Οι τρατορίες των νοτίων προαστίων

Η σκηνή της ιταλικής κουζίνας στα νότια δεν περιορίζεται σε κομψά εστιατόρια, αλλά εμπλουτίζεται με αυθεντικές τρατορίες, που διατηρούν την οικεία και φιλόξενη αίσθηση της γειτονικής χώρας, προσφέροντας γνήσιες γεύσεις.  

Share this

Χαλαρή διάθεση, ζεστή ατμόσφαιρα, ανεπιτήδευτα -και πολλές φορές μαμαδίστικα- πιάτα από την πάντα νόστιμη ιταλική κουζίνα: τα τρία βασικά συστατικά μιας τρατορίας είναι όλα όσα χρειάζεται κανείς για μια απολαυστική έξοδο για φαγητό. Σε αυτό ακριβώς το τρίπτυχο βασιστήκαμε για να διαλέξουμε τις αυθεντικές τρατορίες των νοτίων, εκείνες που χωρίς πολλά πολλά θα σε κάνουν να αισθανθείς -και να φας- καλά, σαν να είσαι καλεσμένος στο σπίτι μιας χρυσοχέρας Ιταλίδας μαγείρισσας.

Maltagliati

Για περισσότερο από 20 χρόνια, το Maltagliati στο Παλαιό Φάληρο αποτελεί σταθερή επιλογή όταν αναζητούμε γνήσιες ιταλικές γεύσεις και αυθεντική ατμόσφαιρα τρατορίας. Εδώ θα απολαύσεις pasta fresca, δηλαδή χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία ζυμώνονται και κόβονται στο χέρι. Ανάμεσα στις επιλογές ξεχωρίζει η καρμπονάρα, που χαρακτηρίζεται από την ισορροπία και την απλότητά της, καθώς και η Amatriciana ή η cacio e pepe, που φτιάχνονται με μεράκι και θα τις ευχαριστηθείς πολύ. Στο μενού θα βρεις ακόμη antipasti και σαλάτες, όπως αυτή με λόλα, ρόκα, ξινόμηλο, αμύγδαλα και μπόλικο καπρίνο. Αλλά μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το τιραμισού τους!

Extra tip: Αν σου αρέσουν τα καυτερά, ζήτα να σου φέρουν στο τραπέζι το υπέροχο λάδι πεπεροντσίνο που ετοιμάζουν μόνοι τους. Μπορεί να προστεθεί κυριολεκτικά σε όλα τα πιάτα και να τα απογειώσει!

La Ricotta

Το La Ricotta είναι ένα στέκι απλό, γνήσια ιταλικό. Μια αυθεντική τρατορία, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία της Νέας Σμύρνης, στην οποία θα δοκιμάσεις επιλογές από τη γειτονική χώρα από έναν λιτό αλλά προσεγμένο κατάλογο. Πρωταγωνιστής του μενού είναι η ναπολιτάνικη πίτσα, με αυτή τη χαρακτηριστική λεπτή ζύμη που ωριμάζει για τουλάχιστον 24 ώρες και ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Δεν θα τη βρεις φορτωμένη με πολλά υλικά και αυτό για να μπορείς να αισθάνεσαι όλες τις γεύσεις. Από ζυμαρικά τώρα, θα βρεις κλασικές ιταλικές μακαρονάδες, όπως η Aglio e Olio με σκόρδο, λάδι και μπούκοβο ή τα γεμιστά ραβιόλι με σπανάκι, ρικότα, βούτυρο και φασκόμηλο. Φυσικά δεν λείπουν και τα γλυκά όπως το all time classic σπιτικό τιραμισού.

Il Tinello

Στον ανεπιτήδευτο χώρο του Il Tinello, με τη λιτή αλλά φίνα διακόσμηση και τα λιγοστά τραπέζια που στρώνονται με λευκά τραπεζομάντηλα, θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι στην καρδιά μιας απλής σπιτικής τραπεζαρίας και περιμένεις όλα τα καλούδια που θα βγουν από την κουζίνα. Και πράγματι, αυτό είναι πάνω κάτω το concept της σχεδόν κρυφής τρατορίας του Αλίμου (μπορεί να χρειαστείς GPS για να την εντοπίσεις). Εδώ σημείωσε πως δεν θα βρεις κατάλογο. Θα ξεκινήσουν απευθείας να σου σερβίρουν διαδοχικά πιάτα με pasta και κρέας, ό,τι έχουν ετοιμάσει για την ημέρα, με τις γεύσεις να είναι απλές αλλά απολαυστικές. Η τιμή είναι φιξ ανά άτομο και η τρατορία λειτουργεί αποκλειστικά Σαββατοκύριακα με κρατήσεις.

Peccati di Gola

Στην καρδιά της Γλυφάδας, το Peccati di Gola σερβίρει πιάτα από τη γειτονική χώρα σε έναν ζεστό, φιλόξενο και ανεπιτήδευτο χώρο. Εδώ θα απολαύσεις ένα χαλαρό γεύμα με έμφαση φυσικά στην πίτσα και τα ζυμαρικά, αν και θα βρεις επίσης πιάτα με κρέας. Η ναπολιτάνικη πίτσα που ψήνεται στον ξυλόφουρνο μοιάζει να μη λείπει από κανένα τραπέζι: μία Margherita στο κέντρο είναι πάντα καλή ιδέα. Σου προτείνουμε επίσης να δοκιμάσεις την εκρηκτική Diavola που είναι πιο spicy, αλλά αν η όρεξη ζητά ζυμαρικά, δώσε μια ευκαιρία στα φρέσκα ταλιολίνι με carpaccio μοσχαριού και κρέμα παρμεζάνας ή στην ιδιαίτερη Aglio e Olio (που την κάνουν με μαύρο σκόρδο, φυστίκι Αιγίνης και τυρί stracciatella – το αποτέλεσμα είναι πιο κρεμώδες και πιο γλυκό από την κλασική εκδοχή της) και θα μας θυμηθείς.

Vera Napoli

Επάνω στη Δημ. Γούναρη στη Γλυφάδα μπορεί να μην περίμενες να βρεις μια παραδοσιακή τρατορία. Κι όμως υπάρχει και λέγεται Vera Napoli. Αν και λίγο κρυμμένη, την ξεχωρίζεις εύκολα χάρη στα τραπεζάκια που στήνονται μπροστά, με τα κλασικά καρό τραπεζομάντηλα που σου τραβούν το βλέμμα. Εδώ για αρχή θα δοκιμάσεις πίτσα με πολύ λεπτό ζυμάρι σε ποικιλία εκδοχών, από τις οποίες αξίζει να επιλέξεις την Vera Napoli με ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκο βασιλικό. Ξεχωρίζει γευστικά χάρη στην ιδιαίτερη -ευπρόσδεκτα ξινούτσικη- σάλτσα ντομάτας, ενώ η παρμεζάνα κάνει πιο πλούσιο γευστικά το αποτέλεσμα σε σχέση με μια κλασική μαργαρίτα. Από τα ζυμαρικά του, δοκιμάσαμε τα φρέσκα ravioli με μανιτάρια porcini και σάλτσα tartufo και στα προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Πολύ νόστιμα, ισορροπημένα και σωστά μαγειρεμένα.

Le Pizze di San Gennaro

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι έχει αδυναμία στην πίτσα της Νάπολης και μέσα από το νεοσύστατο γαστρονομικό του εγχείρημα μας τη σερβίρει στην αυθεντική εκδοχή της. Το Le Pizze di San Gennaro άνοιξε πριν από λίγο καιρό στο πάλαι πότε Vincenzo στη Νέα Σμύρνη και με μία θέση στα τραπέζια του φιλοδοξεί να μας μεταφέρει στον ιταλικό Νότο, εκεί που η πίτσα ετοιμάζεται με μαεστρία από τους δεξιοτέχνες pizzaioli και οι μυρωδιές από την κουζίνα πλυμμηρίζουν τη σάλα. Το μενού είναι πολύ συγκεκριμένο, δεν θα βρεις στην κάρτα του pasta ή κρέας, παρά μόνο ναπολιτάνικη πίτσα που ετοιμάζεται παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο. Ο Τζεναμπόνι γνωρίζει ακριβώς τη συνταγή της επιτυχίας και θέλησε να επενδύσει σε αυτό που ξέρει καλύτερα, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι καθημερινά υπάρχει ένα πιάτο ημέρας. Τις Πέμπτες για παράδειγμα το πιάτο ημέρας μυρίζει θάλασσα, αφού όπως λέει ο ίδιος ο σεφ, «στην Ιταλία τις Πέμπτες τρώμε ψάρι».