Τα 10 στέκια των νοτίων προαστίων όπου τρως αξέχαστα burgers

Δεν αρκούν 10 χρόνια για να μάθεις τη νότια πλευρά της πόλης

Κανείς δεν αντιστέκεται σε ένα ζουμερό burger γι' αυτό και συγκεντρώσαμε σε μία λίστα τα νότια μέρη που το τιμούν με το παραπάνω. Bonus οι προτάσεις μας για το τι να δοκιμάσεις σε καθένα από αυτά.

Share this

Υπάρχουν μαγαζιά που παίρνουν την υπόθεση burger αρκετά σοβαρά. Αυτό σημαίνει εκλεκτό κρέας, φρέσκα λαχανικά, χειροποίητες σος και αφράτα ψωμάκια. Σημαίνει όμως και δημιουργικότητα στους γευστικούς συνδυασμούς και τις διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις του κοινού, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε μία τρομερή ποικιλία εκεί έξω. Αυτά είναι τα δέκα μαγαζιά – πρεσβευτές του αγαπημένου μας street food στα νότια προάστια.

Just Burgers

Σπιτικές φρέσκιες πατάτες, ολόφρεσκα μπιφτέκια, φρεσκοψημένο ψωμάκι kingsize, homemade onion rings, ποιοτικά αλλαντικά και τυριά αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας του Just Burgers. Το δημοφιλές πλέον στέκι, μετράει από το 2012 και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Άλλωστε και το ίδιο είναι αποτέλεσμα της εμμονής που είχαν τρείς άνθρωποι με το ποιοτικό φαγητό, το οποίο δημιουργεί τελικά μία όμορφη ανάμνηση.
Με ευφάνταστες ονομασίες που σε προϊδεάζουν θετικά για ό,τι πρόκειται να δοκιμάσεις, το μενού του Just Burgers υπόσχεται να ικανοποιήσει τους πάντες. Εκτός από τα λαχταριστά burgers με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, παστράμι και κοτόπουλο τα οποία υπάρχουν μόνιμα στο μενού, το κατάστημα παρουσιάζει κάθε μήνα και ένα νέο, ολοκαίνουργιο burger. Παρόλα αυτά, αν θα έπρεπε να σου προτείνουμε τι να δοκιμάσεις, θα ήταν αναμφίβολα το κλασικό Corleone με μπιφτέκι, φρέσκια mozzarella, spicy bacon, σάλτσα ντομάτας με ψιλοκομμένο chorizo, παρμεζάνα, ρίγανη και Tabasco chipotle, γιατί οι παλιές αγάπες δύσκολα περνούν.

Pere Ubu

Ένα από τα πιο εμβληματικά μαγαζιά των νοτίων προαστίων, καθώς βρίσκεται στη Γλυφάδα από το 2005. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ βράδυ, το Pere Ubu είναι ένα all day που τα προσφέρει όλα. Τις πρωινές ώρες μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το πρωινό σου, το μεσημέρι να δοκιμάσεις ένα από τα πιάτα του μενού, το απόγευμα να πας για after-work drinks, ενώ προς το βράδυ μπορείς να καθίσεις για casual γεύμα και αργότερα για cocktails ή ποτό.
Είτε θέλεις να καθίσεις στο μπαρ και να συνδυάσεις το ποτό σου με μικρά bites, είτε να απολαύσεις ένα ήρεμο δείπνο στο τραπέζι, το Pere Ubu συνδυάζει αρμονικά και τις δύο προτάσεις. Μάλιστα, τα burgers αποτελούν μία δυναμική πρόταση στον κατάλογο και οι φανατικοί του είδους βρίσκουν τέσσερις εξαιρετικές επιλογές με black angus. Για τους λάτρεις του smashed, που αποτελεί και τάση της εποχής, υπάρχει ένα burger με δύο μοσχαρίσια patties, με τυρί ταλέτζιο, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα και σος. Απλά λαχταριστό. Όποιο burger κι αν επιλέξεις, να ξέρεις ότι συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές και σαλάτα.

Queen Burger

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά μπεργκεράδικα της Αθήνας, αφού το Queen έκανε την εμφάνισή του το 1978, μυώντας τους κατοίκους της πόλης στο hamburger. Fast forward στο σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των νοτίων προαστίων, έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές. Η αναλλοίωτη γεύση στο πέρασμα των χρόνων, η χρήση πρώτων υλών χωρίς συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσεων, καθώς και η παρασκευή των προϊόντων την ώρα της παραγγελίας, αποτελούν τα κύρια στοιχειά της διαχρονικότητας του.
Ψωμί φρέσκο κατόπιν παραγγελίας, χειροποίητο 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, φρέσκιες τηγανητές πατάτες, hot dogs, φρεσκοκομμένες σαλάτες, Queen dishes, φρέσκα παναρισμένα κοτόπουλα αλλά και σπιτική χειροποίητη βάφλα με παγωτό μηχανής, συνθέτουν το μενού του Queen. Βασιλιάς σε αυτό τα burgers, που αποτελούν σταθερή αξία για τους Νότιους, όσα premium burgers κι αν δοκιμάσουμε.
Εδώ ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο burger, αλλά αν υπάρχει ένα που να αποτελεί τη δική μας εμμονή και αυτό που προτείνουμε και σε εσένα να δοκιμάσεις, είναι χωρίς δεύτερη σκέψη το Cheddar Bacon, με μπιφτέκι, λιωμένο τυρί cheddar, μπέικον, ντομάτα, κρεμμύδι και κέτσαπ. Απολαμβάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Sin Burger Bar

Τα «αμαρτωλά» burgers του Παλαιού Φαλήρου τα απολαμβάνεις -μαζί με δροσιστικά cocktails- σε έναν ζεστό και φιλικό χώρο, που μετράει πια δέκα χρόνια στην περιοχή. Τα ποιοτικά υλικά είναι αδιαπραγμάτευτα στο Sin Burger Bar, στον μοσχαρίσιο κιμά μπαίνει μόνο αλάτι και πιπέρι για να έχεις ατόφια την γεύση του burger, ενώ οι συνδυασμοί των γεύσεων είναι πάντα ευφάνταστοι και το τελικό αποτέλεσμα απολαυστικό. Επιλογές όπως το Parma burger με μπιφτέκι, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα, iceberg, μαρμελάδα μπέικον, black truffle mayo και μπισκότο παρμεζάνας, το επιβεβαιώνουν.
Από τον κατάλογο βέβαια, δεν λείπουν και τα κλασικά αγαπημένα, όπως το American Classic με μπιφτέκι, τσένταρ, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, τηγανητό αβγό, ντομάτα, iceberg, κρεμμύδι και τη χειροποίητη Sin σως. Πέρα από το κλασικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι όμως, στο Sin Burger δοκιμάζεις και smashed burger -ένα από τα πιο διάσημα είδη ψησίματος. Αυτός ο τύπος μπιφτεκιού ήταν δημοφιλής στα εστιατόρια που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1930, πιθανώς όχι τυχαία την ίδια στιγμή που εφευρέθηκε το πρώτο cheeseburger, και πλέον το δοκιμάζουμε και σε σύγχρονα μαγαζιά. Εδώ, το Classic Smashed Burger αποτελείται από δύο μπιφτέκια, διπλό τσένταρ, ντομάτα, κρεμμύδι, iceberg και Sin σως και είναι σίγουρα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του καταλόγου.

TGI Fridays™

Με ζουμερό μπιφτέκι από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και απολαυστικούς συνδυασμούς, τα TGI Fridays™ ξέρουν πώς να μιλούν στην καρδιά κάθε λάτρη των burgers. Με τα νότια εστιατόρια -σε Γλυφάδα και Μαρίνα Φλοίσβου- να αποτελούν αγαπημένα meeting spots, δεν θα μπορούσαμε να μην τα συμπεριλάβουμε στη λίστα μας.
Τα ξεχωρίζουμε αρχικά για τα ποιοτικά υλικά τους -εδώ κάθε μπιφτέκι είναι χειροποίητο, ζυμωμένο με φροντίδα και ψημένο με δεξιοτεχνία για να παραμένει ζουμερό, χωρίς να λείπουν και επιλογές για όσους προτιμούν το κοτόπουλο ή ακόμη και για όσους αποφεύγουν το κρέας (το Plant-Based Burger είναι εξαιρετικό). Βέβαια, την καρδιά μας κλέβουν οι συνδυασμοί που μπαίνουν μέσα στα αφράτα ψωμάκια brioche που παρασκευάζονται καθημερινά, προσφέροντας burgers που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.
Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το αρωματικό Truffle Parmesan με καπνιστό Gouda, ραγού μανιταριών και truffle parmesan sauce,  το Italian Job με fried mozzarella, garlic parmesan sauce, λιωμένη μοτσαρέλα, φέτες pepperoni και spicy pizza sauce, που σε κερδίζει με το «ταπεραμέντο» του, αλλά και το πληθωρικό Texan Cowboy με μπιφτέκι αλλά και σιγομαγειρεμένο μοσχάρι φούρνου, μανιτάρια σωτέ, grilled balsamic onions, τραγανά frizzled onions και Au Jus sauce. Μην παραλείψεις και το new entry -το ζουμερό Steak Burger, με Angus Steak καρυκευμένο με μπαχαρικά Cajun, τραγανά frizzled onions, μανιτάρια σωτέ, poblano sauce και truffle Mayo.

The Burger Joint

Το The Burger Joint που ξεκίνησε από την Γλυφάδα και πλέον το συναντάς σε Νέα Σμύρνη αλλά και Ψυχικό, το γνωρίζεις για τα πληθωρικά burgers του. Εκείνα τα απολαυστικά burgers με μοσχαρίσιο μπιφτέκι black angus δικής τους εισαγωγής από την Αμερική, που συνδυάζονται με ποιοτικά υλικά και μπαίνουν σε ψωμάκια τα οποία φουρνίζονται κάθε πρωί, ακολουθώντας την γενικότερη handmade φιλοσοφία του καταστήματος. Δίπλα σε αυτά και τα smash burgers, που είναι η νέα μας εμμονή.
Εδώ τη διαφορά την κάνει το ψήσιμο, μιας η συνταγή με κιμά black angus είναι ίδια. Η τεχνική burger smashing επιτυγχάνεται πιέζοντας το μπιφτέκι με δύναμη στην καυτή επιφάνεια της plancha. Έτσι, καραμελώνει η επιφάνεια του burger και το αποτέλεσμα είναι μια νέα, γευστική εμπειρία. Σημείωσε δε, ότι ενώ στο μενού υπάρχει κατηγορία «Smash Burgers», πλέον όλα τα burgers του καταλόγου μπορούν να γίνουν με «πατικωμένο» μπιφτέκι.
Για του λόγου το αληθές, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις με smash το πληθωρικό The Hangover, με τσένταρ, iceberg, ντομάτα, κρεμμύδι, μπέικον, τηγανητό αυγό και Spicy mayo. Από τον κατάλογο των Smash πάλι, αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις το Smash Burger με διπλό μπιφτέκι, διπλό τσένταρ, ντομάτα, iceberg, mix από πίκλες-κρεμμύδι και smash mayo, αλλά και το Smashroom επίσης με διπλό μπιφτέκι και διπλό τσένταρ, καθώς και cheddar sauce, μανιτάρια και smash mayo.

The Saint Kitchen

Burgers που συνοδεύονται με χειροποίητες τηγανητές πατάτες, ορεκτικά και milkshakes είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας στο The Saint Kitchen. Ο συνδυασμός του νόστιμου φαγητού πάλι με ένα χώρο με μοντέρνα και προσεγμένη αισθητική, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το μπεργκεράδικο της Αργυρούπολης να ξεχωρίσει.
Στον κατάλογό του θα βρεις πολλές και δελεαστικές προτάσεις -και αρκετά instagramικές θα λέγαμε-, αλλά όπως τραγουδούσε και ο Elvis Presley, «if you are looking for trouble», εδώ θα βρεις Double trouble και θα τα δεις όλα διπλά. Ο λόγος για το πληθωρικό burger του The Saint Kitchen με αφράτο ψωμάκι brioche, χειροποίητο μπιφτέκι από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, διπλό μπέικον, διπλό cheddar, onion rings, ντομάτα, μαρούλι, BBQ sauce, ketchup και μουστάρδα. Με άλλα λόγια, όλα εκείνα τα λαχταριστά υλικά που συνθέτουν ένα burger το οποίο δημιουργεί μπελάδες, αφού το θέλεις ξανά και ξανά.

Upon

Τα τελευταία χρόνια, το burger έχει ξεφύγει αρκετά από τη λογική του fast food, με αρκετά εστιατόρια να δίνουν τη δική τους premium εκδοχή, δείχνοντας πώς το δημοφιλές street food μπορεί να σταθεί και σε ένα εστιατορικό μενού. Κλασικό παράδειγμα στα νότια, το Upon.
Μία παρέα παιδικών φίλων άνοιξε ένα all day bistro στο Παλαιό Φάληρο, την περιοχή που μεγάλωσαν και ζουν. Ο Γρηγόρης Κίκης, chef και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Hervé, ο Δημήτρης Δημήτσας και τα αδέρφια Νίκος και Ηλίας Μαυρέλης έστησαν έναν χώρο που αποπνέει οικειότητα και είναι ιδανικός για όλες τις ώρες. Το Upon ανοίγει από το πρωί για καφέ, σερβίρει brunch και συνεχίζει με έναν κατάλογο που βασίζεται στα comfort πιάτα για να απολαύσεις κρασί ή cocktails. Οι προσεγμένες πρώτες ύλες και οι άρτιες τεχνικές είναι και τα δυνατά του χαρτιά, με τον chef να επιμένει στα εποχικά και φρέσκα προϊόντα και να εμπνέεται από διαφορετικές κουζίνες.
Το ένα και μοναδικό burger που βρίσκει κανείς στο μενού είναι μία ωδή στο πάντα αγαπημένο cheeseburger. Μοσχαρίσιο patty, τυρί τσένταρ που λιώνει αγκαλιάζοντας το μπιφτέκι, κρεμμύδι και iceberg για τραγανότητα, συνθέτουν ένα burger για το οποίο επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Wynwood

Οι burger fanatics των νοτίων προαστίων ξέρουν ότι στο Wynwood βρίσκουν εκείνα τα πληθωρικά burgers στα οποία είναι αδύνατον να αντισταθείς. Σερβίρονται απαραιτήτως με τηγανητές πατάτες, για να έχεις ένα πλήρες γεύμα, αλλά αυτό που θα εκτιμήσεις πέρα από το ότι είναι χορταστικά, είναι και η νοστιμιά και η σταθερά καλή ποιότητά τους. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα καλό burger, δηλαδή.
Το μόνο δίλημμα που έχεις μπροστά στον κατάλογο είναι αν θα επιλέξεις ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή το Wynwood Fried Chicken (WFC). Ναι, το περίφημο τηγανητό κοτόπουλο του Wynwood που μαρινάρουν με δεκαέξι διαφορετικά μπαχαρικά και κυριαρχεί στο μενού σε διάφορες εκδοχές, γίνεται και burger.
Και μιας και ξεκινήσαμε με το WFC να σου πούμε ότι σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις το Bal Harbor, όπου το extra τραγανό Wynwood Fried Chicken συνδυάζεται με sauce τσένταρ, iceberg, καραμελωμένα κρεμμύδια και chili mayo. Για εσένα πάλι που προτιμάς το κλασικό burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, η πιο πρόσφατη προσθήκη στο μενού, το ελαφρώς spicy Bayside burger, είναι ό,τι πρέπει. Με τσένταρ, πίκλες αγγουριού, κρεμμύδι, ντομάτα, μαγιονέζα και χειροποίητη μεξικάνικη ranchera sauce, αυτό το burger τα έχει όλα. Εξίσου απολαυστικό και το πληθωρικό 12th Street που τα έχει όλα διπλά: δύο μπιφτέκια, διπλό τσένταρ, διπλό καπνιστό μπέικον, συν αβγό, iceberg, μαγιονέζα και ντομάτα. Τι άλλο να ζητήσεις;

Μπαρ Μπεε Κιου

Από το 2017, όταν και προσγειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη, τα πληθωρικά «μπιφτεκόψωμα» του Μπαρ Μπεε Κιου έχουν κατακτήσει μια θέση στην καρδιά των burger lovers των νοτίων προαστίων. Τα συστατικά της επιτυχίας δεν είναι άλλα από τα χειροποίητα, αφράτα ψωμάκια χωρίς συντηρητικά που φτιάχνονται καθημερινά, αποκλειστικά για το Μπαρ Mπεε Kιου σε έναν φούρνο στον Πειραιά, τα καλοψημένα burger από φρέσκο 100% μοσχαρίσιο κιμά, και οι μοναδικές φρέσκες τηγανητές πατάτες που συνδυάζονται με τα άπειρα toppings του καταλόγου.
Κάθε μήνα, ένα νέο limited edition «Μπιφτεκόψωμο του Μήνα» κάνει την εμφάνιση του για να σε κάνει να αναθεωρήσεις ότι γνώριζες για τα burgers, αλλά και για να σου δώσει την τέλεια δικαιολογία για να το επισκεφθείς ξανά.
Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το Lemmy, με δύο μοσχαρίσια μπιφτέκια, διπλό τσένταρ, πικάντικη μαγιονέζα με καπνιστό ταμπάσκο, onion rings, δυο φέτες καπνιστού μπέικον και Μπαρ-Μπεε-Κιου σως με Jack Daniel’s και το Ντόκτορ Μπέργκενσταϊν Jr. με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, διπλό τσένταρ, παναρισμένο γκούντα και καπνιστό pulled pork. Για τους πραγματικά μερακλήδες και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στο final boss των Μπαρ Mπεε Κιου, υπάρχει και ο Παππούς του Γενναίου, το θηριώδες μπιφτεκόψωμο – μύθος των τριών κιλών και οκτώ μπιφτεκιών.