Οι φούρνοι που φτιάχνουν το πιο ωραίο ψωμί στην Αθήνα

Για τους νότιους φούρνους σου έχουμε μιλήσει ήδη. Καιρός να δούμε πού θα βρεις καλό ψωμί και στην υπόλοιπη Αθήνα.

Share this

Με προζύμια δεκαετιών, παραδοσιακές συνταγές αλλά και σύγχρονα twists και τεχνικές αξιοζήλευτες, οι παραδοσιακοί φούρνοι και τα new age bakeries που ξεπηδούν το ένα πίσω από το άλλο στην πόλη, φέρνουν καθημερινά στο τραπέζι μας ιδιαίτερα, ποιοτικά και κυρίως γευστικότατα ψωμιά. Μετά το guide με τους φούρνους όπου θα βρεις πραγματικά καλό ψωμί στα νότια προάστια, σου ετοιμάσαμε έναν ακόμη πληρέστατο οδηγό, με τα ψωμιά που αξίζει να αναζητήσεις από τον Πειραιά μέχρι τα βόρεια προάστια.

Οι ιστορικοί φούρνοι της Αθήνας

Αρτοποιότης ο Τάκης, Κουκάκι
Μία ανάσα από την Ακρόπολη βρίσκεις έναν από τους πιο διάσημους φούρνους της πόλης, που λειτουργεί από το 1971. Σήμερα, οι γιοι του ιδρυτή του, του αείμνηστου Τάκη Παπαδόπουλου, Αρτέμης και Θοδωρής, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση ζυμώνοντας καθημερινά περί τα 50 είδη ψωμιού. Στον Τάκη θα έρθεις για χωριάτικο προζυμένιο ψωμί με σιμιγδάλι, αλλά και χωριάτικο ολικής άλεσης, ενώ αν θέλεις μία λιγότερο παραδοσιακή συνταγή, σου προτείνουμε και τις μπαγκέτες καμπαγιού με τις μεγάλες κυψέλες με τις οποίες θα φτιάξεις επικά σάντουιτς στο σπίτι.
Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη | Τηλ. 210 9230052

Ρίζος Ελαία, Κουκάκι
Με οικογενειακή παράδοση στην αρτοποιία, τα αδέρφια Αλέξανδρος και Βασίλης Ρίζος κάνουν κάθε πρωί την Ματρόζου στο Κουκάκι να μοσχοβολάει φρεσκοψημένο ψωμί. Μπορεί να μην βρίσκονται σε κάποιο κεντρικό σημείο, ωστόσο αξίζει σίγουρα να ανέβεις μέχρι εδώ για να δοκιμάσεις τα ψωμιά που ζυμώνουν, με κάθε συνταγή τους, ακόμη και την πιο κλασική να έχει ένα χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Για παράδειγμα, το χωριάτικο φτιάχνεται από βιολογικό αλεύρι, ενώ εδώ θα βρεις πολύ ωραίο ψωμί με σίκαλη και κόλιανδρο, αλλά και αυθεντικό, προζυμένιο ντίνκελ – το οποίο σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα αν σου αρέσουν τα μεστά, συμπαγή ψωμιά.
Ματρόζου 12, Κουκάκι | Τηλ. 210 9249527

Πνύκα, Παγκράτι & Σύνταγμα
Από το 1981 η οικογένεια Κότσαρη ζυμώνει καθημερινά και ανελλιπώς λαχταριστά ψωμάκια, με το σιτάρι να αλέθεται στον δικό τους πετρόμυλο -κάτι που από μόνο του είναι αξιοσημείωτο. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσουμε ένα ψωμί από εδώ, θα λέγαμε σίγουρα το διάσημο ψωμί ολικής άλεσης της Πνύκας, που φτιάχνεται με σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Εξίσου νόστιμο και το ψωμί με καλαμποκάλευρο καθώς και το χαρουπόψωμο.
Πρατίνου 13, Παγκράτι |Τηλ. 210 7251941
Πετράκη 24, Σύνταγμα | Τηλ. 210 3245162

Σταυρόπουλος – Πολίτικος Φούρνος, Εξάρχεια
Με ιστορία που ξεκινάει από το 1969 και συνταγές που ήρθαν από την Πόλη, αυτό το σχεδόν «κρυφό» αρτοποιείο των Εξαρχείων γίνεται προορισμός για όσους αγαπούν το καλό ψωμί και τα μερακλίδικα αρτοποιήματα. Από ψωμί μπορεί να μην διαθέτουν τεράστια ποικιλία, ωστόσο ό,τι δοκιμάσεις είναι εγγυημένο, όπως το αφράτο χωριάτικο που θα βρεις σε σταρένιο και ολικής. Μην φύγεις όμως χωρίς να πάρεις μαζί σου γαλέτες γλυκάνισου με ρεβιθομαγιά, ατσμά και ωραίο, πικάντικο λαχματζούν.
Γαμβέττα 4, Αθήνα | Τηλ. 210 3847006

Ρεμούνδος, Κυψέλη
Τον γνώρισα χάρη στο τσουρέκι του, που μου είχαν συστήσει ως ένα από τα καλύτερα της Αθήνας, τον λάτρεψα για το ψωμί του. Ο Ρεμούνδος είναι ένας από τους ιστορικούς φούρνους της Αθήνας, με την ιστορία του να ξεκινάει το 1953. Σήμερα, τα ηνία της επιχείρησης κρατάει η τρίτη γενιά, ο Γρηγόρης και ο Γιώργος, που τιμούν την οικογενειακή παράδοση στο καλό ψωμί. Εδώ θα βρεις προζυμένιο ψωμί με προζύμι γιαουρτιού, παραδοσιακή μπομπότα αλλά και το ιδιαίτερο tiger skin ψωμί με την κόρα που θυμίζει μωσαΐκό.
Κυψέλης 37, Κυψέλη | Τηλ. 210 8215808

Μαμά Ψωμί, Κουκάκι
Το Μαμά Ψωμί, που δημιούργησαν δύο ηθοποιοί – ο Γιώργος και η Ραλλού- εξελίσσει την τέχνη της αρτοποιίας, προσφέροντας καθημερινά γευστικότατα ψωμιά, με παραδοσιακές συνταγές. Εδώ θα έρθεις για χωριάτικο με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα που θα συνοδεύσει ωραία τα λαδερά σου στο καθημερινό τραπέζι, αλλά και προζυμένιο ολικής άλεσης και αν το επισκεφθείς Σάββατο μπορεί να είσαι τυχερός και να προλάβεις το μυρωδάτο ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που βγάζουν αποκλειστικά εκείνη την ημέρα. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και τις τάρτες και πίτες που φτιάχνουν στο Μαμά Ψωμί, με δικό τους χειροποίητο φύλλο.
Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι | Τηλ. 210 9227686

Αρτοποιείο Τριανταφύλλου, Πειραιάς
Το αιωνόβιο αρτοποιείο του Πειραιά ξεκίνησε τη λειτουργία του το μακρινό 1910 από τον Ζήση Τριανταφύλλου. Σήμερα, μπορεί να λειτουργεί με μια πιο εξελιγμένη και σύγχρονη μορφή, προσφέροντας από γλυκά, τάρτες και αλμυρά σνακ μέχρι πιάτα ημέρας, ωστόσο το ψωμί συνεχίζει να έχει περίοπτη θέση. Στα ράφια του, δίπλα στο προζυμένιο ψωμί θα βρεις οκτάσπορο ολικής άλεσης, ντίνκελ και ciabatta με τραγανή κόρα και ωραίες, μεγάλες κυψέλες.
Λεωφ. Αφεντούλη 12, Πειραιάς | Τηλ. 210 4522005

Λυκαβηττός, Κολωνάκι
Στα ψηλά του Κολωνακίου συναντάς έναν από τους πλέον γνωστούς φούρνους της Αθήνας, που έχτισε τη φήμη του πάνω στο γερμανικό, βαρύ μαύρο ψωμί του, από γερμανικό και αυστριακό αλεύρι, που είναι από τα καλύτερα που μπορείς να δοκιμάσεις. Βέβαια, στην γκάμα του θα βρεις πολλά ακόμη ψωμιά, από τα πιο παραδοσιακά όπως το μοναστηριακό και το ξινούτσικο μετσοβίτικο χωριάτικο ψωμί, μέχρι κάποιες ιδιαίτερες προτάσεις όπως το ψωμί με φουντούκι και κουρκουμά.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι | Τηλ. 210 7211348

Αμαρούσιον, Μαρούσι
Στην καρδιά του Αμαρουσίου δοκιμάζεις αυθεντικό προζυμένιο ψωμί, ψημένο στον ξυλόφουρνο. Στο Αμαρούσιον κρατούν ακόμη την παράδοση για το συγκεκριμένο ψωμί, που θα σε κερδίσει με την αφράτη ψίχα και την χαρακτηριστική ξινή γεύση του. Δίπλα του αρκετά ακόμη ψωμιά, από το γιαννιώτικο ζυμωτό καρβέλι, μέχρι το ψωμί χωρίς γλουτένη, για να φύγεις με γεμάτες τσάντες. Σημείωσε ωστόσο, ότι στο κατάστημα θα βρεις και φαγητό σε πακέτο, όπως ωραία λαδερά που θα κάνουν την καλύτερη παρέα με το ψωμάκι σου.
Βασιλίσσης Σοφίας 49, Πλατεία Κασταλίας, Μαρούσι | Τηλ. 210 8020407

Φούρνος Τυλιγάδη, Αγία Παρασκευή
Με ιστορία που ξεκινάει το 1955, ο φούρνος του Τυλιγάδη στην Αγία Παρασκευή επιμένει να ζυμώνει και να φουρνίζει καθημερινά νόστιμα ψωμιά, με την πλούσια γκάμα του να περιλαμβάνει τα παραδοσιακά προζυμένια που τον καθιέρωσαν αλλά και πιο ιδιαίτερες προτάσεις. Εδώ λοιπόν θα πας για το πολύ ωραίο, προζυμένιο ψωμί, αλλά και ψωμί πετρόμυλου με δίκοκκο σιτάρι και αργή ωρίμαση. Μεταξύ άλλων, φτιάχνουν μπαγκέτες, λαδόψωμα, καθώς και ένα ιδιαίτερο ψωμί με παντζάρια και καρύδια.
Επτανήσου 72, Αγ. Παρασκευή | Τηλ. 210 6542789

Τα new age bakeries

Τρομερό Παιδί, Ιλίσια
Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να του πιστώσουμε την πρωτιά στους new age φούρνους της πόλης, αναμφίβολα ωστόσο ήταν από τους φούρνους που μας έκαναν να δούμε το ψωμί αλλιώς. Σε μία μονοκατοικία του 1926 ο Στέφανος Λιβάνιος και ο Χρήστος Παππάς ψήνουν ψωμιά με ελληνικά σιτηρά και φυσικό προζύμι. Από τα ράφια τους αξίζει να επιλέξεις το καρβέλι με προζύμι αργής ωρίμασης με λίγη σίκαλη (που είναι πάντα καλοψημμένο, με πολύ τραγανή κόρα) αλλά και τη φρατζόλα ολικής αλέσεως, τις μπαγκέτες και τα αέρινα, βουτυράτα μπριός. Για κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό, θα δοκιμάσεις το γαλλικό fougasse, το γαλλικό ελιόψωμο με το χαρακτηριστικό σχήμα φύλλου, που φτιάχνουν με ελιές πράσινες και Καλαμών.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια | Τηλ. 210 7777537

Bread B.C., Χαλάνδρι
Ένα άρθρο για τις συνθήκες της σύγχρονης αρτοποιίας και πώς φτάσαμε να αποφεύγουμε το ψωμί λόγω του τρόπου παρασκευής του, ήταν η αφορμή για τον σκηνοθέτη Περικλή Βούρθη να ξεκινήσει να ψάχνεται, να διαβάζει και να πειραματίζεται για το πώς θα φτιάξει καλό ψωμί. Μέχρι που βρήκε τις συνταγές τις επιτυχίας και δεν τις κράτησε μόνο για τον εαυτό του, αλλά τις μοιράζεται και με όλους εμάς μέσω του Bread B.C. στο οποίο συνεργάζεται με τον έμπειρο αρτοποιό και pastry chef Θανάση Σταμούδη. Στον new age φούρνο του Χαλανδρίου το ψωμί γίνεται με φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, με πιο αγαπημένες επιλογές το ψωμί με τέσσερις αρχαίους σπόρους (φαγόπυρο, λιναρόσπορο, τεφ, και άγριο Κριθάρι), αλλά και την προπύρα, την ελληνική εκδοχή της focaccia από τη Λακωνία.
Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι | Τηλ. 210 6851961

Kora, Κολωνάκι
Αν δεν έχεις δοκιμάσεις ακόμη το σοκολατένιο ψωμί του Kora, δεν ξέρεις τι χάνεις! Αυτός ο νέας γενιάς φούρνος τιμάει τη φιλοσοφία του νέου κύματος της αρτοποιίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό προζύμι και τις ποιοτικές πρώτες ύλες, με τα ψωμιά τους να σε εκπλήσσουν ευχάριστα με τη μεστή τους γεύση. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις το προζυμένιο ψωμί με την πολύ τραγανή κρούστα και την ωραία κυψέλωση, αλλά και το πολύ ωραίο ψωμί βρώμης που συνδυάζεται άψογα με μια καλή σπιτική μαρμελάδα ή μέλι για ένα απολαυστικό πρωινό.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι | Τηλ. 210 3627855

The Black Salami, Εξάρχεια
Το σύγχρονο micro bakery στην καρδιά των Εξαρχείων το αγαπάμε για τα σάντουιτς του, που γίνονται τέλειο συνοδευτικό στις βόλτες μας στο κέντρο της πόλης. Το αρτοπαρασκευαστήριό του όμως δεν ζυμώνει μόνο ψωμάκια για σάντουιτς, αλλά και για να το πάρεις για το σπίτι. Εδώ θα βρεις προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμασης, με τραγανή κόρα και μεγάλη κυψέλωση, που όμως αν θέλεις να τα δοκιμάσεις θα πρέπει να κινηθείς γρήγορα καθώς η παραγωγή δεν είναι πολύ μεγάλη σε αντίθεση με τη ζήτηση, που κάνει τα καρβελάκια να εξαντλούνται από νωρίς το πρωί.
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια | Τηλ. 211 4187956

Μονόκερος, Παγκράτι
O Περικλής και η Ελένη, φίλοι από παιδιά και αυτοδίδακτοι αρτοποιοί, δημιούργησαν το δικό τους microbakery στο Παγκράτι -μία από τις σχετικά πρόσφατες προσθήκες στον χώρο των new age φούρνων. Στο ανοιχτό παρασκευαστήριό τους, ζυμώνουν καθημερινά ψωμιά με προζύμι αργής ωρίμασης, με ελληνικά άλευρα. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουμε τα σπέσιαλ σύμμεικτα ψωμιά με τσένταρ και μπέικον ή καρύδι και ξύσμα λεμονιού, αλλά σου προτείνουμε επίσης να μη φύγεις χωρίς μία από τις γαλλικές μπαγκέτες τους.
Φαίδρου 4, Παγκράτι | Τηλ. 210 7510887

Asterisque, Μετς
Ο παράδεισος για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη αλλά λατρεύουν το ψωμί, βρίσκεται στο Μετς. Εκεί συναντάς το Astérisque, έναν new age φούρνο που προσφέρει προϊόντα αποκλειστικά gluten free. Από μπισκότα, τάρτες και κέικ, μέχρι ψωμιά και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία. Όπως είναι αναμενόμενο, τα ψωμιά του Astérisque, που φτιάχνονται με gluten free άλευρα από φαγόπυρο, κεχρί και ρύζι, δεν είναι πολύ φουσκωτά, αλλά υπόσχονται ότι το μόνο που τους λείπει είναι η γλουτένη. Στα ράφια του ξεχωρίζουν το προζυμένιο ψωμί με φαγόπυρο και κεχρί, αλλά και το πολύσπορο με βιολογικά άλευρα.
Χαρβούρη 2, Μετς | Τηλ. 210 9241137

Kαλό ψωμί εκτός φούρνου

Betty’s Bakery, Online
Ήξερες ότι μπορείς να κάνεις μηνιαία συνδρομή και να παραλαμβάνεις φρέσκο και απολαυστικό ψωμί στο σπίτι; Το Betty’s Bakery δεν είναι ο συμβατικός φούρνος που έχεις στο μυαλό σου, αλλά ξεφουρνίζει μερικά από τα καλύτερα ψωμιά της πόλης. Η δημιουργός του, Ελισάβετ Κουλούρη, άφησε πριν από μερικά χρόνια την καριέρα της στην Επικοινωνία και να ξεκινήσει τα ζυμώματα, με στόχο να προσφέρει στον κόσμο φρέσκο ψωμί, με φυσικό προζύμι, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη, με βιολογικό αλεύρι από πετρόμυλους. Μπορείς να το παραγγείλεις στο site τους (ή απλώς τηλεφωνικά) και αν μένεις στο κέντρο της Αθήνας η παράδοση θα γίνει με ποδήλατο, ενώ μπορείς να το βρεις και σε επιλεγμένα delicatessen. Όσο για την ποικιλία, εκτός από τα απλά» αλλά πεντανόστιμα ψωμιά του, όπως το 100% ολικής ή το παραδοσιακό ηπειρώτικο, το Betty’s Bakery ζυμώνει, μεταξύ άλλων, προζυμένιο ψωμί με θυμάρι και ελαιόλαδο, πολύσπορο με κουρκουμά και καπνιστό μπούκοβο, superbread χωρίς γλουτένη και ψωμί με φρούτα. Αγαπημένη επιλογή, ιδανική για πρωινό αφού ταιριάζει τέλεια με αλλείματα ξηρών καρπών ή ταχίνι και μέλι, το καρβέλι με χαρούπι και καρύδια που σε κερδίζει με την πλούσια υφή και την ακόμα πιο πλούσια γεύση του.
Κασσάνδρας 10, Κεραμεικός | www.bettysbakery.gr

Το περιβολάκι, σε βιολογικές λαϊκές αγορές
Στις βιολογικές λαϊκές αγορές μπορείς να βρεις τα πάντα, ακόμη και ψωμί. Το Περιβολάκι της αεικίνητης Δήμητρας Καρδάτου έχει την έδρα του στα Μέγαρα και στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται και αρτοποιείο όπου ζυμώνουν αφράτα, βιολογικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα, ενώ στα κτήματα καλλιεργούν μεταξύ άλλων και σιτηρά που αλέθουν στους μύλους τους για να γίνουν η πρώτη ύλη για τις δημιουργίες τους. Βέβαια, για να τα προμηθευτείς δεν χρειάζεται να πας μέχρι εκεί, αρκεί να βρεις τον πάγκο τους στις βιολογικές λαϊκές αγορές της πόλης. Ανάμεσα στα καλούδια τους ξεχωρίζει και το ψωμί, όπως το προζυμένιο από δίκοκκο σιτάρι. Σημείωσε ότι στα νότια θα τους βρεις στη βιολογική λαϊκή αγορά της Ηλιούπολης κάθε Τετάρτη και στης Βούλας κάθε Σάββατο, ενώ το κτήμα είναι επισκέψιμο τις Κυριακές.
Αγιος Λουκάς, Δρόμος Μεγάρων – Αλεποχωρίου, Μέγαρα | Τηλ. 22960 90053