Πού θα φας καλό σουβλάκι στo Παλαιό Φάληρο

Στο Παλαιό Φάληρο θα βρεις μια ήρεμη αλλά ενδιαφέρουσα σκηνή γύρω από το σουβλάκι: μαγαζιά που αγαπούν το comfort food, δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια και σερβίρουν γεύσεις που μένουν χωρίς περιττές δηλώσεις.

Share this

Στο Παλαιό Φάληρο, το σουβλάκι μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, όμως η γειτονιά κρύβει μερικές ενδιαφέρουσες στάσεις για όσους αγαπούν το καλό street food. Ανάμεσα στη θάλασσα και τον αστικό ρυθμό, έχουν ξεφυτρώσει μικρά μαγαζιά που τιμούν το κλασικό τυλιχτό, αλλά και άλλες πιο σύγχρονες εκδοχές που στηρίζονται στην ποιότητα των υλικών και στο σωστό ψήσιμο.

Δεν χρειάζεται να «φημίζεται» μια περιοχή για να έχει μερικά αξιόλογα spots· στο Φάληρο θα βρεις σημεία με προσωπικότητα, ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και γεύσεις που εκπλήσσουν χωρίς να το προσπαθούν υπερβολικά. Από τίμιες, παλιού τύπου επιλογές μέχρι πιο προσεγμένες προτάσεις, η γειτονιά δείχνει ότι το καλό σουβλάκι μπορεί να είναι απλό, ζεστό και φτιαγμένο όπως πρέπει.

Kalipita

Η Kalipita έχει γράψει τη δική της ιστορία στο σουβλάκι, ξεκινώντας από τον Πειραιά το 1995 και φτάνοντας μέχρι το Παλαιό Φάληρο, όπου πλέον θεωρείται από τις πιο ευέλικτες και σύγχρονες επιλογές για όσους θέλουν κάτι παραδοσιακό, αλλά και κάτι… αλλιώς. Αυτό που την καθιέρωσε είναι το γεγονός ότι το κλασικό σουβλάκι συνυπάρχει με πιο «εξωστρεφείς» ιδέες, από wrap με επιρροές Λιβάνου και Μεξικού μέχρι bun που θυμίζει street food άλλης σχολής.

Η Kalipita παίζει με υφές και τεχνικές. Η λεπτή tortilla αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις γεύσεις του γύρου ή του κοτόπουλου, ενώ το αφράτο bun δίνει μια πιο comfort εκδοχή στις γνώριμες γεμίσεις.

Παραδοσιακά, όμως, η καρδιά του μενού παραμένει στο σωστό ψήσιμο. Η πανσέτα που μαγειρεύεται 24 ώρες, το κοτόπουλο που μένει ζουμερό μετά από ώρες προετοιμασίας, και φυσικά ο χοιρινός γύρος – ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, με πίτα που μπορείς να προσαρμόσεις ακριβώς όπως θέλεις.

Λάμπρος Ψητοπωλείο

Σαράντα τέσσερα χρόνια στην ίδια γωνία της Νέστορος, ο «Λάμπρος» είναι από εκείνα τα μαγαζιά που έχουν γίνει κομμάτι του Παλαιού Φαλήρου. Ξεκίνησε το 1981, όταν η γειτονιά ήταν ακόμα ήσυχη και οικογενειακή, και σήμερα συνεχίζει με την ίδια φιλοσοφία: τίμιο ψήσιμο, γνωστές γεύσεις, καμία διάθεση να «πειράξει» ό,τι ήδη αγαπά ο κόσμος. Το μαριναρισμένο κοτόπουλο που έψηνε τότε ο θείος Λάμπρος είναι το ίδιο που παραμένει best seller, ενώ το μπιφτέκι εξακολουθεί να πλάθεται στο χέρι, με τη συνταγή από την Πρέβεζα να περνά από γενιά σε γενιά.

Η κουζίνα έχει προσαρμοστεί στους ρυθμούς της εποχής, όχι όμως η ουσία: ο γύρος ψήνεται αργά για να μείνει ζουμερός, οι πατάτες κόβονται καθημερινά, το κοντοσούβλι και τα παϊδάκια έρχονται στο τραπέζι όπως πρέπει, καυτά και αχνιστά. Μαζί και τα πιο «μικρά» αγαπημένα: η χειροποίητη χτυπητή, το ψητό ταλαγάνι, η φέτα σε φύλλο με μέλι.

Γύρω από τον Λάμπρο έχουν ανοίξει και κλείσει μαγαζιά, όμως εκείνος έμεινε ίδιος. Κάρβουνο, σχάρα, γενναιόδωρες μερίδες και τιμές που σέβονται τον πελάτη.

Αλαντίν

Μεγάλος και εντυπωσιακός χώρος, που σε καλεί να κάτσεις και να δοκιμάσεις αυθεντικές γεύσεις Ανατολής, όπως το ιτσλί κιοφτέ και το χιουνκιάρ μπεγεντί, αν και ξεχωρίζει για τις (πολλές) επιλογές σε κεμπάπ, είτε σε μερίδα είτε σε τυλιχτό, είτε σε σάντουιτς.

Εύγευστο

Αν θες να φας το σουβλάκι σου και να μην το πάρεις στο χέρι, το Εύγευστο είναι αυτή η περίπτωση. Το ξεχωρίζουμε για τον γύρο χοιρινό απ’όλα, γιατί ο γύρος φτιάχνεται στα κάρβουνα και έχει μία ιδιαίτερη, καπνιστή γεύση.

Κυρ Αρίστος

Ο Κυρ Αρίστος αποτελεί διαχρονική αξία του Παλαιού Φαλήρου, από το 2013. Θα πας σίγουρα για το φημισμένο κεμπάπ του, το οποίο μπορείς να πάρεις σε τυλιχτό ή μερίδα, αλλά στο μενού θα βρεις πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες επιλογές.

Το Μικρό του Φλοίσβου

Αγαπημένο spot των Νοτίων, που έχει γίνει γνωστό από στόμα σε στόμα, και δικαίως. Θα περάσεις, θα πάρεις το σουβλάκι για το σπίτι και θα επιλέξεις τον πρωταγωνιστή του, τον χοιρινό γύρο.