Τα καλύτερα smash burgers των νοτίων προαστίων

Βρήκαμε τα καλύτερα smash burgers των νοτίων προαστίων, εκεί που η λογική του street food συναντά την καλή πρώτη ύλη και το αποτέλεσμα «εκρήγνυται» στο στόμα σου.

Share this

Το smash burger έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα street food των τελευταίων χρόνων – και όχι άδικα. Η απλότητα της τεχνικής δεν σημαίνει καμία έκπτωση στην ποιότητα: το λεπτό, καλοψημένο μπιφτέκι καραμελώνει ιδανικά πάνω στην πλάκα, αγκαλιάζει τα κλασικά υλικά του burger (και μερικούς πιο τολμηρούς, σχεδόν ανατρεπτικούς συνδυασμούς) και καταλήγει σε μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία.

Εμείς κάναμε τη βόλτα και την απαραίτητη έρευνα στα Νότια Προάστια – μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει εντυπωσιακά την street food σκηνή της. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά κυρίως ποιοτικές, με spots που παίρνουν το smash στα σοβαρά: σωστό πάτημα, ζουμερό αποτέλεσμα, αφράτα buns και υλικά που δουλεύουν μαζί, όχι τυχαία.

Από το κλασικό cheeseburger που ξέρει να κάνει focus στα basics μέχρι πιο πλούσιες και «πειραγμένες» εκδοχές με truffle mayo, pickles που σπάνε την ένταση ή καυτερές σος που ανεβάζουν επίπεδο, ιδού οι top προορισμοί για εξαιρετικό smash στα Νότια. Ένα μικρό tour που θα σε πείσει ότι το καλύτερο burger μπορεί πράγματι να είναι… πατημένο.

Epos Burgers, Γλυφάδα

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη δει τον ροζ μικρό χώρο στη Γιαννιτσοπούλου, εκεί που η μυρωδιά του smash σε «αναγκάζει» να κάνεις μία στάση. Το ροζ χρώμα συνεχίζει και στο χάρτινο περιτύλιγμα και το περιεχόμενο του είναι Epos, όνομα και πράγμα.

Οι Θανάσης Πανουργιάς, Λέων Οικονομίδης, Γιάννης Σαπουντζής και Φιλιώ Μπούρνα γνωρίστηκαν στην Αντίπαρο. Στο αγαπημένο νησί, οι πρώτοι δύο έχουν το Bardot και οι υπόλοιποι το Epos, για το οποίο ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να το φέρουν και στη Γλυφάδα. Εδώ δεν θα χαθείς σε αμέτρητες επιλογές, αφού το smash burger βγαίνει σε δύο απλές, αλλά απογειωτικές εκδοχές.

Το classic cheeseburger με κέτσαπ, μουστάρδα, onions, house pickles που χωράει στο ένα σου χέρι. Η γεύση του σε ταξιδεύει στα old school cheeseburgers, αλλά σε πολύ καλύτερη ποιότητα.Η δεύτερη επιλογή είναι το House Special, με spicy mayo και pickle relish. Συνοδεύεις με πατάτες και δύο επιλογές σε σος (truffle mayo και sweet chili mayo). Παίρνεις και μία μπίρα και είσαι good to go.

Junk Eat, Γλυφάδα

Η Γλυφάδα μόλις απέκτησε ένα ακόμη spot για αληθινά smash burgers. Το Junk Eat, που άνοιξε πρόσφατα στη Λαμπράκη 15, μπαίνει δυναμικά στη street food σκηνή με έμφαση στη σωστή πρώτη ύλη και στις καθαρές, στοχευμένες γεύσεις.

Ανάμεσα στα highlights, το Junk Eat Cheeseburger ανεβάζει τον πήχη με διπλό 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, junk sauce και cheddar, σε μια από αυτές τις λιτές αλλά δυναμικά εκτελεσμένες συνταγές που δεν χρειάζονται πολλά για να ξεχωρίσουν. Το Grillz n’ Beef Burger έρχεται με potato bun, μπέικον και μετσοβόνε, δίνοντας μια πιο «καπνιστή» κατεύθυνση, ενώ το Chicken Bun B Burger προτείνει ένα βουτυράτο κοτόπουλο με jalapeños και caesar’s sauce για όσους προτιμούν κάτι πιο spicy.

Για τους μυημένους, το Rack Attack είναι το signature της κουζίνας: δύο black angus patties, truffle mayo, μανιτάρια και μπέικον με truffle cream – ένα γεμάτο, σχεδόν comfort-γευστικό αποτέλεσμα.

Ο χώρος κινείται σε casual urban-industrial ύφος, ιδανικός τόσο για παρεΐστικα meet-ups όσο και για after-work στάσεις. Κάθε Δευτέρα, το Monday Hangout προσθέτει ακόμη έναν λόγο να το επισκεφτείς: burgers, cocktails και DJ sets σε ένα χαλαρό βραδινό vibe.

Just Burgers, Γλυφάδα

Το Just Burgers είναι ένα όνομα, μία ιστορία στη Γλυφάδα και φήμες λένε πως αν το δοκιμάσεις μια φορά, απευθείας τα κριτήριά σου στο burger γίνονται πολύ πιο απαιτητικά και είναι δύσκολο να μην επιστρέψεις.

Το μαγαζί άνοιξε τον Μάιο του 2012 στην καρδιά της Γλυφάδας, και σύντομα κέρδισε τις καρδιές των Νοτίων (και όχι μόνο). Όραμα των ιδιοκτητών είναι να προσφέρουν homemade burgers, χρησιμοποιώντας πάντα ποιοτικές πρώτες ύλες, φρέσκα υλικά, και φρέσκα χειροποίητα μπιφτέκια που (πια) έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν τους.

Εδώ, βρίσκεις smash burger σε έξι διαφορετικές προτάσεις, με black Angus μπιφτέκι και πατατόψωμο, αν κι εγώ δεν αλλάζω εύκολα το κλασικό just smash, με potato bun. double black angus, american cheese, pickles, grilled onions, iceberg και just smash sause, το οποίο συνοδεύω με crispy τηγανιτές γλυκοπατάτες. Συστήνω ανεπιφύλακτα και το cherry blossom smash, με brie, bacon, μανιτάρια shimeji με λάδι τρούφας, ρόκα, truffle mayo και μαρμελάδα κεράσι.

Ps: τα λαχταριστά smash του Just Burgers μπορείς να τα βρεις στο Posidonio και στο Romeo.

Koutsi Katsika, Γλυφάδα - Καλλιθέα - Πειραιάς

Η «Κουτσή Κατσίκα» έχει κάνει το smash signature και γύρω του έχει χτίσει μια ολόκληρη φιλοσοφία: πρώτες ύλες με χαρακτήρα, απλές αλλά στοχευμένες συνταγές και γεύσεις που μένουν.

Το Truffle Burger ανεβάζει το παιχνίδι πιο ψηλά, με την τολμηρή αίσθηση του κατσικίσιου τυριού, τη βαθιά, αρωματική μαγιονέζα τρούφας και τα καραμελωμένα κρεμμύδια να «γράφουν» σε μια καθαρή umami συμφωνία. Στο πιο comfort κομμάτι του μενού, το Cheese Burger ακουμπά στη νοσταλγία – μόνο που εδώ η κλασική συνταγή επιστρέφει πιο ισορροπημένη, πιο σημερινή, πιο ποιοτική. Και φυσικά, το σάντουιτς με χωριάτικο panini και σιγομαγειρεμένη προβατίνα έχει ήδη γίνει σταθερή αξία.

Μέσα σε μόλις 18 μήνες λειτουργίας, το brand μετρά έξι καταστήματα σε κομβικά σημεία της Αθήνας (τρία εκ των οποίων σε Νότια και Πειραιά) και ετοιμάζει ακόμη περισσότερα. Οι δημιουργοί του, ο σεφ Ηλίας Σιτινάς και ο επιχειρηματίας Αποστόλης Χασάπης, έχουν στόχο 12-14 σημεία μέχρι το τέλος του 2026, ενώ το ενδιαφέρον για franchise στο εξωτερικό δείχνει κάτι ξεκάθαρο: το ελληνικό smash έχει διεθνές μέλλον.

*Εκτός από τα νότια spots, θα βρεις την Koutsi Katsika στο Παγκράτι, το Αιγάλεω και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δημ. Γούναρη 136, Γλυφάδα
Δοιράνης 23, Καλλιθέα
Αιτωλικού 15, Πειραιάς

Facebook|Instagram

Starlight Burgers, Γλυφάδα

Μετά την επιτυχία στο κέντρο της Αθήνας, οι 4 συνιδιοκτήτες Δημήτρης Τσάλας, Άγγελος Βάκρινος, Δημήτρης Μπίτσος και Στέλιος Σιόλας, αποφάσισαν να φέρουν την επιτυχία του Starlight και στη Γλυφάδα, σε μία περιοχή που ξέρει από καλό φαγητό. Το δυνατό vibe του μαγαζιού με μουσική, και με το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί, σχεδόν σου «φωνάζει» να μην το προσπεράσεις και να μπεις μέσα για μία δοκιμή. Αλλά το ίδιο κάνει και η μυρωδιά του κιμά, που κόβεται στο μαγαζί και δεν είναι έτοιμος από πριν

Το smash του ξεχωρίζει σίγουρα γιατί εδώ το potato bun ξεκουράζεται σε ατμό, χωρίς να προστεθεί βούτυρο. Ένα ακόμη μυστικό του Starlight είναι οι ξιδάτες πίκλες που φτιάχνονται στο μαγαζί, σε ένα μίγμα από ζάχαρη, αλάτι, ξίδι, πιπέρι, λεμόνι και μυρωδικά.

Πρέπει να δοκιμάσεις το House Burger (ειτε με διπλό είτε με τριπλό μπιφτέκι) γιατί ενώ είναι απλό, με τυρί, πίκλες και σος, έχει τα ψητά κρεμμύδια που κάνουν κρατς και είναι αυτό το έξτρα που κάνει τη διαφορά. Θα σε προέτρεπα να αναζητάς το month burger, που αλλάζει κάθε πρώτη του μήνα και είναι πάντα μία έκπληξη. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, η truffle mayo που κυριολεκτικά στάζει από το burger, είναι αυτή η υπερβολή που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν.

TGI Friday's™, Παλαιό Φάληρο - Γλυφάδα

Στα TGI Friday’s™ η λογική του smash είναι απλή: μικρές μπάλες μοσχαρίσιου κιμά πιέζονται δυνατά πάνω σε καυτή πλάκα, στους περίπου 220°C. Η άμεση επαφή με τη θερμότητα δημιουργεί την χαρακτηριστική καραμελωμένη κρούστα – εκείνη τη λεπτή, τραγανή επιφάνεια που δίνει στο burger απίστευτο άρωμα και umami. Η καρδιά του όμως μένει ζουμερή, μαλακή, σχεδόν λιώνει.

Αυτή η αντίθεση υφών είναι και το «μυστικό» πίσω από τη δημοφιλία των smash. Προσθέτεις λιωμένο cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια που φέρνουν τη σωστή γλύκα και μια πικάντικη μαγιονέζα τύπου chipotle για βάθος, κι έχεις ένα αποτέλεσμα που νιώθεις ότι σχεδιάστηκε για comfort ενήλικες. Γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο, απλό αλλά με χαρακτήρα.

Στα TGI Fridays™ το Fridays™ Smash Cheeseburger είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του trend στα Νότια: διπλό μπιφτέκι, σωστά καψαλισμένο, με τις γεύσεις να δένουν χωρίς υπερβολές. Και επειδή ένα τέτοιο burger θέλει και «παρέα», το pairing με signature cocktails (όπως τη Spicy Pineapple Margarita ή το Passion Mojito) ανεβάζει την εμπειρία σε ένα πιο fun mood.

Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
Facebook|Instagram|TikTok

The Burger Joint, Γλυφάδα - Νέα Σμύρνη

Ένα από τα πρώτα burgers της ενήλικης ζωής μου καταναλώθηκαν στο The Burger Joint. Έκτοτε δοκίμασα πολλά αλλά μετά πέρασα στην επόμενη πίστα, που ήταν το smash. Και πάλι όμως, οι πρώτοι που το έφεραν στην Ελλάδα, το 2019, ήταν τα αδέρφια Γιώργος, Φάνης και Θανάσης Παπακώστας του The Burger Joint.

Με κιμά 100% Black Angus, δικής τους εισαγωγής από Αμερική και Αυστραλία, η ποιότητα του κρέατος είναι αδιαπραγμάτευτη και το βασικό συστατικό της επιτυχίας τους. Ο σεφ Γιώργος Παπακώστας ήθελε να φέρει στην Αθήνα την πιο junk προσέγγιση που είχε ανακαλύψει στην Αμερική, χωρίς όμως να κάνει έκπτωση στην ποιότητα. Και τα κατάφερε.

Το μυστικό βρίσκεται στην τεχνική ψησίματος, έτσι ώστε να καραμελώνει η επιφάνεια, το ψωμάκι βουτυρώνεται και το smash cheeseburger γεμίζει με τυρί, πίκλα, ντομάτα, iceberg και μαγιονέζα. Μαζί με τα τσιπς πατάτας με smoked mayo είναι το πλήρες γεύμα που χρειάζεσαι. Στα καταστήματα της Γλυφάδας, της Νέας Σμύρνης και του Νέου Ψυχικού, θα βρεις 6 διαφορετικές επιλογές σε smash, αλλά και πολλά ακόμη πιάτα, όπως το brisket menu, που τρώγονται σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε αμερικάνικο diner.

Ελ. Βενιζέλου 93, Νέα Σμύρνη
Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα

Facebook|Instagram

THEDOG Street Kitchen, Νέα Σμύρνη

Η κουζίνα του THEDOG Street Kitchen είναι ανοιχτή και αυτό λέει πολλά για τη φιλοσοφία του. Οι πελάτες βλέπουν τα πάντα: πώς πατιούνται τα μπιφτέκια στην πλάκα, πώς ετοιμάζονται οι σάλτσες, πώς δουλεύει η ομάδα χωρίς τίποτα να κρύβεται. Η διαφάνεια είναι βασική αξία του χώρου, όπως και ο σεβασμός στην πρώτη ύλη. Το μενού παντρεύει την αμερικανική street κουλτούρα με ελληνικά, ποιοτικά υλικά, υπό την υπογραφή του Θανάση Πετρόπουλου – του ελληνοαμερικανού σεφ με σπουδές στη Βοστώνη, που φέρνει τις γεύσεις και τις τεχνικές της Αμερικής απευθείας στο πιάτο.

Στην καρδιά του THEDOG Street Kitchen βρίσκονται τα smash burgers. Η στιγμή που ο κιμάς ακουμπά την καυτή πλάκα και πιέζεται μέχρι να γίνει λεπτός δίσκος με τραγανή, καραμελωμένη κρούστα, είναι το μυστικό πίσω από τη γεύση τους. Αυτή η “Maillard magic” είναι που δίνει στα burgers την αληθινή τους ταυτότητα: τραγανές άκρες, ζουμερό κέντρο, έντονο άρωμα. Το Boston Burger έχει γίνει το απόλυτο best seller, ακριβώς επειδή αξιοποιεί αυτή τη τεχνική στο maximum.

Το κρέας προέρχεται αποκλειστικά από τον Drakoulis Meat, μια συνεργασία που ενισχύει και τον δεσμό με τη Νέα Σμύρνη, αφού η ιστορία της οικογένειας Δρακούλη ξεκινά από εκεί. Τα brioche buns έρχονται από τη Lydia’s, μια οικογενειακή ελληνική εταιρεία γνωστή για τα αφράτα, σταθερά brioche της. Το αποτέλεσμα; Smash burgers με ουσία, τεχνική και ξεκάθαρη ταυτότητα.

Buni.co, Γλυφάδα

Το μπεργκεράδικο της Γλυφάδας που σου σερβίρει ζουμερά smash burgers και ξέρει ότι το τηγανιτό αυγό μπορεί να χωρέσει και να απογειώσει το αποτέλεσμα. Μιλάμε για το “The Aftermath” που περιλαμβάνει την Buni.co σος, τραγανά onion rings, τσένταρ, μπέικον και ντομάτα.

Burgerilla, Βούλα

Μετακόμισε από το Παλαιό Φάληρο στη Βούλα αλλά έφερε μαζί το θρυλικό πλέον double smashed burger με τσένταρ, burgerilla σος και αφράτο potato bun. Συνόδευσε με canadian fries που περιχύνονται με truffle mayo ή baconnaise.

Epic Burger, Παλαιό Φάληρο

Το μπεργκεράδικο που θα βρεις μέσα στον Σκλαβενίτη της Λεωφ. Αμφιθέας και έχει ήδη ξεχωρίσει για τα δύο smash, το ένα με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και το άλλο με κοτόπουλο. Συνοδεύεις με σος, πατάτες, chicken strips και αναψυκτικά.

Hanky Panky, Παλαιό Φάληρο

Σε χώρο που θυμίζει κλασικό 90s diner, το Hanky Panky του Παλαιού Φαλήρου προσφέρει εφτά επιλογές σε smash burger. Ξεχωρίζει το δικλό cheeseburger, το “The Moon” με κατσικίσιο τυρί αλλά και το smash σελινόριζας με κέτσαπ παντζαριού.

ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ, Νέα Σμύρνη - Πασαλιμάνι - Φρεαττύδα

Ο βασιλιάς του μεγέθους που μετέτρεψε την κατανάλωση του burger σε challenge, φέρνει στο τραπέζι και smash επιλογές. Όλα τα burgers του καταλόγου γίνονται και smash, αρκεί να το ζητήσεις. Το Τζούσυ Λούσυ και το Δε Αμερικάνικαν αποτελούν διαχρονικές αξίες.