσεις της γέμισης, ενώ ταυτόχρονα κάνει το γεύμα πιο ελαφρύ.
Στην κατηγορία wrap ξεχωρίσαμε το λιβανέζικο, με tortilla στα κάρβουνα, γύρο κοτόπουλο, iceberg, πίκλα αγγούρι, καπνιστή πάπρικα και aioli mayo. Για να μην αδικήσουμε όμως το μεξικάνικο που είναι από τις πιο αγαπητές κουζίνες, μπορείς να απολαύσεις είτε ένα παραδοσιακό Mexican burrito, είτε ελληνικό γύρο σε tacos.

Αν όμως ψάχνεις το διαφορετικό σε πιο αφράτο ζυμαράκι, όλες οι παραδοσιακές γεμίσεις στο σουβλάκι μπορούν να σερβιριστούν και σε bun. Το Kalipita bun είναι μια κατηγορία από μόνο του.
Ένα διαφορετικό Poke Bowl για κάθε ημέρα
Μπορείς κάθε μέρα να παραγγείλεις ένα διαφορετικό Poke bowl στο γραφείο και την επόμενη εβδομάδα να συνεχίσεις δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό, γιατί είναι τόσες πολλές οι επιλογές σου. Τα Poke bowls στην Kalipita είναι πλήρη γεύματα, με πολλά διαφορετικά υλικά και γεύσεις για όλα τα γούστα. Από Buddha bowl με κινόα και φαλάφελ ή vegan γύρο, μέχρι μεξικάνικου στυλ chicken burrito και steak fajitas ή chicken teriyaki αν έχεις όρεξη για ασιατικό. Βέβαια, το πιο κλασικό είναι και το πιο απλό, το chicken poke bowl, με φιλέτο κοτόπουλο, τοματίνια, ψητό καλαμπόκι, αβγό, καρότο, αγγούρι και άγριο ρύζι.

Δεν είναι μόνο το φαγητό στο γραφείο που αποκτά ενδιαφέρον, αλλά και η λύση σου οποτεδήποτε η παρέα θέλει σουβλάκι κι εσύ δεν είσαι τόσο into it και ψάχνεις τι θα παραγγείλεις. Στην περίπτωση της Kalipita θα κάνεις μάλλον αρκετή ώρα να παραγγείλεις, όχι επειδή δεν βρίσκεις τι να πάρεις, αλλά επειδή δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.
Γεύσεις για κάθε γούστο
Επιστρέφοντας σε πιο παραδοσιακές γεύσεις, η πανσέτα στην Kalipita είναι μεγάλη υπόθεση: Μαγειρεύεται για 24 ώρες και έπειτα περνιέται από τη σχάρα, ώστε να γίνει πραγματικό λουκούμι. Μπαίνει σε τυλιχτό ή σερβίρεται σε μερίδα, με τρία χοιρινά πανσετάκια και δύο γαρνιτούρες της επιλογής σου.

Όπως και η πανσέτα, το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί για πέντε ώρες και είναι όσο ζουμερό μπορείς να φανταστείς. Μάλιστα, το φιλέτο από στήθος κοτόπουλου είναι ένα από τα highlights του καταλόγου λόγω της γεύσης και της ποιότητάς του.
Πάντως, τόσο στα Poke bowls, όσο και στα τυλιχτά (κλασική πίτα, wrap, bun, tortilla), στις σκεπαστές αλλά και στις μερίδες, θα βρεις πολλές χορτοφαγικές επιλογές: δοκίμασε για παράδειγμα τον vegan yeeros ή τον γύρο μανιταριών σε κλασική πίτα ή falafel σε wrap.

Ο Βασιλιάς Γύρος Χοιρινός
Παρά τις τόσες επιλογές και παραλλαγές βεβαίως, το best seller σουβλάκι παραμένει το all classic: χοιρινός γύρος σε πίτα, όπου φυσικά μπορείς να προσθέσεις υλικά της επιλογής σου. Αν και δεν θα καταλάβω ποτέ εκείνους που αποφεύγουν το τζατζίκι, η γεύση του απογειώνεται και με τυροκαυτερή.