6 διευθύνσεις με πραγματικά καλό παγωτό στο κέντρο της Αθήνας

Τα καλύτερα παγωτά του καλοκαιριού

Μετράς και εσύ το καλοκαίρι με παγωτά; Εμείς ναι και για ένα καλό gelato, παγωτό ή σορμπέ μπορούμε να αψηφήσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και να κατέβουμε στο κέντρο της Αθήνας.

Share this

Οι σύγχρονες τζελατερίες φαίνεται ότι έχουν πιάσει το νόημα: από ένα παγωτό δεν θέλουμε μόνο τη δροσιά και μια υποψία από τη γεύση που φέρει το όνομά του. Θέλουμε φίνα υφή, πλούσια γεύση, ποικιλία επιλογών και σε συνδυασμούς που θα μας εκπλήσσουν ευχάριστα και φυσικά, αγνές πρώτες ύλες και ποιότητα. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε και την αξία των «παλιών» που κρατούν δεκαετίες τώρα ψηλά τη σημαία του καλού παγωτού. Όσον αφορά στα νότια μαγαζιά, στην αντίστοιχη κατηγορία Παγωτό ξέρεις ότι βρίσκεις πολλές επιλογές, όταν όμως φεύγεις εκτός νοτίων και πας, για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας, ξέρεις τι να δοκιμάσεις; Για να μην ψάχνεσαι, έχουμε κάνει ήδη την έρευνά μας (και απανωτές δοκιμές προς επιβεβαίωση) και σου παρουσιάζουμε 6 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας με πραγματικά καλό παγωτό.

Le Greche

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Greche (@le_greche)

Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η gelateria της Εύης Παπαδοπούλου άνοιξε το δρόμο για να κατακτήσει το αυθεντικό ιταλικό παγωτό το κέντρο της Αθήνας; Μάλλον όχι, αφού μιλάμε για ένα από τα πρώτα μαγαζιά του είδους που άνοιξαν στην καρδιά του Συντάγματος και είναι από τα μέρη εκείνα που πάντα συναντάς μεγάλη ουρά απ’ έξω, ακόμη και τον χειμώνα. Τις «Ελληνίδες» που λατρεύουν το gelato, τις βρίσκεις σε 3 διευθύνσεις στο κέντρο και στα βόρεια προάστια, ωστόσο το κατάστημα της Μητροπόλεως είναι η ναυαρχίδα, αφού από εκεί περνούν καθημερινά Αθηναίοι και τουρίστες, για να πάρουν σε χωνάκι ή κυπελάκι μία από τις 30 και πλέον ξεχωριστές γεύσεις παγωτού Le Greche. Το ξεχωρίζουμε για την ποιότητά του, την αγάπη που δείχνει στα ελληνικά προϊόντα όπως τα σύκα Καλαμάτας και το σαμιώτικο κρασί, τη βελούδινη υφή των παγωτών αλλά και τους ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών.
Θέλεις και μία πρόταση; Δοκίμασε σίγουρα το ανεπανάληπτο παγωτό ρικότα, με Aperol και περγαμόντο.

Django

Μετράει κάτι περισσότερο από ένα χρόνο παρουσίας στο Κουκάκι και όμως, αν έχεις κάνει τις διακοπές σου στη Σύρο τα προηγούμενα χρόνια, αποκλείεται να μην σου είχαν συστήσει να περάσεις από το Django στην Ερμούπολη, για παγωτό. Πλέον, δεν χρειάζεται να πάρεις το πλοίο, αρκεί να κατέβεις με το μετρό Ακρόπολη και να περπατήσεις μέχρι το Νο 15 της Βεΐκου. Εκεί θα συναντήσεις ένα «μαγαζί – γωνία», που γνωρίζει στιγμές δόξας χάρη στο φυσικό παγωτό του. Ο δημιουργός του Κωνσταντίνος Καρακατσάνης έχει ως μότο του «ηθική πάνω από το κέρδος» και αυτό μεταφράζεται σε premium πρώτες ύλες από την Ελλάδα και από επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς του εξωτερικού, φρέσκα φρούτα και πλήρης αποχή κάθε προσθήκης που θα έκανε το παγωτό του να μην είναι 100% φυσικό. Το ξεχωρίζουμε για την αγνότητα του, τις βελούδινες υφές, την πλήρη «διαφάνεια» που προσφέρει το ανοιχτό εργαστήριο και τους συνδυασμούς των υλικών που κάνουν τις γεύσεις του μοναδικές.
Θέλεις και μία πρόταση; Δοκίμασε σορμπέ φράουλα και θα νομίζεις ότι έχεις μπροστά σου ένα μπολ με φρέσκα φρούτα, απλά παγωμένα.

Epik Gelato

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Epik Gelato (@epikgelato)

Να το χαρακτηρίσουμε επικό; Γιατί όχι, αφού το Epik Gelato στην πλατεία Μαβίλη δεν έχει μόνο γεύση αλλά και στυλ και συγκεκριμένα ρετρό. Ξέρεις πολλά μαγαζιά για παγωτό που το σέρβις φοράει ακόμη λευκές στολές και το χαρακτηριστικό εκείνο δίκοχο καπελάκι των παγωτατζήδων; Μπαίνεις μέσα και νομίζεις έχεις επιστρέψει δεκαετίες πριν. Και όμως, βρίσκεσαι σε μία απολύτως σύγχρονη gelateria που ξέρει πώς να συνδυάζει τις ιταλικές τεχνικές του παγωτού με τα ελληνικά προϊόντα. Το λουκούμι σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές γεύσεις του Epik Gelato, έρχεται από τη Σύρο, τα βερίκοκα στο ομώνυμο σορμπέ είναι από την Αργολίδα, το φιστίκι από την Αίγινα και ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται με προσθήκες πρώτων υλών από Έλληνες παραγωγούς αλλά από διάφορα τοπικά ζαχαροπλαστεία -έχουν κάνει για παράδειγμα παγωτό με καλσούνια Άνδρου! Το ξεχωρίζουμε για την ποιότητά του, την προσεγμένη επιλογή πρώτων υλών, τις πολύ νόστιμες γεύσεις, αλλά και το ινσταγκραμικό του στυλ που μας χαρίζει ωραίο φόντο για λήψεις για τα social.
Θέλεις και μία πρόταση; Δοκίμασε τη νέα γεύση Tutti Frutti, με φρουί γλασσέ πετροκέρασο, περγαμόντο, νεράτζι και πορτοκάλι, που θυμίζει πολύ τα σπιτικά παγωτά που έφτιαχναν οι μαμάδες μας στο σπίτι.

Dickie Dee

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dickie Dee Athens (@dickiedeeathens)

Είσαι φαν του soft παγωτού μηχανής; Στο Dickie Dee στο Σύνταγμα, θα το δοκιμάσεις σε μία από τις καλύτερες εκδοχές του. Θα το ξεχωρίσεις από το ροζ χρώμα του και από τις ουρές που θα συναντήσεις απ’ έξω, ενώ φτάνοντας θα βρεθείς σε ένα μικρό παράδεισο -soft- παγωμένων γεύσεων. Αξίζει να γνωρίζεις βέβαια ότι δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε, βιομηχαμανικού τύπου παγωτό μηχανής, αλλά για απολύτως χειροποίητο και αυτό από μόνο του, του δίνει άλλη αξία. Όσο για τις γεύσεις, δεν θα περιοριστείς στα κλασικά, αφού σερβίρει 6 διαφορετικά παγωτά μηχανής: ανθόγαλα, αλατισμένη καραμέλα, πικρή vegan σοκολάτα, αλατισμένο φιστίκι, τριαντάφυλλο και κρέμα μάνγκο. Το παγωτό μηχανής σερβίρεται και σε κυπελάκι, αλλά αν θέλεις να το απολαύσεις πραγματικά όπως πρέπει, τότε θα ζητήσεις χωνάκι. Και αν τώρα θέλεις και άλλη ποικιλία, σημείωσε ότι δίπλα στις μηχανές υπάρχει και ένα μικρό ψυγείο που εμπλουτίζει την γκάμα του καταστήματος και με μερικές επιλογές σε gelato. Το ξεχωρίζουμε για τις φίνες γεύσεις του και γιατί μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια με τον πλέον απολαυστικό τρόπο.
Θέλεις και μία πρόταση; Δοκίμασε συνδυασμό vegan σοκολάτας με αλατισμένο φυστίκι.

Oggi

Ένα ξεκάθαρα ιταλικό concept, που αποτελεί συνέχεια του ιταλικού brand του Ιταλού gelatiere Καρμέλο Κιαραμίντα και το οποίο φέρνει στην Αθήνα αυθεντικό gelato. Βέβαια, τα παγωτά του δεν κάνουν το μακρύ ταξίδι από την Ιταλία μέχρι εδώ, αλλά παρασκευάζονται όλα στο εργαστήριο του μαγαζιού, με φρέσκα υλικά και την εγγύηση της γεύσης και της ποιότητας των παγωτών Oggi. Highlight και η μεγάλη παγωτομηχανή στον μαρμάρινο πάγκο του καταστήματος, που είναι επίσης λειτουργική. Η φιλοσοφία τους δε, βασίζεται στην παραγωγή φυσικού, χειροποίητου παγωτού, με τις γεύσεις να ακολουθούν πιστά την εποχικότητα των πρώτων υλών. Το ξεχωρίζουμε για την βελούδινη και κρεμώδη υφή τους, τις ωραίες γεύσεις τους και την ποιότητά τους.
Θέλεις και μία πρόταση; Δοκίμασε όποιο σορμπέ βρεις την εποχή που θα πας, αφού όπως είπαμε ακολουθούν την εποχικότητα και έτσι μπορεί να πετύχεις από βερίκοκο και κεράσι μέχρι πεπόνι και σύκο, όλα τους πολύ γευστικά.

Στάνη

Δεν είναι παγωτατζίδικο, δεν φτιάχνει gelato και σορμπέ, δεν θα βρεις σίγουρα εκείνη την τεράστια ποικιλία που αναφέραμε στις προηγούμενες προτάσεις. Δεν πειράζει καθόλου, όμως! Στη Στάνη, που είναι από τα πιο παραδοσιακά γαλακτοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας θα πας εσύ που ξέρεις να εκτιμήσεις την μεγάλη αξία που έχει το παγωτό καϊμάκι. Ελαφρώς μαστιχωτό, με απόσταγμα μαστίχας πρώτης ποιότητας, το καϊμάκι της Στάνης είναι το παγωτό εκείνο που θα σε ταξιδέψει με τη γεύση του, θα σε γεμίσει νοσταλγία, θα σε κάνει να το ονειρεύεσαι τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού… Έχουν και ωραίο παγωτό βανίλια, αλλά το καϊμάκι είναι η πρώτη και αγαπημένη μας επιλογή.