Πού τρώμε τα καλύτερα σάντουιτς στην Αθήνα

Σάντουιτς 30 εκατοστών, vegan επιλογές, παραδοσιακές αλλά και ιντριγκαδόρικες προτάσεις: Καταγράφουμε τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας τα οποία ζητάμε ξανά και ξανά.

Share this

Δύο φέτες ψωμιού που χωράνε μέσα τους ό,τι μπορείς να φανταστείς: Εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, διαφόρων ειδών κρέατα, ιδιαίτερες σάλτσες και άλλα πολλά extras, δημιουργώντας ένα από τα κορυφαία γεύματα που τρώγονται στο χέρι. Ξεχωρίσαμε τα αγαπημένα μας σάντουιτς στην Αθήνα, από τα πιο ιδιαίτερα μέχρι τα διαχρονικά και από τα παραδοσιακά των φούρνων μέχρι τα διεθνή, τα καταγράψαμε ανά κατηγορία για να σε κατευθύνουμε σωστά και σου προτείνουμε να τα βάλεις στη λίστα σου με τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς στην πόλη για πραγματικά καλό street food.

Από φούρνους

Για τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας σου έχουμε μιλήσει, από τους παραδοσιακούς μέχρι τα new age bakeries. Στην τελευταία κατηγορία, θα βρεις και λαχταριστά σάντουιτς από ολόφρεσκα ψωμιά, γεμισμένα με κάθε λογής υλικό. Στο Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια | 2107777537) για παράδειγμα, όπου χρησιμοποιούν ελληνικά σιτηρά και φυσικό προζύμι, προσφέρουν ποικίλες προτάσεις σε σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί και εσύ έχεις απλά να διαλέξεις ανάμεσα σε τόνο, κοτόπουλο, σολομό και ζαμπόν.

Το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια | 2114187956) τώρα, ο meta-φούρνος των Εξαρχείων, φημίζεται για τα σάντουιτς του, που γίνονται το τέλειο συνοδευτικό στις βόλτες στο κέντρο της πόλης. Μία από τις δυνατές του επιλογές το Black Pastrami, το σάντουιτς με χειροποίητη μουστάρδα με πευκόμελο, πικλαρισμένο αγγουράκι και ελληνικό παστράμι, αλλά ειλικρινά όποιο και να επιλέξεις δεν θα σε απογοητεύσει. Στο γειτονικό Κολωνάκι, το Kora Bakery (Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι | 2103627855) ετοιμάζει λαχταριστά bagels, όπως αυτό με mozzarella, pesto, κρέμα τυρί, ντομάτα και μυρωδικά.

Ο φούρνος του Kick στην Κυψέλη μεγάλωσε, αυτονομήθηκε και πλέον λειτουργεί με το όνομα Flake (Σποράδων 24, Κυψέλη), από ξεχωριστό πόστο, απέναντι ακριβώς από το «αδερφάκι» του. Με τα ίδια ψωμιά που πωλούνται στο κατάστημα, ετοιμάζουν και σάντουιτς με προσεγμένα υλικά και χειροποίητες παρασκευές. Έχουν και bagels -ένα μάλιστα είναι vegan με κρέμα κάσιους και πολύ ωραίο.

Λίγο πιο βόρεια, το Jesus Crust (Σολωμού 9, Ψυχικό | 21693918262) στο Ψυχικό ετοιμάζει πρωτότυπες ιδέες σε καρβέλια, αλλά και σάντουιτς από προζυμένιο ψωμί, από τα οποία θα σου προτείναμε αυτό με μορταδέλα και μελιτζάνα. Συνεχίζοντας βόρεια, στον new age φούρνο του Χαλανδρίου, το Bread B.C. (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι | 2106851961), όπου το ψωμί γίνεται με φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, φτιάχνουν και αρκετά σάντουιτς με δικό τους flat bread, ένα ψωμί μεταξύ φοκάτσιας και τσιαπάτα, σε ποικίλιες εκδοχές για να διαλέξεις. Ετοιμάζουν παράλληλα και ένα σάντουιτς με το προζυμένιο τους ψωμί, ενώ υπάρχει και vegan επιλογή με μανιτάρια για όσους το προτιμούν.

Εδώ στα νότια, το Όβεν manufactory (Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα | 2109681275) προσφέρει ζηλευτά ψωμιά και αρτοσκευάσματα που ετοιμάζονται στο εργαστήριο εντός του. Βέβαια, εδώ θα βρεις και σάντουιτς με προσεγμένους συνδυασμούς υλικών. Πάρε το Νew Υork breakfast sandwich με αβγά scrambled, μπέικον και τυρί σε προζυμένιο ψωμί και θα μας θυμηθείς!

Τα διαχρονικά

Ε πώς να το κάνουμε, υπάρχουν και εκείνα τα διαχρονικά στέκια που μπορείς να επισκέπτεσαι ακόμη και σήμερα για να δοκιμάσεις γνώριμες και αγαπημένες γεύσεις. Για να καταλάβεις, εδώ και 36 χρόνια το Guarantee (Βεΐκου 41, Κουκάκι | 2109226924) στο Κουκάκι φτιάχνει ένα από τα καλύτερα σάντουιτς της πόλης και αυτό δεν είναι υπερβολή. Σήμερα, η ποικιλία στα υλικά ξεπερνάει τις προσδοκίες ενός συνοικιακού μαγαζιού, με περισσότερα από 20 είδη σε τυριά και άλλα τόσα σε αλλαντικά. Τσορίθο, προσούτο, ροστ μπιφ, χαμόν, μπρι και κατσικίσιος κορμός είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις του. Παράλληλα θα βρεις και 5-6 διαφορετικά είδη ψωμιού. Μπορείς λοιπόν να δημιουργήσεις τους συνδυασμούς της αρεσκείας σου -από κλασικούς και δοκιμασμένους, μέχρι νέες επιλογές για την αλλαγή.

Σε ένα στενό του Νέου Κόσμου τώρα, θα βρεις την Κρήτη (Ιππώνακτος 54, Νέος Κόσμος | 210 9023132), γνωστή για τα -τεραστίων διαστάσεων- σάντουιτς της. Δεν είναι από τα πιο γνωστά σαντουιτσάδικα της πόλης, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο παλιά (since ’78) και ποιοτικά. Εδώ θα πάρεις το κλασικό: αυτό με την ομελέτα, την οποία συνοδεύουν πατάτες, μπέικον, λουκάνικο, ντομάτα, φέτα, ένταμ, μορταδέλα, μαρούλι, μουστάρδα, κέτσαπ και μαγιονέζα. Τι άλλο χρειάζεσαι για ένα μπομπάτο αποτέλεσμα; Το μέγεθος το διαλέγεις εσύ!

Τα ιδιαίτερα

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ορισμένες πιο special προτάσεις και συνδυασμοί, που ίσως δεν συναντάς συχνά. Ένα παράδειγμα είναι το Space Ham (Μιλτιάδου 22, Μοναστηράκι | 2103241333) με τους ιντριγκαδόρικους τίτλους στα σάντουιτς του. Jessica Rabbit, Black Pit, Scrooge, How you doing? Για να σου δώσουμε να καταλάβεις, το τελευταίο έρχεται με πανσέτα, άιβαρ (αλοιφή με πιπεριά), γκοργκοντζόλα dolce και φύλλα ρόκας. Όνειρο; Ενδιαφέρον και το Red Velvet με σαλάμι σπιανάτα, κρέμα πατάτας με τρούφα, κρέμα σπαράγγι, μπουράτα, ντομάτα και baby ρόκα. Plus: έχει vegan και vegetarian επιλογές.

Αν πάλι έχεις όρεξη για bagel, οφείλεις να κάνεις μια στάση στο Amandine’s (Νίκης 13, Σύνταγμα | 2103239829) και να ξέρεις, θα δοκιμάσεις πολύ δημιουργικές προτάσεις. Οι τίτλοι; Πόλεις από κάθε πλευρά του πλανήτη. Το Barcelona έρχεται με κρέμα τυρί, μελιτζανοσαλάτα, chorizo και σως μουστάρδας με μέλι, το Bordeux με chutney mango, κατσικίσιο τυρί, ζαμπόν Πάρμας και iceberg και το αθηναϊκό με μαύρο σαλάμι, μελιτζανοσαλάτα, iceberg και σως μουστάρδας με μέλι. Άντε να διαλέξεις! Λίγα στενά δίπλα βρίσκεται το Marketta (Λέκκα 10, Αθήνα | 2103225388), που προσφέρει χειροποίητα σάντουιτς στον λιλιπούτειο χώρο του. Δεν θα βρεις πολλά, παρά μόνο τρία, αλλά μεταξύ μας, δεν χρειάζεσαι περισσότερα. Σε δύο φέτες φοκάτσια βάζουν σνίτσελ κοτόπουλο, ραντίτσιο, αντίβ, άισμπεργκ και χειροποίητη μαγιονέζα με κάππαρη και εστραγκόν, που είναι και το αγαπημένο μας εκ των τριών.

Στη Στοά Κοραή το σαντουιτσάδικο-ντέλι Μόντακιου (Σταδίου 30, Αθήνα | 2103316500) ξεκινά από νωρίς το πρωί και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία για να διαλέξεις. Και εδώ οι ονομασίες προέρχονται από πόλεις και τα υλικά βασίζονται στον τόπο αυτό. Πάρε για παράδειγμα το Provence που γεμίζεται με coppa, Brie, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια ή το «Κρήτη» με απάκι κοτόπουλο, γλυκιά μυζήθρα, ομελέτα και ντομάτα.

Στο Talking Breads (Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια | 2111839731) στα Εξάρχεια ετοιμάζουν σάντουιτς με ένα μαλακό βουτυρόψωμο, το οποίο δεν θα χορταίνεις. Για εσένα που αγαπάς τα πιο κλασικά, δοκίμασε το Grilled Cheese με τσένταρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και πιπέρι, αλλά εσύ που ψάχνεις κάτι πιο «δυνατό» πάρε το Satay με ξεψαχνισμένο χοιρινό, λάχανο, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο και σως satay. Και στο Fika (Βούρβαχη 6, Ακρόπολη| 2109226010) ετοιμάζουν σάντουιτς με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, το οποίο θυμίζει πολύ το ιαπωνέζικο milk bread (αυτό με το hummus και τη φέτα είναι επικό), αλλά και φοκάτσια (πάρε αυτό με μορταδέλα, μπουράτα και φιστίκι).

Το μικρό «βρώμικο» αδερφάκι του ΜΑΝΗΜΑΝΗ προσφέρει ελληνικό street food στην καντίνα του στο Κουκάκι, ονόματι Dirty Μάνη (Νικ. Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι | 2109241534). Εδώ βέβαια θα πας για μανιάτικη τριπλέτα (τηγανητή πίτα – χοιρινό καλαμάκι –κεφαλοτύρι), αλλά αξίζει να φύγεις και με ένα σάντουιτς, το οποίο αποκαλούν pita pocket. Χωρίς αμφιβολία πρέπει να δοκιμάσεις το Μανιάτικο με σύγκλινο σχάρας, πουρέ σύκο, πουρέ μελιτζάνας, μανούρι, φρέσκια ρόκα και λιαστή ντομάτα.

Επιστρέφοντας πάλι προς κέντρο, το Subbie (Αθηναΐδος 3, Μοναστηράκι | 2103218371) είναι ένα ακόμη σαντουιτσάδικο που αξίζει να επισκεφτείς. Το ψωμί (σκέψου μοιάζει με φοκάτσια) ψήνεται ολόφρεσκο καθημερινά, ενώ τα τυριά και τα αλλαντικά έρχονται από επιλεγμένα delis της πόλης και κόβονται μπροστά σου την ώρα της παραγγελίας, μαζί με την προετοιμασία όλων των υλικών που θα επιλέξεις. Πλήθος δελεαστικών προτάσεων γεμίζουν το μενού, μεταξύ των οποίων το σάντουιτς Pastramanca με pastrami, manchego, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και πίκλα αγγουριού ή το Meat the Caprese με prosciutto, burrata, ντομάτα ψητή και pesto βασιλικού.

Τα διεθνή

Στην Αγία Παρασκευή, με αέρα παριζιάνικο, το From Paris (Κλεισθένους 15, Αγία Παρασκευή | 6981742612) είναι παράδεισος για τους λάτρεις των τυριών και των αλλαντικών. Μοιάζει με μια μικρή γαλλική μπουτίκ, στην οποία εκτός από εκλεκτά υλικά θα βρεις και καλοφτιαγμένα σάντουιτς με ψωμί από το Τρομερό Παιδί, που σημαίνει εγγύηση από όλες τις απόψεις. Εδώ θα πας ίσως για το πιο απλό αλλά εξαιρετικής νοστιμιάς jambon-beurre με ζαμπόν και βούτυρο. Απλά, λιτά και ποιοτικά.

Για σάντουιτς αλά ιταλικά πηγαίνουμε στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στο Borghese (Αρχελάου 9, Παγκράτι | 2107250511), το οποίο μας μυεί στην ιταλική street food κουλτούρα με τον δικό του τρόπο. Το μενού έχει 21 επιλογές σε σάντουιτς με ιδιαίτερα υλικά από τη γειτονική χώρα για να φας στο χέρι, ή για να καθίσεις στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, χαζεύοντας την περαντζάδα. Τα τυριά και τα αλλαντικά είναι δικής τους εισαγωγής από Ιταλία και κόβονται μπροστά σου. Εδώ λατρεύουμε αυτό με το κατσικίσιο τυρί και τη μαρμελάδα φρούτα του δάσους.

Ιταλική υπογραφή έχει και το TraMe (Ευριπίδη 9, Αθήνα | 210321895), στο οποίο θα βρεις βενετσιάνικα tramezzini, που είναι ουσιαστικά τριγωνικά σαντουιτσάκια, χωρίς κόρα και γεμιστά με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ξεχωρίσαμε αυτό με απάκι κοτόπουλο, γραβιέρα Κρήτης, γαλλική σαλάτα και μαγιονέζα μαύρης τρούφας αλλά και εκείνο με καρπάτσιο μόσχου, αρσενικό Νάξου, aioli μαύρου σκόρδου και βαλεριάνα.

Τα ιαπωνικά sando η αλήθεια είναι πως βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του αθηναϊκού κοινού και αν θες να το δοκιμάσεις πραγματικά καλό τότε βάλε μπρος για το Sando (Πετράκη 7, Αθήνα | 2103226653). Εδώ διαλέγουμε πάντα το pork katsu δηλαδή χοιρινή μπριζόλα τηγανητή με πάνκο, που συνοδεύεται με χειροποίητη ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, χειροποίητη tonkatsu chutney με καπνιστό bacon και μωβ λάχανο. Υπάρχουν επιλογές με κοτόπουλο, μπιφτέκι μέχρι και ψάρι, ενώ δεν λείπει μια vegetarian με μελιτζάνα.

Το Jackaroo που ξεκίνησε από τον Πειραιά (Σωτήρος Διός 45), επεκτάθηκε στην Κυψέλη (Φωκίονος Νέγρη 18) και πλέον διαθέτει μαγαζί και στον Νέο Κόσμο (Καλλιρρόης 73), προσφέρει αυτό το πληθωρικό, american style street food που αναζητάς όταν θες κάτι καλό και να σε χορτάσει. Το τηγανητό κοτόπουλο είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του μενού και ένα από τα καλύτερα της Αθήνας. Αν έχει τύχει να δοκιμάσεις, πιστεύουμε θα συμφωνείς. Πάρε ένα από τα best seller του, το chicken melt που έρχεται σε χειροποίητο βουτυρένιο ψωμάκι brioche με δύο κομμάτια παναρισμένου κοτόπουλου, διπλό τσένταρ, διπλό καπνιστό μπέικον, ντομάτα, άισμπεργκ και spicy mayo. Όνειρο! Για εσένα που ψάχνεις αυτό το κάτι παραπάνω, θα προτείναμε το mega fried chicken 30 εκατοστών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Po’ Boys (Αγαθάρχου 12 και Λεπενιώτου, Ψυρρή | 2103234672), που έχει όλες τις αμερικανιές που αγαπάμε. Τα Po’ Boys είναι ουσιαστικά αυτά τα χαρακτηριστικά σάντουιτς της Λουιζιάνα σε μακρόστενο ψωμάκι, τα οποία γεμίζονται με διάφορα κρεατικά και υλικά. Εδώ επιλέγουμε αυτό με το buttermilk με τηγανητό φιλέτο κοτόπουλο πανέ, caesar mayo, iceberg, ντομάτα, κρέμα παρμεζάνας και σχοινόπρασο ή αυτό με το brisket, που είναι εξίσου δυνατό.