10 παιδικά βιβλία για τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση

Χτίζοντας το μέλλον των παιδιών μας

10 υπέροχα βιβλία που μέσα από τους ήρωες και τις ιστορίες τους, βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τον πλούσιο κόσμο των συναισθημάτων και να καλλιεργήσουν την αρετή της ενσυναίσθησης.

Share this

Τα βιβλία που μιλούν για τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση, αποτελούν έναν υπέροχο τρόπο ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, καθώς επίσης, να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους και να καλλιεργήσουν την αρετή της ενσυναίσθησης.

Το CityKidsGuide προτείνει στο NouPou 10 βιβλία, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 6 ετών, τα οποία θα τα βοηθήσουν να εξερευνήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, όπως επίσης, να μάθουν πώς θα μπαίνουν στα παπούτσια των άλλων.

«Πώς να λύσεις ένα πρόβλημα», Εκδόσεις Τζιάμπιρης - Πυραμίδα

Ηλικία: 3+
Μερικές φορές ένα μικρό, τόσο δα προβληματάκι, μεγαλώνει, δυναμώνει και γίνεται ένα τεράστιο πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί.

Συγγραφέας: Claudio Gobbetti
Εκδόσεις: Τζιάμπιρης – Πυραμίδα

«Πόσα συγγνώμη ακόμη, περιστέρι;», Εκδόσεις Ίκαρος

Ηλικία: 3+
Η Πέγκι είναι ένα καταπιεσμένο περιστέρι. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλο κάποιον ενοχλεί, κάποιον εμποδίζει. Διαρκώς νιώθει άσχημα για κάτι και δεν μπορεί να σταματήσει να λέει συγγνώμη. Η τσαχπίνα Τζοάν είναι γλάρος και θα βοηθήσει την Πέγκι να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σιγά σιγά, µία λέξη τη φορά.

Με χιούμορ και ιδιαίτερα διασκεδαστική γλώσσα, η Wendy Meddour μας εισάγει σε έναν κόσμο όπου το πιο σημαντικό είναι να νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, μακριά από το συναισθηματικό φορτίο των συχνών απολογιών, που μειώνουν τη δύναμη του λόγου και των πράξεών μας. Ένα εικονογραφημένο μάθημα ζωής, προορισμένο να αναδείξει την καλύτερη πτυχή του εαυτού μας.

Συγγραφέας: Wendy Meddour
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος

«Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ!», Εκδόσεις Πατάκη

Ηλικία: 3 – 6
Ο Άρης και ο Πέτρος όλη τη μέρα πολεμάνε να κερδίσει ο ένας τον άλλον. Ο Άρης έρχεται πάντα πρώτος και ο Πέτρος αναρωτιέται πότε θα έρθει εκείνη η μέρα που θα φωνάξει κι αυτός «Σε πέρασα!». Η μαμά τους τους εξηγεί πως η αληθινή ζωή είναι γεμάτη χαρές και λύπες. Και να που φτάνει εκείνη η μέρα και ο Πέτρος καταλαβαίνει πως δεν έχει τόση σημασία ποιος κερδίζει, αλλά ποιος ξεπερνά τον εαυτό του.

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη

«Το Παγκάκι», Εκδόσεις Πατάκη

Ηλικία: 3 – 6
Αυτό είναι το δικό σου το παγκάκι, όπου θα φυσήξει της ζωής το αεράκι για σένα και τον γιο μας, το παιδί μας, τον καρπό μας. Στο «Παγκάκι», η δούκισσα του Σάσσεξ Μέγκαν, συλλαμβάνει την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου και την αποδίδει με τα μάτια της μητέρας. Η προοπτική του μέλλοντος για την οικογένειά της, δοσμένη με στοχαστικό, ποιητικό τρόπο, αφορά κάθε αναγνώστη, κάθε ηλικίας.

Ο τιμημένος με το βραβείο Κάλντεκοτ Κρίστιαν Ρόμπινσον προσθέτει τις χαρούμενες εικόνες με τα τόσο χαρακτηριστικά του χρώματα. Ένα βιβλίο τρυφερό, που προορίζεται να αγαπηθεί από πολλές γενιές αναγνωστών.

Συγγραφέας: The Duchess of Sussex Megan
Μετάφραση: Φίλιππας Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πατάκη

«Το όλο και το λίγο», Εκδόσεις Καστανιώτη

Ηλικία: 3+
Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για τα μεγέθη τα στοιχεία, τα θεμέλια του κόσμου; Πώς εξηγείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις; Όλα αυτά που μας ξεπερνούν και που τα ξεπερνάμε; Ένα τραγούδι για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής. Μια ιστορία για εμάς και ό,τι μας ορίζει. Ένα βιβλίο για Όλο αυτό. Και το λίγο ακόμα.

Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
Εκδόσεις: Καστανιώτη

Διαβάστε επίσης στο CityKidsGuide:

«Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος», Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ηλικία: 3-6
Ήρθε, επιτέλους η στιγμή που περίμεναν όλοι οι λύκοι του δάσους. Ποιος είναι ο πιο γρήγορος, ο πιο δυνατός, ο πιο έξυπνος και, φυσικά, ο πιο κακός; Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, πάμε! Καλώς ήρθατε στον διαγωνισμό για τον Πιο Κακό Λύκο! Ένα βιβλίο για την ομαδικότητα και την ευγενή άμιλλα. Σε αυτή τη συλλογή θα βρείτε αστείες και τρυφερές ιστορίες με ήρωα τον λύκο Ζαχαρία. Μπορείτε να περάσετε όμορφα διαβάζοντας ή ακούγοντας τις, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να φανταστείτε, να αγαπήσετε το διάβασμα και να ονειρευτείτε.

Συγγραφέας: Orianne Lallemand
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

«Η αγκαλιά που ψήλωνε», Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ηλικία: 4+
Ένα κορίτσι που θα ήθελε να είναι πιο ψηλό. Μια γιαγιά που θα ήθελε να είναι πιο πολλά. Ένα φεγγάρι που θα ήθελε να μη νιώθει μόνο του. Κι ανάμεσά τους μπόλικα αστέρια. Μια ιστορία για δρόμους που φωτίζονται, για φόβους που μοιράζονται, μα πάνω απ’ όλα για την αγκαλιά: τη μαγική εκείνη αγκαλιά που λειτουργεί σαν απάντηση σ’ έναν κόσμο με πολλά ερωτήματα.

Μια ιστορία ενσυναίσθησης που αξίζει να διαβαστεί σε μια τάξη, σε ένα σπίτι, σε ένα δάσος ή ακόμα και σ’ έναν καθρέφτη μπροστά.

Συγγραφέας: Μάριος Μάζαρης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

«Να σε κάνω μια αγκαλιά;», Εκδόσεις Διόπτρα

Ηλικία: 4+
Ο φίλος μου ο Σωτήρης με ρωτάει πάντα πριν με κάνει μια αγκαλιά. Νιώθω υπέροχα μαζί του! Υπάρχουν όμως πολλές, διαφορετικές αγκαλιές. Κάποιες με γεμίζουν χαρά και αγάπη, άλλες με κάνουν να ντρέπομαι και άλλες να αγχώνομαι και να θέλω τόσο πολύ να πω «όχι!».

Ποια αγκαλιά είναι ασφαλής για το παιδί μου; Πώς θα του μιλήσω για τον αυτοσεβασμό, την οριοθέτηση, τη συναίνεση χωρίς να το πλημμυρίσω με φόβο και φοβίες;

Ποια είναι η σπουδαιότερη, η πιο πολύτιμη αγκαλιά; Μια ιστορία για το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να επιλέγει τις αγκαλιές του, ιδωμένη από τη ματιά και την επιστημονική γνώση της Ψυχολόγου και Ψυχοθεραπεύτριας Φρόσως Φωτεινάκη.

Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
Εκδόσεις: Διόπτρα

«Η κρυφή ζωή των συναισθημάτων», Εκδόσεις Ίκαρος

Ηλικία: 5+
Μια εξερεύνηση στον κρυφό και συχνά δυσνόητο κόσμο των συναισθημάτων. Η χαρά, η ζήλια, ο ενθουσιασμός, ο θυμός, η ευγνωμοσύνη, ο φόβος. Το βιβλίο της Tina Oziewicz, με τις εικόνες της Aleksandra Zajac, προσκαλεί παιδιά και γονείς να συζητήσουν και να σκεφτούν τι συμβαίνει στον κόσμο των συναισθημάτων (και όχι μόνο).

Με απλές, ξεκάθαρες προτάσεις το βιβλίο παρουσιάζει τα συναισθήματα και τον τρόπο που αυτά ενεργούν ανοίγοντας έναν διάλογο με τον αναγνώστη. Τα συναισθήματα δεν κρίνονται, ούτε κατατάσσονται, ενεργούν και υπάρχουν στον καθένα μας. Ας τα ανα-γνωρίσουμε καλύτερα.

Συγγραφέας: Tina Oziewicz
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Εκδόσεις: Ίκαρος

«Οι Ακροβάτες», Εκδόσεις Καλέντης

Ηλικία: 6+
“Νιώσε τον ρυθμό που παίζει πρέπει λίγο να αφεθείς. Για να γίνουμε ακροβάτες πρέπει να μ’ εμπιστευτείς”. Κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου περιλαμβάνει και μια διδαχή. Μας προβληματίζει και στο τέλος μας κάνει όλους σοφότερους. Μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση πως η ζωή είναι στην κάθε της στιγμή μια διαδρομή με εμπόδια, δυσκολίες, πόνο και κόπο, αλλά ταυτόχρονα έχει μουσική, χορό, ικανοποίηση, επίτευξη στόχου και συναισθηματική ολοκλήρωση. Είναι μια διαδρομή γεμάτη χρώματα και αρώματα. Ένα βιβλίο για παιδιά που γίνονται μεγάλοι και για μεγάλους που σκέφτονται πάντα σαν παιδιά.

Συγγραφέας: Θεοχάρης Κώστας
Εκδόσεις: Καλέντης