Πού θα φας πραγματικά καλή πίτσα στη Νέα Σμύρνη

Ναπολιτάνικου στιλ ή με αφράτη ζύμη; Ό,τι κι αν προτιμάς θα το βρεις στη Νέα Σμύρνη και στα παρακάτω μαγαζιά που φτιάχνουν την πίτσα ακριβώς όπως θα την ήθελες.

Share this

Από την πολυσύχναστη πλατεία, μέχρι κρυμμένα στα διάφορα στενάκια, τα spots για κάθε είδους έξοδο στη Νέα Σμύρνη καλύπτουν πραγματικά όλα τα γούστα. Σε αυτή τη λίστα ωστόσο, επικεντρωνόμαστε στη λατρεμένη σε όλους μας πίτσα και παρουσιάζουμε δοκιμασμένες επιλογές που κέρδισαν τις καρδιές μας.

Dei Fratelli

Την πίτσα του Dei Fratelli θα τη σκέφτεσαι για πολύ καιρό αφότου τη δοκιμάσεις για πρώτη ή για πολλοστή φορά. Το ιταλικό εστιατόριο με τις νεοϋορκέζικες επιρροές φημίζεται για τη ζύμη του, που είτε πιο αφράτη είτε με λεπτή ζύμη (υπάρχουν και οι δύο επιλογές στο μενού) είναι πετυχημένη, αλλά και για το κρατσανιστό στεφάνι, που δίνει το ιδανικό κλείσιμο για κάθε κομμάτι. Στον κατάλογο θα βρεις πολλές διαφορετικές γεύσεις, αλλά άφησέ μας να σου προτείνουμε την Vienesse με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φρέσκο βασιλικό, pepperoni Calabrese, μανιτάρια Portobello και mozzarella di bufala με υπέροχη λεπτή ζύμη. Αν είσαι του πιο αφράτου, τότε θα σου λέγαμε να επιλέξεις την Genovese με σάλτα φρέσκιας ντομάτας, pesto βασιλικού, salami Milano, τοματίνια confi, mozzarella και mozzarella di bufala.

Vissente

Η πίτσα του Vissente μπορεί να μην ψήνεται σε ξυλόφουρνο, καταφέρνει όμως να κάνει αυτή τη θαυμάσια καψαλισμένη κρούστα στο πληθωρικό στεφάνι της. Το ζυμάρι ωριμάζει για 48 ώρες πριν ανοιχτεί, ενώ ψήνεται για λίγα μόνο λεπτά στον καυτό φούρνο. Η φιλοσοφία του εστιατορίου σε ό,τι αφορά την πίτσα είναι “λίγα και καλά υλικά”. Ξέχνα λοιπόν τις σπέσιαλ εκδοχές της και ετοιμάσου για λίγες και καλές προτάσεις, όλες με ένα ενδιαφέρον twist (για παράδειγμα στη Μαργαρίτα βάζουν τυρί stracciatella di bufala, που δίνει μια πιο γλυκιά γεύση). Εμείς ξεχωρίσαμε την Cipolla Caramellata, με σάλτσα ντομάτας, mozzarella, καραμελωμένο κρεμμύδι & πικάντικο σαλάμι calabrese, αλλά στον κατάλογο θα βρεις κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως η Pistachio mortadella με πέστο βασιλικού και φυστίκι, ή η Zucca με σάλτσα κολοκύθας, τραγανή πανσέτα, gorgonzola & σχοινόπρασο.

Extra tip: Το ζυμάρι τους είναι γενικώς από τα πολύ δυνατά της σημεία, αφού είναι πολύ νόστιμο, με ωραία υφή και καλοψημένο. Μοιάζει σε όψη και ύφος με αυτή της ναπολιτάνικης πίτσας, αλλά “κρατάει” λίγο παραπάνω – κάτι που το κάνει ιδανικό και για delivery, αφού συνήθως τα πολύ μαλακά ναπολιτάνικα ζυμάρια πανιάζουν κατά τη μεταφορά.

Fred

Το Fred είναι το all day στέκι που μετράει μόλις λίγους μήνες παρουσίας στη Νέα Σμύρνη και ήδη μας έχει κερδίσει με το μίνιμαλ ύφος, το μοναδικό menu που δεν χορταίνουμε, αλλά και τα εξαιρετικά cocktails του. Ένα από τα highlights του καταλόγου, παρόλο που αυτός περιλαμβάνει πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες επιλογές, είναι η pinsa, με τη λεπτή ζύμη και το ξεροψημένο ζυμάρι να σε κερδίζει από την πρώτη δοκιμή. Η pinsa Caprese με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια mozzarella και πέστο βασιλικού αποτελεί must, ενώ η πιο πληθωρική pinsa με τον σολομό, τη λευκή σάλτσα, την κάπαρη και την πίκλα κρεμμυδιού αποτελεί μια εξίσου δυνατή επιλογή.

Κάρολος

Ο Κάρολος είναι το χαλαρό και ατμοσφαιρικό μέρος που μπήκε στη ζωή μας για να ομορφύνει τις εξόδους με την παρέα. Με vintage αισθητική, ο εσωτερικός του χώρος σε εντυπωσιάζει αμέσως και σου μεταδίδει αυτό το coziness που χρειάζεσαι για να απολαύσεις όσα θα ακολουθήσουν, ενώ η αυλή του είναι τέλεια για τα καλοκαιρινά βράδια.

Η συνέχεια λοιπόν γράφεται με την μεγάλη και ενημερωμένη wine list, που αν και περιλαμβάνει σταθερά περί τις 50 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, φροντίζει να ανανεώνεται συχνά. Όμως εδώ θα μιλήσουμε για την pinsa, που είναι σίγουρα ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές του μενού. Θα τη βρεις σε επτά διαφορετικές εκδοχές, που φτιάχνονται με ζυμάρι ωρίμανσης, και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο. Σίγουρα αξίζει να τις δοκιμάσεις όλες, ωστόσο αν θέλεις οπωσδήποτε μία πρόταση, αυτή είναι η pinsa με τρούφα, που θα σε κερδίσει και με το φίνο άρωμά της.

La Ricotta

Το La Ricotta στη Νέα Σμύρνη μας συστήθηκε τον Απρίλιο του 2022 με την υπογραφή του Μάρκο Τζεναμπόνι (που μάθαμε από το Bella Napoli στον Νέο Κόσμο) και είναι αυτό που λέμε αυθεντική ιταλική τρατορία. «Ο κόσμος που μας επισκέπτεται διαπιστώνει γρήγορα πως δεν κάνουμε ελληνο-ιταλικό στυλ κουζίνας, αλλά καθαρά ιταλικό», είχε εξηγήσει τότε στο NouPou ο Τζεναμπόνι. Στο La Ricotta θα δοκιμάσεις επιλογές από έναν λιτό αλλά προσεγμένο κατάλογο, με ναπολιτάνικη πίτσα που δεν θα είναι ποτέ φορτωμένη με πολλά υλικά -για να μπορείς να αισθάνεσαι όλες τις γεύσεις. Μεγάλο ατού ότι ψήνεται σε ξυλόφουρνο, ενώ το ζυμάρι ωριμάζει για 24 ώρες. Όταν φτάνει μπροστά σου είναι ελαφρώς καψαλισμένο στις άκρες, αλλά μαλακό κι ανάλαφρο, ιδανικό για να διπλώνεται στη μέση και να τρώγεται αναφωνώντας “Mama mia!”.

Vincenzo

Λεπτό ζυμάρι, με πολύ τραγανό στεφάνι και πλούσια στρώση τυριού: Η Μαργαρίτα του Vincenzo είναι comfort, θυμίζει την πίτσα που έτρωγες και αγαπούσες από μικρός και, αν δεν μπεις στη διαδικασία να τη συγκρίνεις με τις new age ναπολιτάνικες πίτσες με το ανάλαφρο κυψελωτό cornicione, είναι σίγουρο πως θα την απολαύσεις. Εκτός από τη Μαργαρίτα, στο μενού θα βρεις περίπου 20 διαφορετικές γεύσεις. Αν πάλι θέλεις κάτι vegan, νηστίσιμο ή απλώς πιο ελαφρύ, μη διστάσεις να παραγγείλεις τη focaccia Aperta (ψημένα ντοματίνια, ελιές, κρεμμύδι, ρίγανη και βασιλικός πάνω σε ζύμη πίτσας): Παρόλο που δεν έχει τυρί, δεν υστερεί καθόλου σε γεύση.