Βγαίνουμε για φαγητό σε μαγαζιά με κήπο στην Αθήνα

The Summer Times

Μέσα στην πολύβουη Αθήνα, δροσεροί κήποι εστιατορίων και ταβέρνες με δροσερές αυλές αποτελούν μικρές οάσεις απόλαυσης.

Share this

Ένας από τους λόγους που αγαπάμε τα καλοκαίρια είναι τα μαγαζιά με κήπο. Εκεί που μόλις μπαίνουμε ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Αθήνα και αισθανόμαστε λίγο πιο κοντά στις διακοπές.

Ευτυχώς, από τα νότια μέχρι τα βόρεια προάστια, η Αττική είναι γεμάτη καταπράσινους κήπους όπου μπορούμε να απολαύσουμε ό,τι φαγητό τραβά η ψυχή μας: Από παϊδάκια και γάμπαρη μέχρι ασιατικές γεύσεις και πιάτα με αστέρια Μισελέν.

Καραβίτης, Παγκράτι

Κουβαλώντας σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας, ο Καραβίτης συγκαταλέγεται σε ένα από τα θρυλικά μαγαζιά της Αθήνας. Εκείνα, που όποτε και να τα επισκεφθείτε, θα αισθανθείτε την ίδια οικεία ατμόσφαιρα, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στα τραπέζια που κάποτε καθόταν ο Χατζηδάκις, εξακολουθεί να περνά όλη η Αθήνα. Τις ζεστές ημέρες, η αυλή του Καραβίτη θυμίζει κάτι από χωριό. Οι πιατέλες με τα παϊδάκια πηγαινοέρχονται, οι κομμένες στο χέρι πατάτες καταφτάνουν χρυσαφένιες, τα τηγανητά κολοκυθάκια τρώγονται σαν τσιπς και βουτάνε στο σκορδάτο τζατζίκι, ενώ η μπύρα τα συνοδεύει δροσερή. 

Το Κουτούκι, Χαλάνδρι

Ένα ακόμη μαγαζί που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από άλλη δεκαετία είναι Το Κουτούκι. Χωμένη σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου, η ταβέρνα θα μπορούσε να είναι ένα σπίτι που ανοίγει την αυλή και μαγειρεύει για τους καλεσμένους του. Η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι ακριβώς αυτή. Το Κουτούκι σερβίρει αφράτους κεφτέδες τηγανητούς, μελιτζάνα γεμιστή με κεφαλοτύρι και νόστιμους ντολμάδες.

Su Casa, Γλυφάδα

Το σπίτι μακριά από το σπίτι θα μπορούσε άνετα να είναι το Su Casa στη Γλυφάδα. To άλλοτε ακατοίκητο σπίτι, εδώ και χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε έναν casual chic προορισμό για όλη την ημέρα. Στον καταπράσινο κήπο του θα απολαύσετε το δείπνο σας και δροσερά ποτά και κοκτέιλ.
Το μενού συμπεριλαμβάνει όλα όσα επιθυμείτε για ένα τέλειο βράδυ: Ξεκινήστε με μία δροσερή καπρέζε και ένα vegan ριζότο για τη μέση προκειμένου να σας ανοίξει η όρεξη. Η ταλιάτα ψήνεται άψογα, ενώ το ψαρονέφρι έχει μια σπιρτόζικη σάλτσα πιπεριού.
Εάν πάλι προτιμάτε το σούσι και τα ωμά, το Su Casa έχει φροντίσει. Στο μενού του διαθέτει επιλογές σούσι και ωμά σε απίθανους συνδυασμούς.
Ό,τι και να επιλέξετε, μην παραλείψετε το φρεσκοψημένο ψωμάκι τους για αρχή!

Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος

Σε μια μονοκατοικία στην οδό Αγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο δήμο, το Ρεμούτσικο αποτελεί κλασικό στέκι και όχι μόνο των κατοίκων των πέριξ περιοχών. Όσοι δεν το ήξεραν, το λαχτάρισαν μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που ποστάρει στα social media. Πρόκειται για ένα μαγαζί που η εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: δηλαδή κάθε πιάτο ξεχειλίζει νοστιμιά. Τώρα το καλοκαίρι, οι θαμώνες χαίρονται την αυλή του και τα ζουμερά κρεατικά του. Το κοντοσούβλι και τα γεμιστό μπιφτέκι του συστήνονται ανεπιφύλακτα.

Το Βραστό, Χαλάνδρι

Στη δροσερή αυλή του Βραστού στο Χαλάνδρι, οι ημέρες του καυτού καλοκαιριού γίνονται πιο όμορφες. Γιατί τι θέλει κανείς τα μεσημέρια της Κυριακής; Μια μικρή πράσινη όαση και πεντανόστιμο φαγητό. Στο Βραστό διαθέτουν και τα δύο, άλλωστε τα πιάτα του φημίζονται σε όλο το λεκανοπέδιο. Τα πιάτα ημέρας του είναι το σήμα κατατεθέν του και αλλάζουν καθημερινά. Ακόμη και το καλοκαίρι θα βρείτε πιάτα όπως κοτόσουπα, ενώ ο κρασάτος κόκορας και το μοσχαράκι λιώνουν στο στόμα.

Κούβελος, Κουκάκι

Μια αυλή με χαλικάκι και μουριές «κρύβει» ο Κούβελος στο Κουκάκι. Το εστιατόριο μετρά πάνω από έναν αιώνα ιστορίας και μέχρι σήμερα ανάβει τις κουζίνες του μεγαλώνοντας γενιές Αθηναίων, αλλά και επισκεπτών της πόλης. Ο Κούβελος τιμά τους μικρούς παραγωγούς και έτσι καθετί που έρχεται στο πιάτο σας έχει επιλεχθεί με προσοχή. Στην αυλή του θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας γνώριμα πιάτα με μια πιο φρέσκια ματιά.

Άμα Λάχει (στης Νεφέλης), Εξάρχεια

Σε αυτή την αυλή ενός παλιού σχολείου, εδώ και χρόνια φωλιάζει το Άμα Λάχει (στης Νεφέλης). Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά στέκια του κέντρου της Αθήνας, όπου όποιος βρίσκεται στην πόλη ξέρει ότι θα φάει καλά. Τα τραπέζια της καταπράσινης αυλής γεμίζουν με ντόπιους αλλά και ταξιδιώτες. Στο μενού θα βρείτε από σκιουφιχτά Κρήτης μέχρι μπριζολάκια χοιρινά με ρούμι, ενώ ευφάνταστοι είναι και οι συνδυασμοί στα πιάτα ημέρας.  

Το Λούβρον, Παγκράτι

Ανεβαίνοντας προς το Παγκράτι από την Ερατοσθένους, στα δεξιά σας, θα συναντήσετε τη μικρή αυλή του Λούβρου. Το σύγχρονο αυτό καφενείο προσφέρει μεζέδες σε πιο σύγχρονη εκδοχή για να συνοδεύσετε την μπύρα και το τσίπουρό σας. Στο μενού του θα συναντήσετε ντολμαδάκια με σάλτσα γιαουρτιού, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα δυόσμου, λουκάνικο ξυδάτο με πικάντικη πολίτικη σαλάτα και ρεβύθια λεμονάτα με σαλάμι Λευκάδος και καπνιστή πέστροφα, μεταξύ άλλων.

Τα Κανάρια, Μοσχάτο

Τα φημισμένα Κανάρια ανοίγουν την αυλή του σπιτιού τους: η πρασινάδα και το μωσαϊκό συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ωστόσο, στα Κανάρια δεν θα πάτε για την όμορφη αυλή τους αλλά για το φαΐ τους. Για εκείνα τα φρεσκότατα ψάρια, τη γάμπαρη που όσες και να σας φέρουν δεν θα τους αντισταθείτε, αλλά και την τοματοσαλάτα με τη σάλτσα ντομάτας από πάνω. Τι άλλο να θέλει κανείς;

Λεύκες, Γαλάτσι

Μπαίνοντας στην καταπράσινη αυλή των Λευκών στο Γαλάτσι ξεχνάτε ότι βρίσκεστε μια ανάσα μακριά από μια πολύβουη λεωφόρο. Οι δύο πανύψηλες λεύκες στο κέντρο της αυλής μοιάζουν να αγκαλιάζουν τα πάντα γύρω τους. Στο μενού θα βρείτε κλασικές και αγαπημένες γεύσεις, φτιαγμένες με ποιοτικά υλικά και μεράκι. Ξεκινήστε με μουσακοκεφτέδες και πικάντικα ρεβύθια, ρωτήστε για την πίτα ημέρας και απολαύστε παπαρδέλες με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι στη λαδόκολλα. Υπάρχουν πιάτα όπως κοντοσούβλι κοτόπουλο, αρνί κότσι και χτένι Black Angus Αυστραλίας που είναι για πάνω από δύο άτομα και άνετα μπαίνουν στη μέση.

Πρεμιέρα, Καλλιθέα

Ένα από τα καλύτερα ρωσικά εστιατόρια της Αθήνας, αν όχι το κορυφαίο, η Πρεμιέρα, στεγάζεται σε μια μονοκατοικία επί της Δοϊράνης στην Καλλιθέα, μια ανάμεσα από τη λεωφόρο Συγγρού. Στον κρυμμένο κήπο της τα τραπέζια στρώνονται με λευκά τραπεζομάντηλα και φροντισμένα σερβίτσια. Ο κατάλογος αποκαλύπτει αυθεντικό ρωσικό φαγητό, οπότε ετοιμαστείτε για κορυφαία σπιτική ρώσικη σαλάτα, ρολάκια μελιτζάνας με πικάντικη πάστα καρυδιού και ρόδι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά τους, τα πελμένι, που σερβίρονται με διάφορες γεμίσεις και καλοψημένο σασλίκ – κοτόπουλο ή χοιρινό. 

WooWoo, Κολωνάκι

Eκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το Nikkei, στις παρυφές του Λυκαβηττού, πλέον φωλιάζει το WooWoo Garden, χαρίζοντας μια εξωτική διάθεση στο Κολωνάκι. Στον κήπο του θα απολαύσετε ασιατικά πιάτα από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Οι γεύσεις είναι ζωντανές, όπως άλλωστε και η ψυχή του WooWoo. Το φαγητό συμπληρώνουν τα signature cocktails που σχεδιάστηκαν προκειμένου να συνοδεύουν κάθε πιάτο.

Monzù, Κηφισιά

Σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα με πράσινο κήπο, η ελληνική δημιουργικότητα μπλέκει με την ιταλική κουζίνα. Ο σεφ Γιάννης Λιόκας εμπνέεται από την ελληνική και ιταλική παράδοση, δημιουργώντας άκρως γευστικά πιάτα. Το καλοκαιρινό μενού είναι αυτό που επιθυμείτε τα ζεστά βράδια στην πόλη. Καρπάτσιο μαγιάτικο, καλαμάρι με χόρτα εποχής και λεμονάτη σάλτσα βουτύρου, αχνιστός μπακαλιάρος αλλά και γλώσσα με σάλτσα salmoriglio. Από το μενού δεν λείπουν οι κοπές που λιώνουν στο στόμα. 

Zohos, Πλάκα

Στην πάντα ατμοσφαιρική Πλάκα, το εστιατόριο Zohos προσφέρει μια ακόμη ρομαντική πινελιά. Μπαίνοντας στην υπέροχη αστική αυλή του Electra Palace, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά θα σας γαργαλίσουν τη μύτη. Κάθε λεπτομέρεια προσεγμένη από τα κεραμικά σκεύη μέχρι τα γλαστράκια. Αυτή η προσοχή στο καθετί αντικατοπτρίζεται και στο μενού, που έχει τη λογική του sharing. Σαν ένα κυριακάτικο τραπέζι όπου υπάρχει μια γευστική έκπληξη. Οι γεύσεις οικείες, εμπνευσμένες από την παράδοση και την εποχή, γι’ αυτό άλλωστε και το μενού αλλάζει συνεχώς.

Natu, Κηφισιά

Σε ένα παραδεισένιο σκηνικό, όπου τα τραπέζια σκεπάζουν σκιές από κυπαρίσσια, ελιές και πεύκα, το Natu έχει δημιουργήσει έναν μοναδικό κόσμο εμπνευσμένο από τη λέξη Natura. Στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σε ένα μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έχει δημιουργήσει πιάτα με γεύσεις της Μεσογείου. Στο μενού θα βρείτε προτάσεις που ανταποκρίνονται σε κάθε γεύση, είτε είστε λάτρεις των ζυμαρικών, είτε του κρέατος ή του ψαριού.

Alio, Χαλάνδρι

To Alio είναι από εκείνα τα μαγαζιά «σταθερές». Όταν δεν έχετε διάθεση για πειραματισμούς νέων προορισμών, στρέφεστε σε εκείνα τα αγαπημένα που δεν απογοητεύουν ποτέ με τις γεύσεις τους. Το καλοκαίρι, η όαση του Alio – η μεγάλη αυλή μιας ανακαινισμένης μονοκατοικίας – περιμένει να σας υποδεχθεί. Ανοίξτε την όρεξη με bastoncini –μην τα φάτε όλα(!), caprese και carpaccio di manzo που μοιάζει με χρωματιστό κήπο. Κάθε pasta είναι ασυναγώνιστη – το ραβιόλι cacio pepe bolognese και οι ταλιατέλες με το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι Black Angus ενθουσιάζουν – ενώ η πίτσα ψήνεται στον ξυλόφουρνο και είναι επίσης από τα must. 

Aleria, Μεταξουργείο

Ο κήπος του Aleria είναι ένα ησυχαστήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου ξετυλίγεται μια γαστρονομική εμπειρία. Το βασικό μενού διαθέτει δύο επιλογές, Earth & Sea και Garden & Nature, ένώ υπάρχει μενού για pescatarian και για vegan. Κάθε στάδιο δημιουργείται βάσει της παράδοσης, της εποχικότητας και των αναμνήσεων του σεφ Γκίκα Ξενάκη, ο οποίος καλεί σε ένα ταξίδι με βαθιά νοστιμιά.

Βalthazar, Αμπελόκηποι

Ένας από τους κήπους που περίμεναν πώς και πώς οι Αθηναίοι να ανοίξει είναι αυτός του Βalthazar. Το σπίτι της ηθοποιού Κυβέλης έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα καλοκαιρινά στέκια της πόλης και όχι άδικα, μιας και πίσω από το μενού βρίσκεται ο Χριστόφορος Πέσκιας. Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μενού καθώς μπορείτε να βρείτε από tacos με ταρτάρ τόνο, μοσχαρίσιο καρπάτσιο με αρσενικό Νάξου, τραγανή κάπαρη και πέρλες τρούφας, κολοκυθοανθούς με κρέμα λεμόνι και vegan γιαούρτι μέχρι τα φημισμένα κεφτεδάκια, σιγομαγειρεμένο αρνάκι, παϊδάκια, ντολμαδάκια, σάλτσα με αριάνι και αρωματικά, ακόμη και wagyu striploin. Υπάρχει, δε, ξεχωριστός κατάλογος με σούσι.

Bella Vespa, Γλυφάδα

Η ιστορία του Bella Vespa στη Γλυφάδα μετρά 10 χρόνια, οπότε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της Γλυφάδας. Η ολάνθιστη αυλή του το καλοκαίρι μοιάζει με όαση γαλήνης και ομορφιάς που πραγματικά θα σας κάνει να χαλαρώσετε μονομιάς. Ωστόσο, ο λόγος που κάνει το Bella Vespa προορισμό είναι το φαγητό του που παντρεύει την ιταλική παράδοση με σύγχρονη δημιουργικότητα, χωρίς όμως να χάνουν τον comfort χαρακτήρα τους. Τι πιο comfort λοιπόν από μία μπολονέζ, που δεν θα σταματάτε να σκέφτεστε. Φτιάχνεται με strozzapreti, τα περίφημα ζυμαρικά της Emilia Romagna, και μοσχαρίσιο ραγού. Στο μενού θα βρείτε πίτσες και πιάτα με κρέας και ψάρι. Πολύ καλοκαιρινή και ελαφριά επιλογή, το φιλέτο σολομού με κρούστα βοτάνων, σοταρισμένα χόρτα και βελουτέ από λευκό κολοκύθι.

abraOvata, Βουλιαγμένη

Βράχοι ορθώνονται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, ενώ η γαλήνια Λίμνη της Βουλιαγμένης αντανακλά την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης. Σε αυτό το σκηνικό, όπου η γη, το νερό και η σιωπή συνθέτουν μια σχεδόν μυστηριακή ισορροπία, στέκει το abraOvata. Το εστιατόριο έχει αναλάβει ο σεφ John Skotidas, ενώνοντας τη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική. Το μενού, χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες -Land, Sea και Farm- ξεδιπλώνει μια γαστρονομική αφήγηση που συνδυάζει την ελληνική εποχικότητα με τεχνικές από τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Κάθε πιάτο αποδεικνεύει ότι η ουσία βρίσκεται στη λεπτομέρεια.

Σπονδή, Παγκράτι

Η Σπονδή αφηγείται εδώ και χρόνια μια εμπειρία τελετουργίας με πιάτα σύγχρονης γαλλικής γαστρονομίας που ξεχωρίζουν για την τεχνική, την ισορροπία και την αισθητική τους αρτιότητα. Το μενού κινείται μεταξύ à la carte επιλογών και μιας εμπειρίας γευσιγνωσίας μέσα από το Discovery tasting menu. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η εποχικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν διαχρονικά αγαπημένα. Κάθε πιάτο είναι μια εμπειρία, σχεδιασμένη να διεγείρει όλες τις αισθήσεις.

Soil, Παγκράτι

Ο «μυστικός» κήπος του Soil στο διώροφο νεοκλασικό του 1925 ανοίγει όταν ο καιρός ζεσταίνει, φιλοξενώντας όσους επιθυμούν να βυθιστούν σε μια θάλασσα γεύσεων. Σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα μικρό μπουκετάκι, ένα μικρό καλωσόρισμα, μια αρχή για τη γαστρονομική εμπειρία. Το μενού αποτελείται από 14 στάδια και συμπληρώνεται από ακόμη δύο που είναι προαιρετικά. Κάθε πιάτο είναι ένα μικρό έργο Τέχνης. Μπορεί να σας σας φανούν «μικρά», ωστόσο, η νοστιμιά τους πραγματικά δεν μπορεί να περιγραφεί. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δοκιμάστε και τα προαιρετικά στάδια που είναι αστακός, ο οποίος έρχεται σε τρεις μορφές και το wagyu.