Epos Burgers: Η ιστορία πίσω από το smash burger που κάνει χαμό στη Γλυφάδα

Το Epos Burgers ήρθε από την Αντίπαρο για να σερβίρει ίσως το πιο νόστιμο smash burger των Νοτίων, με μια φιλοσοφία απλότητας και γεύση που μιλάει κατευθείαν στο στομάχι (και στην καρδιά). Το δοκιμάσαμε και μιλήσαμε με την ομάδα πίσω από το πολυσυζητημένο project.
- 23/05/2025
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Αν δεις μια ροζ σακούλα να περνάει από δίπλα σου στο κέντρο της Γλυφάδας, μην την αγνοήσεις. Το πιθανότερο είναι πως μόλις κάποιος ανεφοδιάστηκε από το νέο burger spot της περιοχής: το Epos Burgers. Με φόντο τα vibes της Αντιπάρου και πυρήνα το αυθεντικό smashed burger, το Epos κάνει τη street food εμπειρία όσο πιο απλή και ουσιαστική γίνεται. Δύο μόνο burgers στο μενού. Τηγανητές πατάτες. Μπύρα. Και μία ροζ ταυτότητα που λέει ήδη τη δική της ιστορία στα νότια.
Η ιδέα πίσω από το Epos γεννήθηκε κάπως αυθόρμητα, αλλά με ξεκάθαρο στόχο. Ο Θανάσης Πανουργιάς, ένας από τους εμπνευστές του μαγαζιού, φέρνει μαζί του 25 χρόνια εμπειρίας από τη Νέα Υόρκη και τη διαχρονική του λατρεία για την απλότητα του καλού burger. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι τίμιο, καθαρό, και να έχει χαρακτήρα. Όχι φασαρία, όχι περίπλοκα toppings. Απλά, νόστιμα, σωστά», λέει ο ίδιος στο NouPou.
Στο πλευρό του, ο Γιάννης Σαπουντζής, σεφ και ιδιοκτήτης του Sapou στο Παγκράτι και στην Αντίπαρο – μαζί τους και ο Λέων Οικονομίδης, με εμπειρία στον χώρο των ξενοδοχείων και έντονο ενδιαφέρον για το ποιοτικό, μελετημένο project. Η πρώτη στάση του Epos έγινε πέρσι το καλοκαίρι στην Αντίπαρο, σε ένα μικρό σημείο στην είσοδο της πλατείας. Με μερικά τραπεζάκια και πολλές ροζ σακούλες, τα burgers γίνονταν sold out καθημερινά. Φέτος, η ομάδα αποφάσισε να φέρει το ίδιο concept στη Γλυφάδα, σε ένα σημείο όπου «έλειπε» ένα τέτοιο street food.
Το Epos στη Γλυφάδα βρίσκεται στη Γιαννιτσοπούλου 3, λίγα μέτρα μακριά από το ιστορικό Queen. Το concept απλό: δύο επιλογές smash burger – το Double Smash Cheeseburger και το House Special με spicy mayo και pickle relish. Και οι δύο συνταγές βασίζονται σε ένα χειροποίητο blend 100% μοσχαρίσιου κρέατος με black angus, ενώ οι σάλτσες παρασκευάζονται in-house. Οι πατάτες κόβονται και τηγανίζονται επιτόπου, ενώ δεν υπάρχει λίστα με γλυκά ή περιττές επιλογές. Το μπιφτέκι έρχεται τραγανό στις άκρες, ζουμερό στο κέντρο, με το ψωμάκι του να κρατάει χωρίς να λασπώνει. Η spicy mayo δίνει χαρακτήρα χωρίς να καλύπτει – και το pickle relish κάνει αυτό που πρέπει, τη δουλειά του αθόρυβα αλλά ουσιαστικά.
Πίσω από το concept της απλότητας κρύβεται μια βαθύτερη φιλοσοφία. Ο Θανάσης, μιλώντας για το πώς σχεδιάστηκε το Epos, εξηγεί ότι ήθελε να φτιάξει έναν χώρο που να λειτουργεί ως «αντίδοτο» στον ψηφιακό καταιγισμό της καθημερινότητας. «Ζούμε σε μια εποχή με οθόνες παντού, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο. Ήθελα κάτι που να ξεκουράζει, όχι να φορτώνει. Μπαίνεις, βλέπεις δύο επιλογές, παραγγέλνεις, τρως. Όλα καθαρά, χωρίς περιττά μενού, χωρίς φασαρία. Αυτό είναι το burger όπως το αγαπήσαμε, ένα διάλειμμα απ’ όλα».
Το design του χώρου, οι ροζ σακούλες και το branding είναι επίσης κομμάτι της φιλοσοφίας: το Epos θέλει να ξεχωρίζει χωρίς να φωνάζει. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία που σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά αλλά και από την πρώτη ματιά. Είναι μαγαζί για τον τύπο που θέλει κάτι νόστιμο χωρίς να το ψάχνει πολύ. Όπως λέει και ο ίδιος ο Θανάσης: «Γιατί στο τέλος, αυτό που μένει είναι η γεύση».
Το Epos είναι ανοιχτό από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη 17:30–00:00 και Παρασκευή έως Κυριακή 12:30–01:30. Και όπως λένε και οι ίδιοι, μόλις το δοκιμάσεις, ξέρεις γιατί το λένε Epos. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι τα τρία από τα τέσσερα γράμματα είναι και τα αρχικά των επιθέτων των τριών ιδιοκτητών (αλλά το Epos ακούγεται καλύτερα από το Pos).