Γιατί επενδύει η Estia στα νότια προάστια

Γιατί επενδύει η Estia στα νότια προάστια

Share

High end projects ακινήτων σε όλη την πρωτεύουσα υλοποιεί το γκρουπ της Estia Developments, η οποία σε περίπου πέντε χρόνια παρουσίας στη χώρα μας έχει ήδη επενδύσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η διοίκηση της Estia στην ευρύτερη Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς θεωρεί ότι ο άξονας που συνδέει το κέντρο της Αθήνας μέχρι και την Βάρκιζα θα γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της υλοποίησης της ανάπλασης του Ελληνικού.

Μιλώντας στο NouPou ο Antoine Assi, CEO του Group ανέφερε: «πιστεύουμε πολύ στις προοπτικές των νοτίων προαστίων και ειδικότερα στο Hellinikon Project, καθώς θα προσφέρει διεθνή έκθεση. Το πρόβλημα για εμάς τους developers είναι οι μικρές και παράλληλα δυσεύρετες εκτάσεις γης με υψηλό κόστος αγοράς. Δεν βγάζει νόημα για εμάς. Οι ζητούμενες τιμές αγοράς ουσιαστικά ενσωματώνουν το περιθώριο κέρδους του developer. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας στα νότια προάστια, ωστόσο με πολύ προσεκτικές και λογικές επιλογές».

Τα projects που έρχονται

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν 7-8 projects στα νότια προάστια. Αφορούν σε κατοικίες από 80 μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα και οι τιμές θα κυμαίνονται μεταξύ 6.000-12.000 ευρώ/τ.μ. Ειδικότερα σε διάφορες φάσης ανάπτυξης βρίσκονται:

– Ένα project υπερπολυτελών κατοικιών στη Γλυφάδα, δίπλα στο γκολφ.
– Δύο projects στη Βούλα ένα εξ αυτών στο Ασκληπιείο της Βούλας, 140 μέτρα από την θάλασσα (Casablanca) και άλλο ένα, λίγο ψηλότερα, στην οδό Παπάγου (V Project).
– Δύο συγκροτήματα οικιστικής ανάπτυξης στο Παλαιό Φάληρο.
– Τέλος, η Estia πρόκειται να δρομολογήσει τουλάχιστον 2 projects και στην Καλλιθέα, καθώς πιστεύει πολύ σε αυτή την περιοχή, ιδιαίτερα σε ακίνητα που βρίσκονται κοντά στο εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ελληνικό

Αναφορικά με το big project, αυτό του Ελληνικού ο κ. Assi σημείωσε ότι «και εμείς επενδύουμε και στο Ελληνικό. Ωστόσο θεωρώ ότι μέχρι την επόμενη χρονιά θα έχουν πουληθεί όλα τα διαθέσιμα οικιστικά ακίνητα της Α’ Φάσης του project. Η ζήτηση είναι τεράστια. Εκτιμώ ότι η Lamda Developments, μαζί με τους συνεργάτες της, κάνουν σπουδαία δουλειά. Το Ελληνικό είναι το…νέο πρόσωπο της Ελλάδας καθώς συγκεντρώνει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

Εστίαση στο κέντρο της Αθήνας

Το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, αποτελεί την πρώτη και την βασική στόχευση του ομίλου. Όπως υπογραμμίζει ο Antoine Assi, «το κέντρο της Αθήνας παραμένει ως ένα από τα φθηνότερα των Ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μπορείς ακόμη να βρεις ακίνητα με 800-1.000 ευρώ/ τ.μ. στο κέντρο;»

Ο κ. Assi θυμάται ότι όταν ξεκίνησε να ψάχνει ακίνητα στην Ελλάδα το 2016, όλοι αναρωτιόντουσαν «τι πάει να κάνει σε μία χώρα που βρίσκεται σε πολυετή ύφεση, με capital controls και με κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη», ωστόσο για εκείνον δεν υπήρχε κανένα ρίσκο. «Εγώ είδα ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Την αγαπώ τη χώρα σας. Πριν αποφασίσω να επενδύσω σε μία χώρα πρέπει πρώτα να μου αρέσει. Πως μπορώ να πουλήσω μια… ιδέα, αν δεν έχω πρώτα εγώ πειστεί για αυτήν; Πως θα πω σε κάποιον άλλον να έρθει να επενδύσει ή να μείνει αν δεν πιστεύει σε αυτήν την χώρα;»

Η Estia ξεκίνησε αγοράζοντας διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, αφού υπήρχε αυξημένη ζήτηση πολλών πελατών, που ήθελαν να έρθουν και να ζήσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Παράλληλα απέκτησε κάποια κτίρια και τα μετέτρεψε σε high end condo hotel. Αυτή την περίοδο τρέχουν 9 projects στο κέντρο και σε γειτονικές αυτού περιοχές όπως π.χ. το Θησείο, το Γκάζι, την Καλλιθέα και το Παγκράτι. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο CEO του ομίλου Estia: «επενδύουμε αρκετά κεφάλαια και στην Ομόνοια. Πιστεύουμε σε αυτή την περιοχή και ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει το νέο κέντρο της πρωτεύουσας».

Κορυφαίες επιλογές σε Ομόνοια και Κυψέλη

Αναφορικά με την μεγάλη παρουσία προσφύγων και μεταναστών στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία ουσιαστικά την καθιστούν «προβληματική» επιλογή για πολλούς επενδυτές, ο κ. Assi σημειώνει ότι, «όταν οι τιμές των ακινήτων αρχίζουν να κινούνται πιο έντονα ανοδικά, ο κόσμος που νοικιάζει σήμερα εκεί, θα αναγκαστεί να πάει προς άλλες πιο φθηνότερες περιοχές. Πρόκειται για μία διαδικασία που θα πάρει 3-5 χρόνια». Πρόσθεσε πως «περιοχές όπως είναι η Ομόνοια και η Κυψέλη, όπου σήμερα βρίσκεις ακίνητα με 1.000 ευρώ/ τ.μ., θα πάρουν μεγάλη αξία τα επόμενα χρόνια. Όταν στο Παγκράτι οι τιμές είναι στα 3.000 ευρώ και στο Κολωνάκι στα 5.000-6.000 και όταν σε άλλες περιοχές όπως στο Γκύζη και στα Εξάρχεια οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά – χαρακτηριστικά στα Εξάρχεια οι τιμές έχουν φθάσει τα 3.000 ευρώ/ τ.μ. – Ομόνοια και Κυψέλη θεωρούνται ως οι καλύτερες επιλογές για επενδύσεις».

Δεν υπάρχει (ακόμα) φούσκα στην αγορά

Για μερίδα ανθρώπων της αγοράς που φοβούνται για σκάσιμο φούσκας στο ελληνικό real estate και ειδικότερα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ο κ. Assi υποστηρίζει ότι «δεν έχουμε «φούσκα» τιμών στην Ελλάδα. Θα γίνει όμως σε περίπτωση που οι τιμές αρχίζουν να φεύγουν πάνω από τα επίπεδα των 5.000-6.000 ευρώ/τ.μ. Οι φούσκες σκάνε όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πουλάνε σε τιμήματα που ξεπερνούν την αξία του ακινήτου μαζί με το κέρδος του developer». Πρόσθεσε πάντως πως, «εάν ένας μεγάλος developer σκάσει, θα ακολουθήσουν και άλλοι. Είναι κάτι που το βλέπουμε σήμερα στην Κίνα με την περίπτωση της Evergrande. Μία μόνο εταιρεία έβαλε ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία!

Σκεφτείτε π.χ. αν στην Ελλάδα καταρρεύσουν οι τιμές στο Ελληνικό. Θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία η Γλυφάδα, η Βούλα και οι άλλες περιοχές». Έδωσε πάντως το στίγμα του στο πως κινείται ως επιχειρηματίας στον κλάδο λέγοντας ότι «στο real estate βγάζεις χρήματα όταν αγοράζεις, όχι όταν πουλάς».

Σε vacation mood από την… Πέμπτη

Απαντώντας στο ερώτημα για ποιους λόγους προτίμησε να επενδύσει στην Ελλάδα, ο Antoine Assi δήλωσε: «Για εμάς η Ελλάδα ήταν… έρωτας από την πρώτη ματιά. Αγαπάμε τη χώρα, τους Έλληνες, τον τρόπο ζωής, τη μεγάλη ενέργεια του κόσμου. Είναι μοναδική. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπαίνει ο κόσμος σε vacation mood από την…Πέμπτη. Οι Έλληνες είναι ένας χαρούμενος λαός». Πάντως ο δρόμος για το… doing business in Greece δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ούτε για την Estia.

Γραφειοκρατία

Χαρακτηριστικά ο κ. Assi ανέφερε ότι «το επενδυτικό περιβάλλον δεν ήταν φιλικό για εμάς. Χρειάζεσαι…1 εκατομμύριο χαρτιά για να κάνεις το οτιδήποτε. Και μόλις τα μαζέψεις σου ζητάνε ακόμα 1 εκατ! Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για να κάνεις business στην Ελλάδα. Χρειάζεται να έχεις πολύ υπομονή και πολύ χρόνο. Χρειάζεται να μάθεις πως λειτουργούν τα πράγματα εδώ. Αυτό είναι το… τίμημα που πρέπει να πληρώσεις. Είναι η πιο δύσκολη χώρα για να επενδύσει κάποιος, σε επίπεδο γραφειοκρατίας και ταχύτητας στη Δημόσια Διοίκηση. Θεωρώ πάντως ότι δειλά δειλά γίνονται οι πρώτες οργανωμένες κινήσεις προς την ψηφιοποίηση του κράτους και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας ειδικά για την διεκπεραίωση μιας μεταβίβασης ακινήτου, την ίδρυση μια εταιρείας, κάτι που θα επιτρέψει μεγαλύτερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων».

Τράπεζες

Εκτός όμως από τη γραφειοκρατία, ο επικεφαλής της Estia χαρακτηρίζει κορυφαίο πρόβλημα τον τραπεζικό τομέα. «Δεν υπάρχει αυτός ο τομέας στην Ελλάδα! Καταστράφηκε τα προηγούμενα 15 χρόνια. Οι μεγάλες τράπεζες δεν εστιάζουν στο να κάνουν business, αλλά στο να καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους, το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων. Εμείς καταφέραμε να πάρουμε κάποια δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, χάρη στους διάφορους τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος, όμως αν ήταν τόσο δύσκολο να πάρουμε δάνειο εμείς, φαντάζεστε τι αντιμετωπίζουν άλλοι επενδυτές, είτε ξένοι, είτε Έλληνες. Η μη χρονοβόρα χρηματοδότηση είναι κλειδί για την εξέλιξη ενός developer, καθώς τα ίδια κεφάλαια δεν είναι ανεξάντλητα».

Χρήση γης

Τέλος, διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι και το εμπόδιο που αφορά στη χρήση γης. Ο Antoine Assi υπογραμμίζει ότι «σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει μία υπηρεσία που μπορεί να σου πει αν μπορείς να επενδύσεις σε κάποια γη. Στην Ελλάδα θα πρέπει να πας σε 10 διαφορετικές υπηρεσίες για να βγάλεις άκρη και αν μία από αυτές σου πει ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις σε επένδυση, αυτή δεν προχωράει. Δεν υπάρχει κεντρικοποιημένη πληροφόρηση, όλο κάτι λείπει σε κάθε υπηρεσία που πηγαίνεις». Για όλα αυτά τα προβλήματα τόνισε με έμφαση πως «εμείς δεν επενδύουμε μόνο οι ίδιοι, ως όμιλος, αλλά πείθουμε και άλλους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οπότε αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν πολύ την προσέλκυση μεγάλου αριθμού ξένων κεφαλαίων».

Ψηφιακοί νομάδες

Τέλος για τους ψηφιακούς νομάδες, τόνισε ότι, απαιτούνται καλύτερες υποδομές στην Ελλάδα. «Πχ το Ίντερνετ είναι πολύ κακό στη χώρα σας και ειδικά στα νησιά. Πάντως έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση. Το 2014 η Ελλάδα πήγαινε με 5 χιλιόμετρα την ώρα. Σήμερα «τρέχει» με 100 χιλιόμετρα/ ώρα. Πλέον και οι Έλληνες πιστεύουν περισσότερο στις προοπτικές της χώρας τους».

INFO
ESTIA Capital
Κεφάλαια υπό διαχείριση: 500 εκατ. ευρώ
Μονάδες φιλοξενίας: 150
Χαρτοφυλάκιο yachts: >10
Estia Development
Premium real estate παραδοτέα ή σε ανάπτυξη: >250.000 τ.μ.
Κάρτες μόνιμης κατοικίας: >1.000
Πελάτες: >2.500
Insite EPM
Πρόκειται για τον βραχίονα που ασχολείται με οργάνωση και παρακολούθηση των κατασκευαστικών έργων, με πάνω από 10 έργα σε εξέλιξη αυτή την στιγμή.
Olympia Properties
Πρόκειται για ένα boutique real estate agency που προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία tailor-made υπηρεσιών για τους επενδυτές ακινήτων, από την αναζήτηση του ακινήτου και τη διαπραγμάτευση για το τίμημα μέχρι τις νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
My Greek Vacations
Είναι μία εταιρεία high-end property management που εστιάζει σε condo-hotels και βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Condo-hotels υπό διαχείριση: 12
Διαμερίσματα υπό διαχείριση: 2.000
7 Seas Maritime
Πρόκειται για μία premium εταιρεία yachting που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες charter, engineering, brokerage και management.

Latest News