Panettone, εντυπωσιακοί κορμοί, signature βασιλόπιτες και σύγχρονα festive pastries πρωταγωνιστούν στο γιορτινό τραπέζι και ξέρουμε πού θα βρεις μερικά από τα καλύτερα των νοτίων προαστίων.
Οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα bakeries έχουν ήδη πάρει φωτιά και «ψήνουν» γιορτινά γλυκά με τον πιο λαχταριστό τρόπο. Γιατί, ναι, οι μέρες αυτές δεν είναι μόνο μελομακάρονα και κουραμπιέδες – όσο κι αν τα αγαπάμε. Είναι και τα πιο ιδιαίτερα, δημιουργικά και σύγχρονα γλυκά που έχουν πλέον καθιερωθεί στο εορταστικό τραπέζι: αρωματικά panettone, εντυπωσιακοί κορμοί, signature βασιλόπιτες, delicate γαλλικά γλυκά, ακόμα και limited-edition festive pastries που εμφανίζονται μόνο τον Δεκέμβριο.
La Maison, Καλλιθέα
Στο La Maison στην Καλλιθέα, οι γιορτές παίρνουν μια ιδιαίτερα κομψή και πλούσια «γλυκιά υπογραφή». Ο pastry-chef Θανάσης Τσαγκλιώτης και η ομάδα του ετοιμάζουν κάθε χρόνο μια συλλογή που παντρεύει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές, φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τα κλασικά της εποχής, αλλά και signature δημιουργίες που αξίζει να δοκιμάσεις αυτές τις μέρες.
Ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες του γιορτινού τραπεζιού είναι οι δίπλες τους –τραγανές, λεπτές και αρωματικές– που θυμίζουν παραδοσιακή ζαχαροπλαστική με μια σύγχρονη αισθητική. Μαζί με αυτές, ξεχωρίζουν τα panettone του καταστήματος: αφράτα και πλούσια, με επιλογές που φέρνουν σε πρώτο πλάνο είτε σοκολάτα είτε ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή και κροκάν φουντούκι, συνδυάζοντας την κλασική ιταλική παράδοση με προσωπική αισθητική. Φυσικά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν λείπουν από τη γιορτινή γκάμα.
Nouvelle Patisserie, Παλαιό Φάληρο
Στο Παλαιό Φάληρο, η Nouvelle Patisserie έχει γίνει από τα πιο αγαπημένα σημεία για όσους αναζητούν ποιοτικά, χειροποίητα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Αυτές τις γιορτές, η βιτρίνα της «ντύνεται» με μια σειρά από festive δημιουργίες που συνδυάζουν παραδοσιακή ζαχαροπλαστική με μοντέρνο twist.
Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα της είναι μικρά έργα τέχνης: διακοσμημένα με χριστουγεννιάτικα μοτίβα, αρωματικά και με την τραγανή υφή που θέλεις δίπλα σε ένα ζεστό ρόφημα ή καφέ. Τα panettone τους, αφράτα και γεμάτα γεύση, αποτελούν must επιλογή για το γιορτινό τραπέζι, ενώ φυσικά, δεν λείπουν τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και τα κλασικά τσουρέκια, όλα φτιαγμένα με φροντίδα και καλά υλικά.
Ourse, Γλυφάδα
Το ότι το Ourse στη Γλυφάδα έχει καταπληκτικούς κουραμπιέδες είναι ήδη γνωστό. Οι χριστουγεννιάτικοι κορμοί όμως φέτος μετατρέπονται σε πραγματικά centerpieces του γιορτινού τραπεζιού. Το ζαχαροπλαστείο παρουσιάζει μια σειρά από εντυπωσιακές εκδοχές, καθεμία με τον δικό της χαρακτήρα. Ο κορμός Mandarin, Spices & Madagascar Vanilla είναι φωτεινός και αρωματικός, με δροσερό μανταρίνι και ζεστά μπαχαρικά που θυμίζουν καθαρά χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, ο Chocolate & Caramelized Sour Cherries προσφέρει ένταση, βάθος και μια υπέροχη φρουτένια νότα από καραμελωμένα βύσσινα.
Στη συλλογή ξεχωρίζουν επίσης ο Λεμονάτος Κορμός, με δροσερή κρέμα λεμονιού και βανίλια Μαδαγασκάρης, αλλά και ο Σοκολατένιος Bitter, ένα πραγματικό σοκολατένιο όνειρο με πραλίνα φουντουκιού και πλούσια κρέμα κακάο. Και φυσικά, δεν λείπουν τα ξεχωριστά σοκολατένια χριστουγεννιάτικα δεντράκια του Ourse: μικρά κομψοτεχνήματα που στολίζουν το σπίτι… μέχρι τη στιγμή που όλοι υποκύπτουν και τα απολαμβάνουν!
Paul, Γλυφάδα
Οι γαλλικοί φούρνοι PAUL έρχονται για άλλη μία χρονιά να μας θυμίσουν πως η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου είναι ντυμένη με αρώματα, γεύσεις και εικόνες που μας ταξιδεύουν σε αγαπημένες αναμνήσεις, και γεμάτη μικρές απολαύσεις που μοιραζόμαστε γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι. Και φέτος η αυθεντική γαλλική pâtisserie έχει την τιμητική της, μέσα από μια συλλογή γεμάτη κλασικές γιορτινές υπογραφές, όπως εντυπωσιακούς κορμούς με ισορροπημένη υφή και κομψή χαρακτηριστική διακόσμηση με σοκολάτα, πραλίνα ή φρούτα, αφράτα brioches, αρωματικά panettone και μπισκότα βουτύρου που μοσχομυρίζουν γιορτές.
Η Galette Frangipane, η εμβληματική γαλλική βασιλόπιτα των PAUL με το τραγανό φύλλο και την πλούσια κρέμα αμυγδάλου, κρύβει κάθε χρόνο το συλλεκτικό γούρι που κάνει την πρώτη μέρα του χρόνου μια μικρή τελετουργία. Από τα οικογενειακά τραπέζια μέχρι τα ρεβεγιόν, οι δημιουργίες τους δεν είναι απλώς γλυκά, αλλά στιγμές που μένουν.
Sweet Corner, Νέα Σμύρνη
Η βασιλόπιτα του Sweet Corner στη Νέα Σμύρνη δεν είναι απλώς γλυκό. Είναι μια ολόκληρη παράδοση που κρατά από το 1978. Με συνταγές που ταξιδεύουν κατευθείαν από την Πόλη και υλικά ίδιας ποιότητας με των κορυφαίων ζαχαροπλαστείων της εποχής. Η βασιλόπιτα εδώ έχει κάτι από τη νοοτροπία των παλιών μαστόρων: τίποτα πρόχειρο, τίποτα «δεύτερο».
Αφράτη, ευωδιαστή, με το χαρακτηριστικό άρωμα μαχλεπιού, είναι μια βασιλόπιτα που δεν στηρίζεται σε εντυπωσιασμούς αλλά στη γεύση. Εκείνη τη γεύση που θυμίζει σπίτι, οικογένεια, γιορτές από άλλες δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιότερα γινόταν κανονική «παρέλαση» στο πεζοδρόμιο της Νέας Σμύρνης, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με ουρές μπροστά από το κατάστημα παραμονές Πρωτοχρονιάς. Μην ξεχάσετε να παραγγείλετε για το γιορτινό τραπέζι και το εμβληματικό προφιτερόλ τους.
Sweet Spoon, Αργυρούπολη
Το Sweet Spoon του χαρισματικού pastry-chef Δημήτρη Δράκου στην καρδιά της Αργυρούπολης είναι γνωστό για τα δημιουργικά γλυκά του και τα υπέροχα κέικ του. Φέτος τις γιορτές όμως έρχεται να μας συστήσει κάτι εντελώς πρωτότυπο. Μια πραγματικά ξεχωριστή εκδοχή του πιο κλασικού ιταλικού Χριστουγεννιάτικου γλυκού, του panettone: το τιραμισού panettone.
Φτιαγμένο με υψηλής ποιότητας υλικά, αυτό το γλυκό συνδυάζει την παραδοσιακή συνταγή του τιραμισού, με ενδιάμεσες στρώσεις από αφράτο panettone βουτηγμένο σε μίγμα με κονιάκ και espresso. Κάθε μπουκιά ανοίγει με νότες καφέ, μασκαρπόνε και κακάο, ενώ η γλυκιά και ταυτόχρονα ισορροπημένη του υφή το κάνει ιδανικό γλυκό για να πρωταγωνιστήσει στο γιορτινό τραπέζι. Βγαίνει σε γυάλινα μπολ των 6-8 ατόμων και καλό θα είναι να κάνετε την παραγγελία σας από νωρίς!
The Cakers, Γλυφάδα
Το The Cakers το γνωρίζουμε καλά. Είναι από εκείνα τα ζαχαροπλαστεία που έχουν καθιερωθεί για τις εντυπωσιακές τούρτες και τα μοναδικά γλυκά τους, τα οποία συνδυάζουν υπέροχη γεύση με προσεγμένο design που ταιριάζει σε κάθε πάρτι ή εκδήλωση. Στην πανέμορφη γειτονιά της Ξενοφώντος στη Γλυφάδα, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήριο, μάς περιμένει κάθε χρόνο ένας μικρός γιορτινός παράδεισος ζαχαροπλαστικής.
Φέτος, όπως πάντα, το The Cakers μάς κακομαθαίνει με πανέμορφα éclairs, choux, madeleines, macarons, pavlova και μια σειρά από γλυκά γαλλικής ζαχαροπλαστικής, όλα με το δικό τους ιδιαίτερο twist. Όμως τα πραγματικά αστέρια των γιορτών είναι οι signature κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά τους: μικρά, ακριβώς «μια μπουκιά», ώστε να παίρνεις όλη την ένταση της γεύσης με… το ένα τέταρτο των θερμίδων!
Οι περίφημες τούρτες τους έχουν ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ενώ οι πρωτότυπες βασιλόπιτές τους γίνονται κάθε χρόνο talk of the town. Πέρυσι ζήσαμε τη φρενίτιδα με τις βασιλόπιτες που αποκάλυπταν μήνυμα ευχών μόλις έκαιγες την επιφάνεια. Kαι φέτος ετοιμάζουν μια νέα, εξίσου ευφάνταστη ιδέα που δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει. Extra tip: μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα cinnamon rolls σε σχήμα δέντρου!