Η νέα γαστρονομική εποχή της Γλυφάδας μόλις ξεκίνησε

Το ότι ξαφνικά επιτυχημένα εστιατορικά projects και κορυφαίοι σεφ της Αθήνας κατεβαίνουν στη Γλυφάδα, είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο. Η «πρωτεύουσα» των νοτίων προαστίων μεταμορφώνεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς γαστρονομικούς προορισμούς της πόλης - κι αυτά είναι τα νέα της.
- 15/05/2025
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Αν κάτι είναι “καυτό” αυτή τη στιγμή στη Γλυφάδα, δεν είναι μόνο ο ήλιος της παραλίας της, αλλά και οι νέες κουζίνες της. Η κοσμοπολίτικη γωνιά των Νοτίων γνωρίζει μια εντυπωσιακή ανανέωση με γευστικά openings που ακροβατούν ανάμεσα στη high-end εμπειρία και το χαλαρό comfort. Από γνωστά ονόματα της αθηναϊκής σκηνής μέχρι διεθνή brands και νέα δυναμικά concepts, η Γλυφάδα δείχνει έτοιμη να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε γαστρονομικό εξερευνητή.
Ξεκινάμε με δύο γαστρονομικά νέα που δείχνουν ότι η Γλυφάδα ανεβαίνει σε άλλο επίπεδo: Το επιτυχημένο Dopios του Χριστόφορου Πέσκια και της οικογένειας Πιτσιλή βρίσκει, μετά την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, δεύτερη έδρα στα νότια. Το νέο του στέκι, στην οδό Λαοδίκης 31, θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του και φιλοδοξεί να φέρει το ίδιο φρέσκο fusion αφήγημα στον μεζέ: ελληνική γεύση που δεν φοβάται να συνομιλήσει με το εξωτικό και το αναπάντεχο. Ο Πέσκιας, με τη χαρακτηριστική του ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την παράδοση, υπόσχεται μια κουζίνα που σέβεται τη μνήμη αλλά τολμά το καινούργιο. Κι αν κρίνουμε από το πόσο αγαπήθηκε η πρώτη εκδοχή του Dopios, η Λαοδίκης ετοιμάζεται να αποκτήσει νέο στέκι για τα νότια ραντεβού μας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dopios (@dopiosathens)
Η δεύτερη σημαντική άφιξη δεν προγραμματίζεται εντός του καλοκαιριού, αλλά για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Είναι η νέα συνεργασία μεταξύ Bella Vespa και Pere Ubu, για την οποία γράψαμε αναλυτικά πρόσφατα. Δύο από τις πιο καταξιωμένες ομάδες της νότιας εστίασης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα νέο γαστρομπαρ στην καρδιά της Γλυφάδας, στην οδό Κύπρου, στον χώρο όπου αυτές τις μέρες ολοκληρώνει τον κύκλο του το Seaspice. Η σκυτάλη παραδίδεται σε μια ομάδα που από νωρίς δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, καθώς η κουζίνα του project φέρει την υπογραφή δύο ιδιαίτερα δυναμικών σεφ: του Θάνου Φέσκου, με θητεία στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Delta στο ΚΠΙΣΝ, και του Δημήτρη Χατζηδημητρίου, που έχει καθορίσει τη μαγειρική ταυτότητα του Bella Vespa.


Παράλληλα, η ομάδα του Nuera έχει πλέον στα χέρια της τον πρώην χώρο του Mr. Fox και φλερτάρει με την ιδέα να τον μετατρέψει σε εστιατόριο, ενώ ο Παύλος Κυριάκης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σκέφτεται να φέρει στα νότια το γευστικό concept των «12 Πιάτων», που ξεκίνησε πρόσφατα από το Κουκάκι. Τέλος, η Άνω Γλυφάδα θα υποδεχτεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι ένα project με τη σφραγίδα του Νίκου Ρούσσου (Funky Gourmet) και την υπογραφή των αδερφών Σόβολου (των γνωστών φούρνων με καταστήματα σε Γλυφάδα και Καλλιθέα).
Όμως και η διεθνής γαστρονομία έχει βάλει πλέον σοβαρά πλώρη για τη Γλυφάδα: Η άφιξη του Em Sherif στο ισόγειο του Dusit Hotel, ένα όνομα με διακρίσεις και βαρύτητα στη διεθνή σκηνή, το επιβεβαιώνει. Η κουζίνα του, με έμπνευση από τον Λίβανο αλλά σαφή new age ταυτότητα, φέρει την υπογραφή της Yasmina Hayek, που θεωρείται ήδη μια από τις πιο επιδραστικές γαστρονομικά γυναικείες παρουσίες της Μέσης Ανατολής. Το opening αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και συνοδεύεται από τις περγαμηνές της 7 Management (Bagatelle, Lucia’s), προϊδεάζοντάς μας για μία εμπειρία υψηλών προδιαγραφών.
Ανηφορίζοντας από την παραλία την οδό Δούσμανη, βρίσκουμε στο νούμερο 8 τη Routina. Είναι το προσωπικό comfort corner του Δημήτρη Μακρυνιώτη, ένα ζαχαροπλαστείο που είναι κάτι παραπάνω από ζαχαροπλαστείο. Σχεδιασμένο με μίνιμαλ αισθητική και φτιαγμένο για να χωράει κάθε στιγμή της ημέρας, σερβίρει (και δίνει σε πακέτο) γλυκά που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τις σύγχρονες τεχνικές (το τιραμισού, το βάσκικο cheesecake και το ανανεωμένο κοκ ξεχωρίζουν), αλλά και αλμυρές προτάσεις όπως Pinsa Diavola και smashed burger. Ο ίδιος ο σεφ, χαμογελαστός και προσγειωμένος, βρίσκεται καθημερινά εκεί, στην κουζίνα αλλά και στην υποδοχή του κόσμου, που ήδη συρρέει για να πάρει μια πρώτη γεύση.

Το αφήσαμε χαμηλά, αλλά θα επανέλθουμε με περισσότερα νέα και είμαστε σίγουροι ότι θα το συζητάμε για καιρό: Άνοιξε πριν από λίγες μόνο μέρες και κάνει ήδη χαμό το Epos Burgers (Γιαννιτσοπούλου 3), μεταφέροντας στην Αθήνα τον αέρα της Αντιπάρου και το πνεύμα του ποιοτικού street food. Με ροζ σακούλες που έχουν ήδη γίνει statement στους δρόμους της Γλυφάδας, το Epos λειτουργεί σαν φόρος τιμής στο αυθεντικό smashed burger: απλό μεν, αλλά φτιαγμένο με χειρουργική ακρίβεια. Στο μενού δύο μόνο επιλογές, το double smashed cheeseburger και το house special, φτιαγμένα με δικό τους blend black angus, κλεισμένα στο καλύτερο ίσως ψωμάκι που δοκιμάσαμε τελευταία και με συνοδεία πατάτες-ποίημα. Πίσω από το project βρίσκονται o Θανάσης Πανουργιάς και ο σεφ Γιάννης Σαπουντζής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Epos Burgers (@eposburgers)
Και καθώς το Epos γράφει ήδη τη δική του ιστορία, η κάθοδος του Starlight προμηνύεται εξίσου δυναμική. Με φανατικούς από τη θητεία του στο κέντρο της Αθήνας, το Starlight φημίζεται για τα burgers του που ισορροπούν ανάμεσα στο comfort και το ουσιαστικό. Χωρίς περιττές “φιοριτούρες”, αλλά με γεύσεις μετρημένες και χαρακτήρα, η ομάδα του – Άγγελος Βακρινός, Δημήτρης Τσάλας, Δημήτρης Μπίτσος και Στέλιος Σιόλας – ετοιμάζεται να δώσει νέα πνοή στον χώρο του πρώην Babe (Αρτέμιδος 9), δίπλα στο Oven. Ανοίγει σύντομα και οι burger lovers το περιμένουμε ήδη.
Κάπως έτσι, η Γλυφάδα αφήνει πίσω της την εποχή του «φαγητού με θέα» και χτίζει με συνέπεια έναν νέο, δυναμικό γευστικό χάρτη. Εσύ απλώς φρόντισε να τον εξερευνήσεις και εμείς θα είμαστε εδώ για να σε ενημερώνουμε.